Ziarul de Duminică

Un antidot la reaua-credinţă/ de Ziarul de duminică

Un antidot la reaua-credinţă/ de Ziarul de duminică

Un antidot la reaua-credinţă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.08.2011, 00:02 60

Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieş

O tranziţie mai lungă decât veacul.

România după Ceauşescu

Editura Curtea veche

Volumul "O tranziţie mai lungă decât veacul. România după Ceauşescu" consemnează aspecte "vitale pentru destinul culturii politice democratice din România şi din Europa de Est" (Vladimir Tismăneanu) şi devine o pledoarie pentru o societate care să înveţe din greşelile trecutului. "Faţă de toate prostiile care s-au debitat în ultimii ani despre intelectualii publici, acest volum ar trebui să fie o punere în gardă şi un antidot: punere în gardă împotriva falsităţii acuzaţiilor, antidot la reaua-credinţă prin care au devenit plauzibile. Oamenii care vorbesc în această carte sunt orice, numai nişte minţi supuse, nu. (...) Percutanta carte scrisă de Vladimir Tismăneanu şi Mircea Mihăieş la două mâini este martorul de neocolit al modului în care societatea românească a aşteptat, timp de douăzeci de ani, să obosească nedreptatea: a firii şi a netrebniciilor proprii". (Horia-Roman Patapievici)

Vladimir Tismăneanu este profesor de Ştiinţe Politice la Universitatea Maryland, directorul Centrului de Studii Post-Comuniste al acestei universităţi, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Este autorul a numeroase cărţi, printre care Arheologia terorii, Irepetabilul trecut, Naufragiul Utopiei, Stalinism pentru eternitate: O istorie politică a comunismului românesc, Anatomia resentimentului. În anul 2006, a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

Mircea Mihăieş este profesor de studii americane şi britanice la Universitatea de Vest din Timişoara, redactor-şef al revistei Orizont şi viceşpreşedinte al Institutului Cultural Român. Dintre volume publicate, amintim De veghe în oglindă (1989), Masca de fiere (2000), Atlanticul imaginar (2002), Scutul lui Perseu (2003), Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen (2005), Metafizică detectivului Marlowe (2008), Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W. (2009).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO