Ziarul de Duminică

Un patrimoniu imobiliar inestimabil/ de Ziarul de duminică

Un patrimoniu imobiliar inestimabil/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.09.2016, 00:07 233

Oana Marinache

Patrimoniul imobiliar al familiei Chrissoveloni de-a lungul veacurilor

Editura Istoria artei

Asociaţia şi Editura Istoria Artei împreună cu Imobiliara Chrissoveloni au lansat la sfârşitul săptămânii trecute monografia „Patrimoniul imobiliar al familiei Chrissoveloni de-a lungul veacurilor”, semnată de istoricul de artă dr. Oana Marinache.

Urmaşul familiei de bancheri, făcând parte din a cincea generaţie, Jean Chrissoveloni, povesteşte cum a luat naştere această monografie: „Am rugat-o (pe Oana Marinache) să îmi găsească planuri şi documente referitoare la clădirea din strada Lipscani nr. 41/55 pe care o refăceam şi pe care am închiriat-o Librăriei Cărtureşti; mi le-a adus după câteva zile şi am fost atât de impresionat de eficacitatea ei, încât am început să îi cer altele şi altele despre clădirile care au aparţinut familiei noastre. Pe măsură ce am strâns o adevărată colecţie, ne-am gândit să realizăm o carte. Totuşi conceptul, motivaţia şi iniţiativa realizării acestei cărţi se bazează pe dorinţa noastră de a arăta că înainte de instaurarea comunismului în România a existat o cultură care a creat lucruri frumoase: clădiri, lucrări de artă, muzică, cărţi, sport şi afaceri; este modul nostru de a demasca Minciuna groaznică care a fost comunismul şi în felul acesta ne răzbunăm, în felul nostru, pe tot ceea ce a distrus.” 

Lucrarea deschide colecţia „Familii istorice” a Editurii Istoria Artei, prilejuindu-ne o călătorie în timp, din secolul al XIX-lea până în prezent, reconstituind istoria principalelor reşedinţe, sedii de bancă, centre comerciale, moşii care au aparţinut familiei de origine greacă, Chrissoveloni şi a celor cu care s-au înrudit (Filipescu, Lakeman-Economu, Suţu, Colibăşanu). Este vorba de proprietăţi din Bucureşti, Sinaia, Ghidigeni, Balcic, Constanţa, Galaţi, Brăila, Mesnuls. Astfel este restabilit rolul jucat de personalităţi precum Zannis, Nikolaos, Jean şi Nicolae Chrissoveloni la dezvoltarea financiară şi comercială a ţării noastre, precum şi colaborarea cu arhitecţi, ingineri şi constructori (Nicolae Cuţarida, Josef Jacob Schieffelleers, Edmond Van Saanen-Algi, Ştefan Burcuş, George Matei Cantacuzino, August Schmiedigen, Georges Cristinel) în vederea realizării principalelor edificii din ţară şi străinătate.

Albumul este  bogat ilustrat, iconografia provenind din albumele de familie Chrissoveloni. Conceptul grafic îi aparţine lui Cristian Gache.

 

Născută în 1980, Oana Marinache, este istoric de artă, preşedinta Asociaţiei şi Editurii Istoria Artei şi a publicat mai multe cărţi despre arhitecţi mai puţin cunsocuţi (Ernest Doneaud, Edmond Van Saanen-Algi, Louis Blanc, Cristofi Cerchez ş.a.), dar şi monografii despre domenii şi reşedinţe ale unor mari familii româneşti. Pentru cartea „Ştirbey: reşedinţe,  moşii, ctitorii” din 2014 va primi curând Premiul Academiei (dezvăluirea a fost făcută la lansarea carţii despre patrimoniul Chrissoveloni de acad. Răzvan Theodorescu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO