Ziarul de Duminică

Un proiect de trecut: prima retrospectiva Marcel Chirnoaga

10.07.2000, 00:00 70



In Centrul Capitalei, pe strada Biserca Amzei numarul 9, isi are atelierul plasticianul Marcel Chirnoaga. Intrarea este ascunsa de niste munti de gunoaie, neridicate de saptamani intregi de catre REBU pentru ca proprietarii nu au semnat contractul. In atari conditii, e lesne de inteles sentimentul pe care il incerci atunci cand spargi "baricada": acela ca pasesti in "Pestera lui Monte Cristo",

Marcel Chirnoaga nu este proprietarul curtii unde lucreaza, dar il doare mizeria si considera ca este aproape mai importanta aceasta problema decat "nimicurile" legate de proiectele sale. Atelierul este pentru el locul unde traieste, spatiul in care se simte cel mai in largul sau si in care se poate desfasura in voie copilul din fiinta sa.

Pe 17 august, artistul va implini 70 de ani. Este Leu "plin" - generos, puternic, tenace -, nascut in decada de mijloc a zodiei. Astazi stie sa se apere si sa lupte cu impostura si ticalosia. Dar cu 52 de ani in urma, cand, la 28 de ani, isi deschidea prima expozitie, nu stia ca viata unui creator "poate fi atat de sublima si atat de urata in acelasi timp". A inteles acest lucru de-a lungul celor peste cinci decenii de activitate artistica.

Din acest punct de vedere, expozitia retrospectiva programata in luna septembrie la Dalles va fi un periplu printre multele Scylle si Charibde care i-au marcat existenta, dar si o incercare de autoportretizare, insailata din ani, epoci si tendinte, dublate toate de o sinceritate dezarmanta.

Retrospectiva va reuni aproximativ 150 de lucrari - grafica din toate etapele de creatie pe care le-a traversat artistul - si, dupa parerea acestuia, "va fi la fel de mare ca si cea a maestrului Ciubotaru, care expune in aceste zile". La 70 de ani, prin intermediul acestei expozitii, Marcel Chirnoaga vrea sa se confeze tuturor. Pentru prima oara - pentru a le prezenta si generatiilor tinere, care nu le cunosc -, intentioneaza sa scoata la lumina cateva dintre lucrarile care dateaza din perioada "realist-socialista", epoca privita de multa lume astazi cu o nedisimulata grimasa de dispret. "Nu mi-e rusine de desenele mele din acea vreme, imi apartin si vreau ca oamenii sa inteleaga acest lucru".

Nu vor lipsi nici lucrarile de data mai apropiata, realizate mai ales in ultimii ani, intr-un ritm ceva mai putin alert, motiv pentru care sunt destul de putine la numar - dupa aprecierea plasticianului in jur de 30, cel mult 40. Ele vor fi insa expuse in premiera. Cei care cunosc opera lui Marcel Chirnoaga vor constata ca artistul a ramas acelasi grafician rafinat, ludic ca un talcuitor de basme pentru cei mici, penduland intre puritatea unui gest artistic cu valente exorciste si macabrul oniric. "Nu m-am schimbat si nici nu vreau s-o fac. Imi continuu drumul fara sa ma renovez. Am aceleasi idei si declansez aceleasi emotii". Marcel Chirnoaga are de gand sa expuna la Dalles si cateva dintre sculpturile sale, dar inca nu s-a hotarat nici asupra numarului lucrarilor, nici asupra perioadelor de creatie pe care le vor ilustra acestea.

Contrar unei idei preconcepute care, de la o anumita varsta, sperie multi artisti, Marcel Chirnoaga nu se teme de expozitiile retrospective, deci nu le percepe ca pe niste "cantece de lebada". Evenimentul din toamna este doar inceputul. A realizat de-a lungul vietii peste 3000 de lucrari si expune doar 150. E drept insa ca aceasta va fi cea mai reprezentativa si mai completa retrospectiva. Cele care vor urma vor completa tematica majora, reprezentativa pentru creatia sa, a acestei prime retrospective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO