Ziarul de Duminică

Un nou premiu pentru Mircea Cărtărescu/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

21.03.2013, 23:39 189

„Monahismul Ortodox”

Viaţa monahală în mănăstirile ortodoxe din întreaga lume face obiectul expoziţiei de fotografie vernisată săptămâna trecută la Librăria Predania (foto 1). „Monahismul ortodox”, a doua expoziţie internaţională a proiectului OrthPhoto, reuneşte 200 de fotografii din 25 de ţări. 102 de fotografi din întreaga lume expun cu această ocazie. Orthphoto.net este o comunitate interactivă de fotografi amatori şi profesionişti care doresc să împartă şi să expună fotografii pe tema credinţei Ortodoxe, prezentă în întreaga lume. În acest mod, sperăm să învăţăm despre tradiţiile locale, aducând lumea Ortodoxă mai aproape prin înţelegerea şi trăirea acestor tradiţii şi prin prezentarea frumuseţii Ortodoxiei de pretutindeni.

Proiectul OrthPhoto este cea mai mare bază de date de fotografie cu tematică ortodoxă din lume.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 26 martie 2013 la Librăria Predania (str. Vulturilor nr. 8, Bucureşti).

Mircea Cărtărescu, marele premiu la Novi Sad

Mircea Cărtărescu va fi laureatul de anul acesta al Marelui premiu al Festivalului Internaţional din Novi Sad, ediţia a VIII-a, iar festivitatea de premiere va avea loc în luna august (foto 2, MediafaxFoto: Bogdan Stamatin). România va fi oaspetele special al acestei ediţii. Au fost invitaţi scriitorii: Daniel Bănulescu, Dan Coman, Daniela Crăsnaru, Gabi Eftimie, Adela Greceanu, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Ileana Mălăncioiu, Dan Sociu, Liliana Ursu şi Radu Vancu. Cu această ocazie va fi publicată şi o antologie de poezie română, tradusă în limba sârbă.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Novi Sad a avut loc în anul 2008, ediţie la care au participat 40 de poeţi din Germania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Polonia, Ungaria, Austria, România, Serbia etc.

 

Clasicii poeziei

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi „Soft Spoken Word” inaugurează ciclul de recitaluri poetice Redescoperirea clasicilor, odată cu Ziua Naţională a Greciei, luni, 25 martie 2013, ora 16.00, în Rotonda M.N.L.R., Bdul. Dacia nr. 12 (foto 3).

Actriţa Daniela Moldovan va recita în limba greacă poezii de Odyseas Elytis, Konstantinos Kavafis şi Giorgos Seferis, în timp ce poetul Peter Sragher va reda versurile marilor poeţi greci în limba română. Flautistul Ştefan Diaconu va oferi o interpretare sonoră a spiritului grecesc. Iniţiatorul acestui proiect, poetul Peter Sragher, va rosti şi cuvântul introductiv.

 

O poveste pentru Ziua teatrului

În luna martie când Teatrul de Animaţie Ţăndărică aniversează 68 de ani de la primul spectacol, cei mici sunt invitaţi la o nouă premieră.

Joi 21 martie, de Ziua Mondială a Teatrului de Animaţie, a fost lansat spectacolul “Fata babei şi fata moşneagului” (foto 4).

Noua versiune reprezintă o lectură modernă, plină de umor şi sensibilitate a poveştii lui Ion Creangă şi apelează, pe lângă mijloacele clasice ale teatrului de animaţie (păpuşi de diverse tipuri, de la wayang la cele compuse, de mari dimensiuni) la proiecţii.
Daniel Stanciu, cel care semnează scenariul şi regia a dorit să rămână fidel scriiturii bardului de la Humuleşti întărind, prin culoare şi ritm, morala conform căreia valorile general umane precum cinstea, bunătatea, hărnicia şi frumuseşea sufletească pot trece peste orice greutăţi şi ne ajută să răzbatem în viaţă.
Scenografia aparţine Danielei Drăgulescu iar ilustraţia muzicală lui Vasile Manta.
Distribuţia este compusă din “aripa tânără” a teatrului: Simina Constantin, Alina Teianu, Dora Ortelecan Dumitrescu, Viorel Ionescu, Jou-Jou Drăgan, Geo Dinescu, Marin Fagu.

 

Africa francofonă la Timişoara

Pentru a încununa manifestările dedicate limbii franceze şi ţărilor care o menţin în viaţă, Institutul francez îi invită pe timişoreni la o serie de proiecţii de filme francofone. În cadrul ediţiei 2013 a Zilelor filmului francofon, Africa este aşezata la loc de cinste: filme documentare şi de ficţiune plus un film de Oscar în premieră în România. Vor fi proiectate producţiile din cadrul festivalului Panafrican de cinema de la Ouagadougou: La Pirogue, Aujourd'hui, Lumbaba, Rebelle, Tsofa şi Les silences du palais. Proiecţiile au loc în perioada 26-28 martie, de la ora 16,00, în sala Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara (bd. Vasile Pârvan nr. 4). Toate filmele sunt subtitrate, iar intrarea este liberă.

 

FIG 1, o provocare

Patru plasticieni, doi pictori şi doi sculptori, vin pe 25 martie, de Buna vestire, cu provocarea de a reanaliza figurativul în lumea artei. Pictorii Florentina Voichi şi Costel Butoi plus sculptorii, Mircea Roman şi Aurel Vlad, au chiar şi un „manifest” (foto 5). Lansează mai multe principii despre figurativul pe care îl cultivă în opera lor.

Mai precis:

Arta contemporană se întoarce la figurativ. Se întoarce de pe o parte pe alta, ca un om în somn. Ar trebui să se trezească.

Figurativ nu în forma lejera, descriptivă.

Figurativ de sinteză, filtrat, asumat, nu de conjunctură.

Noi facem arta care poate fi recunoscută ca atare.

Apreciem arta de pâna la noi. Ne inspiră. Nu negam, afirmăm.

Cercetăm omul nefotografiat. Omul în direct.

Nu ne ţinem de poante.

Compunem fără să dăm cu zarul şi pe parcurs nu aranjăm cu furca.

Nu facem artă după reţete.

Subtilizăm expresia şi bogăţia.

Dăm omului „sărac” din zilele noastre nu sărăcie - că are destulă - ci bogăţie.

Noi recunoaştem abstracţiunea din capodoperele figurative.

Nu ne e ruşine să facem capodopere.

Nu este artă fără mister şi emotie. Fără meditaţie.

 

Expoziţia se deshide cu un cuvânt al lui Ion Bogdan Lefter, pe 25 martie la Galeria Simeza

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO