Ziarul de Duminică

Un principat alpin

Un principat alpin

Click pentru imaginea marita

01.10.2008, 15:35 21

Istorie veche, incepand cu ocupatia sarazina, urmata de reconquista crestina si... reincepand in 1993, cand Principatul devine stat suveran, cu placuta la ONU, guvern autonom, parlament si constitutie. Andorra se afla sub autoritatea indivizibila a celor doi asa-numiti coprincipi: episcopul anticului scaun de Urgell, situat in Catalonia vecina, respectiv... presedintele Republicii Franceze. Rar caz de "simfonie" intre puterea laica si cea ecleziala intr-un Occident altminteri secularizat! Aceasta formula bicefala rezuma cronica locului, dependenta economico-financiara de puternicii vecini de la nordul si sudul Pirineilor, dar si vocatia andorrezilor de a-si cuceri pasnic independenta, departe de tentatia separatismului violent. In prezent, Andorra-la-Vella intretine relatii diplomatice cu 80 de state.

Cu 85.000 de locuitori (dintre care 13.000 de portughezi si 5.000 de francezi), Principatul nu reuneste masa critica pentru a pretinde aderarea la UE. Costurile administrative ale unei ipotetice adeziuni ar fi prea ridicate. Moneda curenta este totusi euro, iar venitul pe cap de locuitor - 27.000 anual - il depaseste pe cel al francezilor sau spaniolilor (cu mica diferenta ca unii sunt 63 de milioane, iar ceilalti 40). 465 de kilometri patrati de vai alpine, la circa 1.800 m altitudine, si o viata economica dominata de sfera serviciilor, care asigura 70% dintr-un PIB cifrat la 2,7 miliarde de euro: iata cartea de vizita a unui "paradis fiscal", cu importante venituri din comertul cu marfuri detaxate. Evident, turistii nu vin aici doar pentru cumparaturi avantajoase, ci si pentru congrese "la aer curat" sau, iarna, la schi.
Bunastarea atinsa nu-i scuteste pe andorrezi de probleme pe masura. Prea numeroase masini, de unde nevoia de parkinguri si tunele capabile sa dezanclaveze traficul deja sufocant. Un inceput de imigratie profesionala care se cere atent gestionat (deocamdata, politia a fisat, bunaoara, numai 34 de cetateni romani, insa destinatia i-ar putea atrage pe multi altii, mai ales in domeniul constructiilor civile). Preturile de pe piata imobiliara au explodat, triplandu-se in ultimii ani. Populatia imbatraneste, cu impact negativ asupra bugetului de asigurari medicale...
Desi vorbesc dialectul catalan si se intampla sa aiba un tricolor aproape identic cu al nostru, andorrezii ignora aproape tot ce priveste Romania, pe care un vanzator de pantofi mi-o situa, candid, prin... Asia. L-am corectat - amuzat si nu prea - gandindu-ma ca mai avem ceva treaba cu "brandul de tara"... Cel putin in cadrul Uniunii Latine!

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO