Ziarul de Duminică

Un “regal” de artă pentru artă la Ateneul Român/ de Lucian Vasilescu

Un “regal” de artă pentru artă la Ateneul Român/ de Lucian Vasilescu

Un “regal” de artă pentru artă la Ateneul Român

Autor: Lucian Vasilescu

21.10.2010, 23:32 40

Giganţii lui Aurel Vlad bat la porţileMogoşoaiei

Recent, Galeria Cuhnia a Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaiaşi-a deschis porţile uriaşilor ale căror picioare stau pe pământ,dar ale căror priviri se află deja în cer. Suferinţă, rugăciune şimântuire scrie pe feţele şi pe mâinile lor, iar tatăl lorpământesc, marele sculptor Aurel Vlad, îi aduce la Cuhnia ca la unbotez al comunităţii.
Giganţii rugători ai lui Vlad vor sta Palatele Brâncoveneşti şi înluna noiembrie, iar întâlnirile publicului cu ei promit să conducăla întrebări, meditaţii şi revelaţii.
Numele expoziţiei este "Gest şi adevăr" (foto 1).


Prometheii anului 2010 au ajuns printre noi

Miercuri, 13 octombrie, la Clubul Prometheus din Capitală,juriul format din Andrei Pleşu - preşedinte, Eugen Negrici(literatură), Dan Dediu (muzică), Ruxandra Demetrescu (artevizuale) şi Ion Caramitru (artele spectacolului), a desemnatlaureaţii celei de a IX-a ediţii a Marilor Premii PROMETHEUS:
Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia a fost câştigat deVictor Rebengiuc (sectiunea artele spectacolului).
Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima: Andrei Terian(secţiunea literatură).
Finaliştii Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia aufost:
secţiunea literatură: Ştefan Agopian;
secţiunea muzică: Valentin Gheorghiu;
secţiunea arte vizuale: Ion Grigorescu;
secţiunea artele spectacolului: Victor Rebengiuc.
Finaliştii Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Prima aufost:
literatură: Andrei Terian;
muzică: Tiberiu Soare;
arte vizuale: Adrian Ghenie;
artele spectacolului: Florin Şerban.
Premiile, acordate de Fundaţia Anonimul unor artişti români pentruîntreaga carieră şi pentru debut au o valoare neta de 100.000 lei(Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia), respectiv 10.000 lei(Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima). S-au mai acordattrei premii în valoare de cate 10.000 lei finaliştilor MareluiPremiu Prometheus pentru Opera Omnia.
În imagine: Mariana Mihut primind Trofeul în numele câştigătoruluiMarelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia, Victor Rebengiuc(foto 2, autor Mihaela Marin).

O expoziţie de la Cluj poate fi vizitată cu telefonulmobil
Cele mai reprezentative colecţii muzeale din Transilvania şi Banatsunt prezente la Cluj, într-o expoziţie inedită. Muzeul de ArtaCluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie aTransilvaniei, prezintă timp de trei săptămâni expoziţia intitulată"De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie acomunicării şi mai mult..." (foto 3). Elementul-surpriză alexpoziţiei constă în faptul că ea poate fi vizitată, în premierăpentru publicul din România, cu ajutorul telefonului mobil şi altehnologiilor informatice de ultimă generaţie.
Organizată de Institutul Multimedia Româno-Elveţian din Deva şi deMuzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, tot din Deva, expoziţia esteo veritabilă reflecţie asupra a tot ceea ce a dezvoltat societateacomunicării de-a lungul veacurilor. Concret, ea aduce în atenţie omultitudine de secţiuni tematice, a căror abordare evolutivăpermite o înţelegere mai profundă a realităţii actuale: comunicareaprivată, publică, religioasă, militară şi comercială, alfabetul,calculul automat şi măsurarea timpului, comunicarea prin artă,comunicarea auditivă, ţinuta şi obiectele purtătoare de mesaj,multimedia (radio, televiziune, computer). Piesele expuse aparţinMuzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeului NaţionalBrukenthal Sibiu, Muzeului Banatului Timişoara, Muzeului de IstorieSighişoara şi Muzeului Naţional de Istorie a TransilvanieiCluj-Napoca.
Elementul novator al expoziţiei constă în faptul că ea va putea fi"vizitată" cu ajutorul telefonului mobil. Astfel, codul de bare 2Daplicat exponatelor şi materialelor de suport ale evenimentului(panouri, afişe, postere stradale) va oferi o interfaţă uşoară(telefon mobil-Internet) care va asigura o punte între lumea realăşi informaţiile provenite din site-urile WAP si WEB. Concret,vizitatorul expoziţiei îşi va putea folosi telefonul mobil pentru aafla mai multe informaţii despre fiecare exponat, vitrină sautematică abordată în cadrul numeroaselor secţiuni propuse.
Expoziţia este deschisă până pe 3 noiembrie.


Mihail C. Vlădescu, "Opere complete"

Editura pentru Literatură Contemporană, sub auspiciileUniversităţii din Bucureşti, Director Lidia Vianu (Catedra deEngleză), în colaborare cu Consiliul Britanic şi InstitutulCultural Român, anunţă publicarea în limba română a volumului de"Opere complete" de Mihail C. Vlădescu, ediţie facsimil îngrijităde George Săndulescu şi Lidia Vianu (foto 4). Ediţia (500 depagini) adună pentru prima oară întreaga operă publicată sub formăde volum a autorului. Fiul cel mai mare al Alexandrinei Noica şi allui Constantin Vlădescu, Mihail C. Vlădescu a fost deputat, soldat,gazetar, şi scriitor. S-a născut în 1886 şi a murit în plinăcarieră literară, în 1931. Cele cinci volume publicate sunt semnatede autor şi sub pseudonimul Alexis V. Drăculea, şi includ un volumde schiţe şi povestiri ("În retragere"), un jurnal al primuluirăzboi mondial ("Jurnalul meu de răsboiu"), un text de strategiemilitară ("Problema comandamentului") şi două piese de teatru("Voica" şi "Ioana").
Volumele 1, 3 şi 5 sunt însoţite de prefeţe importante aleautorului.
Volumul "Opere complete" de Mihail C. Vlădescu poate fi consultatşi descărcat începând cu data de 18 octombrie 2010 la adresa deinternet: http://editura.mttlc.ro/vladescu.html


Trilogia Brâncuşiană, la final

La editura Vremea a apărut al treilea volum al trilogieidedicate sculptorului Constantin Brâncuşi: "Brancusi. Amicii siinamicii. Sociologia lui Brancusi" (foto 5), de Petre Pandrea(prefata de Stefan Dimitriu, editie ingrijita de NadiaMarcu-Pandrea).
"E drept, pentru negustorii colectionari, Constantin Brancusi aveao ura nestinsa, inspirata de zeita Eris (Ura), si-i trata cu obrutalitate pitoreasca, condusa de dictonul francez "à corsaire,corsaire et demi" si de unele datini de Gorj. Negustorii de obiectede arta plastica, cu taraba, i-au scos reputatia de "taranoi", de"incult", de "cioban carpatin", si de "esoteric" care n-a citit inviata lui decat o singura carte, pe Milarepa, calugarul, filosofulsi tibetanul din secolul XI. Ei erau "civilizatii" (cultivati camdupa ureche), iar Brancusi era o gorila carpatinapreistorica.Razboiul de guerilla se continua pana astazi." (PetrePandrea)
Primele doua volume din trilogie sunt: "Brancusi. Amintiri siexegeze. Estetica lui Brancusi" si "Brancusi. Pravila de laCraiova. Etica lui Brancusi".
Cartea poate fi comandată la adresa:
http://www.edituravremea.ro/brancusi.-amicii-si-inamicii.-sociologia-lui-brancusi


Anim'Est se mută-n Vest. Scurtmetraje-şoc la Cluj

O parte dintre cele mai îndrăzneţe, mai neobişnuite şi maiprovocatoare scurtmetraje de animaţie vor putea fi vizionate laCluj, în cadrul Festivalului Anim'Est, care are loc în weekend-ul22-24 octombrie la cinematograful Victoria şi la Centrul CulturalFrancez (foto 6). Selecţia include scurtmetraje-şoc precumapocalipticul "The Origin of Creatures" (regia Floris Kaayk,Olanda, 2010), "Mr. Dr. Chain" sau "The Twins from SunsetStreet".
Pelicula de animaţie "Iluzionistul", nominalizată la PremiulAcademiei Europene de Film pentru Cel mai bun film de animaţie, vafi proiectată în cadrul selecţiei Anim'Est. "Iluzionistul" esterealizat după un scenariu scris de cunoscutul cineast francezJacques Tati şi relatează povestea prieteniei neobişnuite dintre unbătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale aleacestuia. Producţia a fost lansată în avanpremieră mondială înselecţia Festivalului de Film de la Berlin din acest an şi a fostproiectată la mai multe festivaluri de profil.
Toate peliculele premiate la Festivalul Anim'Est de la Bucureşti,care a avut loc între 8 şi 17 octombrie, vor fi difuzate şi laCluj, la a cincea ediţie a follow-up-ului de festival. Unmasterclass de film de animaţie susţinut de producători francezi,precum şi alte proiecţii speciale se numără printre celelaltesurprize ale Anim'Est Cluj-Napoca. Festivalul este organizat deAsociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional alCinematografiei şi Ogilvy.
Accesul minorilor în sala de proiecţie pe durata difuzăriiproducţiilor din "Creepy Animation Night 2" este interzis. (RaduConstantinescu)


Bruce Willis: Greu de pensionat

Veteranul filmelor de actiune, Bruce Willis, revine pe marileecrane din Romania cu o noua interpretare senzationala in cel mairecent proiect al sau, comedia "Greu de pensionat" (foto 7, 8, 9)care poate fi vizionata din 22 octombrie in cinematografele:Hollywood Multiplex , Movieplex, CinemaPRO, Odeon Cineplex (Cluj)si in reteaua Cinema City (Cotroceni, Sun Plaza, Cluj, Bacau, Iasi,Timisoara, Arad).
Bazata pe faimoasele benzi desenate ale lui Warren Ellis si CullyHamner, RED ("Retired Extremely Dangerous"), "Greu de pensionat"este o comedie exploziva, plina de actiune si suspans, care areusit sa ii aduca impreuna pe marele ecran alaturi de Bruce Willispe Helen Mirren, Morgan Freeman, John Malkovich, Richard Dreyfuss,Ernest Borgnine si multi altii.
Filmul prezinta povestea lui Frank (Bruce Willis), un fost spion detop, cu ceva probleme de adaptare la viata obisnuita de pensionar.Cum se pare ca stie prea multe, noua conducere CIA trimite un superasasin pe urmele lui, asa ca Frank apeleaza la membrii vechii saleechipe pentru a-si salva viata. Joe (Morgan Freeman), fostul sausef din CIA este acum rezident al unui azil de batrani. Victoria(Helen Mirren), un personaj de elita din CIA, nu reuseste sa aiba oviata normala si e inca dornica de actiune. Iar Marvin (JohnMalkovich), fost asasin guvernamental caruia i s-a administrat LSDzilnic timp de 11 ani, este un personaj cel putin... excentric.Pensionarii din echipa de soc nu par a avea prea multe sanse, darpentru ca acum sunt tintele principale ale CIA, sunt nevoiti sa isidezgroape toate talentele pentru a supravietui. Si cum cea mai bunaaparare este atacul, ei pornesc intr-o misiune incredibil deindrazneata.
Intr-un interviu acordat recent unei publicatii americane, Bruce afost intrebat daca, dupa o cariera atat de bogata, mai exista cevain meseria sa care sa-l sperie. Raspunsul sau a fost mai mult decatsuprinzator pentru audienta, actorul recunoscand ca: ,,Am temeri infiecare zi. Nu pot sa nu ma gandesc ca la un moment dat va veni sirandul meu sa fac prostii sau sa incurc lucrurile. Dar nu vorbimneaparat de frica aici, este vorba si despre adrenalina care tecuprinde atunci cand trebuie sa creezi personaje si situatiicredibile din niste pagini scrise. Cred ca imi este mult mai frica,de exemplu, sa nu fac o greseala in educatia fiicelor mele decat deriscurile pe care le implica meseria de actor. Acolo proportiaerorii ar fi cu mult mai mare."
Dupa atatia ani in care Bruce Willis a fost greu de ucis, acum nedemonstreaza ca este ... greu de pensionat. O comedie oferita deMediaPro Distribution, din 22 octombrie in cinematografele:Hollywood Multiplex , Movieplex, CinemaPRO, Odeon Cineplex (Cluj)si in reteaua Cinema City (Cotroceni, Sun Plaza, Cluj, Bacau, Iasi,Timisoara, Arad).

Fundaţia Principesa Margareta - un "regal" de artăpentru artă la Ateneul Român

20 de ani de activitate pentru Romania, 10 milioane de euroinvestiţi în cauze nobile, 400.000 de oameni ajutaţi. Zeci deproiecte în domeniul culturii, sănătăţii şi educaţiei. O reţea desusţinători şi voluntari în 6 ţări, mobilizaţi de PrincipesaMargareta (foto 10) în sprijinul comunităţilor sărace şi a celormai vulnerabili români: copii, vârstnici, tineri defavorizaţi. Aşas-ar putea rezuma bilanţul activităţii Fundaţiei PrincipesaMargareta a României după două decade de existenţă, pe care leaniversează anul acesta.
Fundaţia va marcă această aniversare printr-un concert caritabil degală la Ateneul Roman, pe 25 octombrie, de ziua Majestăţii SaleRegelui Mihai - cofondator al Fundaţiei împreună cu ASR PrincipesaMargareta a României. Familia Regală, membri ai corpuluidiplomatic, oameni de afaceri, personalităţi ale mediului culturalşi artistic, susţinători şi apropiaţi ai Fundaţiei vor fi prezenţila acest eveniment care va strânge fonduri, din vânzarea de bilete,pentru ca Fundaţia să poată oferi şi în 2011 burse de studiutinerilor artişti ce întâmpină dificultăţi materiale.
Anul acesta, în beneficiul Fundaţiei şi al proiectului "TinereTalente", vor cânta soprana Nelly Miricioiu, unul dintre cele maiimportante nume ale scenei lirice mondiale, baritonul de origineromână Yuriy Tsiple şi Orchestra Română de Tineret - cea mai tânărăorchestră de profesionişti din ţară - dirijată de maestrul HoriaAndreescu. O raritate pe scenele româneşti, vocea excepţională asopranei Nelly Miricioiu a răsunat la Scala din Milano, CoventGarden şi Opera Garnier din Paris. În octombrie, Nelly Miricioiuvine în România la invitaţia Familiei Regale, special pentru aoferi, pro bono, acest recital excepţional.
Programul va cuprinde arii din "Forţa destinului" de GiuseppeVerdi, "Manon Lescaut" de Giacomo Puccini, "Culegătorii de stele"de Florin Comisel, precum şi uverturile operelor "Egmont" de Ludwigvan Beethoven, "Ruslan şi Ludmila" de Mikhail Glinka, "Italianca înAlger" de Gioachino Rossini. Concertul va fi transmis în direct peTVR Cultural. La final, toţi cei prezenţi vor fi invitaţi la uncocktail în foaierul Ateneului.
Concertul caritabil organizat de Fundaţie de ziua Regelui Mihai adevenit o tradiţie pentru iubitorii de muzică clasică şisusţinătorii cauzei tinerilor artişti de valoare din România. În2008, la prima ediţie a Concertului Regal Caritabil, Fundaţia s-abucurat de sprijinul renumitului pianist Dan Grigore şi, în anulurmător, de cel al maestrului Cristian Mandeal, la pupitrulOrchestrei de Cameră Radio.
Cei 140.000 euro strânşi de către Fundaţie în ultimii doi ani s-autransformat în burse pentru 36 de tineri talentaţi: pictori,graficieni, fotografi, actori, muzicieni, dansatori.
În 2010, 20 de tineri muzicieni şi artişti plastici au primit burseîn valoare de 2.000 de euro fiecare. Tinerii au fost selectaţi dejurii specializate formate din profesori şi artişticonsacraţi.
Biletele la concertul din 25 octombrie au preţuri cuprinse între150 si 300 lei şi sunt disponbile în reţeaua de magazine Eventim -magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti,librăriile Humanitas - şi pe www.eventim.ro.

Sărbătoarea teatrului pentru copii

A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentruCopii şi Tineret (FITCT), s-a desfăşurat la Iaşi, între 3 şi 8octombrie 2010. Festivalul s-a deschis cu premiera ,,Carteajunglei" după Rudyard Kipling (foto 11), pe muzica jazzmanuluiPedro Negrescu.
Invitaţii festivalului au fost teatre din ţară (Ţăndărică şi Odeon- din Bucureşti, Puck - din Cluj-Napoca, Gulliver - din Galaţi) şidin străinătate (Teatrul de Păpuşi Bialystok - Polonia, Teatro deiPiedi Roma - Italia, Teatrul pentru Copii şi Tineret Freiburg -Germania, Teatrul Risorius Moiry - Franţa). Deşi la spectacolulTeatrului Odeon ,,Aventurile lui Habarnam" după Nikolai Nosov, înregia lui Alexandru Dabija, cu muzica Adei Milea, era specificat peafiş că este pentru copii peste 10 ani, părinţi entuziaşti şi-auadus şi copiii preşcolari. O experienţă inedită pentru actoriiPavel Bartoş, Marius Stănescu, Mircea Constantinescu, GabrielPintilei, Ionuţ Kivu, Mugur Arvunescu, Marian Lepădatu, IoanBatinaş, Laurenţiu Lazăr, Cătălina Mustaţă, Rodica Mandache, DorinaLazăr, Ana Maria Moldovan, Dana Voicu, Nicoleta Lefter, PaulaNiculiţă, care s-au adaptat situaţiei, încercînd să stăpîneascăsituaţia în timp ce-şi făceau rolurile. La final micuţii au invadatscena în dorinţa de a-şi atinge actorii preferaţi.
În acest festival au fost spectacole variate, de la basme româneştila adaptări ale cărţilor copilăriei, de la Ion Creangă la GelluNaum şi Rudyard Kipling. Festivalul ieşean a prilejuit şi lansareacărţii ,,60 de stagiuni. Monografia Teatrului Luceafărul - Iaşi" acărei autoare este Oltiţa Cîntec, director artistic al teatrului.(Laura Guţanu)


Noi structuri urbane, din Bucureşti până înPula

În cadrul MNAC, cea de a 9-a ediţie a Bienalei de Arhitectură dela Bucureşti prezintă expoziţia "Balkanology" (foto 12).
Prăbuşirea sistemelor economice socialiste în ţările sud-esteuropene a atras după sine în construcţii o activitate complexă şihaotică, ale cărei consecinţe le constituie schimbarea radicală astructurilor urbane şi introducerea a noi forme de urbanizare.Expoziţia Balkanology demonstrează prezenţa acestei noi arhitecturişi a fenomenelor urbane din sud-estul Europei prin exemple luatedin oraşe precum Belgrad, Bucureşti, Kotor, Pula, Priştina, Sofia,Tirana şi Zagreb.
Arhitecţi, activişti şi urbanişti examinează procesele de razantătransformare urbană prin prisma dimensiunii culturale, sociale şipolitice în ţările din Balcani. Sunt prezentate proiecte decercetare, intervenţii, analize arhitectonice şi strategii deplanificare. De asemenea, edificii de excepţie, dar prea puţincunoscute, din epoca modernă socialistă a Iugoslaviei suntcomparate cu construcţii ale arhitecturii contemporane.
Expoziţia a fost realizată de S AM Swiss Architecture Museum,Basel, în colaborare cu AzW Architekturzentrum Wien şi a fostfinanţată de ERSTE Stiftung.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO