Ziarul de Duminică

Un roman al vremurilor noastre/ de Ziarul de duminică

Un roman al vremurilor noastre/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.03.2016, 00:00 89

Mihai Zamfir – Jurnal indirect (1990-2015). 2 volume, Editura Spandugino, colecţia Distinguo

Mihai Zamfir este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, promoţia 1962, secţia română-portugheză. A fost discipolul profesorului Tudor Vianu, în studenţie participând la şedinţele Cercului de stilistică, înfiinţat şi condus de profesorul Vianu. În perioada 1966-1967 urmează un stagiu de specializare în Franţa, la Universitatea din Nisa, sub îndrumarea profesorului Pierre Guiraud. În 1967 revine în România şi îşi va susţine doctoratul în iulie 1970, cu teza Proza poetică românească în secolul al XIX-lea (coordonată de profesorul Şerban Cioculescu), devenind doctor în litere. Este specialist în stilistică, istorie literară şi literatură comparată şi traducător din limba portugheză.

Începe activitatea didactică în 1962, după absolvirea facultăţii. În 1975 înfiinţează secţia de limba şi literatura portugheză de la Universitatea Bucureşti. Pe lângă activitatea didactică din ţară, colaborează şi cu universităţi din ţările de limbă portugheză: între 1972-1975 este profesor auxiliar la Universitatea din Lisabona, iar după 1989 este profesor invitat la Lisabona (1990-1993) şi Brasilia (1995).

După Revoluţia din decembrie 1989, în perioada 1990-1993 deţine funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării. În perioada noiembrie 1997 - mai 2001 este ambasador al României în Portugalia. După 2007, a fost ambasadorul României în Brazilia.

„Cartea de faţă, numită, după sugestia eliadescă, «jur­nal indirect», este o selecţie de articole publicate de-a lungul anilor în revista România literară sub rubrici intitulate variat (Micul dicţionar, Scrisori Portugheze, Plecând de la cărţi,Tropice surâzătoare şi Întoarcerea la cărţi), prin urmare o antologie a jurnalisticii mele scrisă în de­plină libertate, începând cu primele zile ale lui ianuarie 1990.

Cu puţine excepţii, public articolele în ordinea strict cronologică a apariţiei lor, păstrând în fruntea textului data la care au văzut lumina tiparului.

Dacă viziunea politică ce anima aceste intervenţii rămâne uşor şi imediat perceptibilă – ea nu s-a schimbat deloc, de la prima la ultima însemnare – mai grea s-a dovedit păstrarea de-a lungul acestor ani a  aceleiaşi formule stilistice; m-am străduit mereu să spun esenţialul în cel mult două-trei pagini, fără multe detalii si fără violenţe. Opţiunea pentru claritate şi, pe cât posibil, pentru eleganţă a avut ea însăşi valoare de program.

Jurnalul indirect urmăreşte traseul evoluţiei unui in­telectual timp de câteva lustre decisive din istoria Româ­niei şi a Europei: reface în filigran şi istoria ţârii noastre din ultimul sfert de secol. Ipoteticul autor al unui viitor tratat de istorie de la jumătatea secolului XXI va putea abia atunci observa dacă privirea memorialistului a ţintit în direcţia cea bună şi dacă perspectiva schiţată de el şi-a găsit ori nu confirmarea. Întrucât istoria se desfăşoară fără nici o logică, observaţiile acelui virtual cititor al Jurna­lului indirect vor fi cu adevărat pasionante. Autorul însemnărilor de faţă s-a simţit un «spectator angajat» (după celebra expresie) al răsturnărilor  care au încheiat, rapid şi neaşteptat, secolul XX, născând deocamdată incertul secol XXI.”

Lectura celor peste o mie şapte sute de pagini ale celor două volume e captivantă.

Început în chiar primele zile ale lui ianuarie 1990, jurnalul a continuat, cu o tenacitate neobişnuită, în aproape fiecare săptămână a următorului sfert de secol.

 

La scurt după tipărirea primelor două volume, Editura Spandugino a publicat alte două, alcătuite tot pe principiul primelor două:

 

-         Jurnal indirectIIIPlecând de la cărţi – cuprinde o selecţie din  articolele publicate, între 2003 şi 2007, în revista România literară, în care  sunt comentate cărţi de prim-plan apărute între 2003 şi 2007;

-          Jurnal indirect IV. Tropice surâzătoare  – cuprinde o selecţie a  articolelor publicate în România literară sub rubrica „Tropice surâzătoare”, din noiembrie 2007 şi până în noiembrie 2012, în ordine cronologică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO