Ziarul de Duminică

Unde mergem: Opera maghiară din Cluj Napoca aniversează 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt

Unde mergem: Opera maghiară din Cluj Napoca aniversează 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt

Autor: Lucian Vasilescu

04.10.2011, 13:47 171

În luna octombrie se împlinesc 200 de ani de la naşterea compozitorului Franz Liszt. Opera maghiară din Cluj Napoca aniversează naşterea cunoscutului compozitor printr-un festival care începe joi, 6 octombrie şi va dura până în 27 octombrie. Concertele vor avea loc în mai multe săli din Cluj Napoca precum Opera Maghiară, Academia de Muzică "Gheorghe Dima", Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biserica Reformată, Casa de Cultură a Studenţilor.

Concertul vocal-simfonic care marchează deschiderea Festivalului va avea loc chiar la Opera Maghiară şi va fi susţinut de orchestra instituţiei gazdă şi de Corul Radiodifuziunii Maghiare din Budapesta, în prima parte fiind programate coruri a cappella din repertoriul maghiar (dirijor: Csaba Somos din Budapesta), iar în partea a doua Missa Solennis de Liszt, lucrare în primă audiţie dirijată de Balázs Kocsár (Budapesta).

Directorul artistic al festivalului, Jozsef Horvath, a declarat: "Consider că e firesc să răsune în acest context piese auzite mai rar, sau poate pentru prima oară pe scenele clujene, cum ar fi Missa Solennis, Clopotele catedralei din Strasbourg sau Legenda Sfintei Elisabeta. Am invitat şi Orchestra Filarmonicii să participe la Festival în seara premergătoare zilei de naştere a compozitorului, iar în 22 octombrie se va organiza un simpozion internaţional de muzicologie şi va avea loc dezvelirea Plăcii Memoriale de pe clădirea Redutei, (azi Muzeul Etnografic) unde a concertat Liszt în anii 1846 şi 1879, evenimente subliniind rolul nostru în lumea muzicală a Europei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO