Ziarul de Duminică

Un alt fel de a ieşi in stradă

BULETIN DE STIRI/ Un alt fel de a ieşi in stradă
27.05.2010, 15:11 21
TAC la debut
In intervalul 28-30 mai, are loc la Sala Oglinzilor la UniuniiScriitorilor prima ediţie a Târgului Alternativ de Carte (foto 2),sub sloganul "Literatura română scrie pe mine". Cinema literar,salon, lecturi, lansări, intr-un eveniment multimedia susţinut deAsociaţia Scriitorilor din Bucureşti, in parteneriat cu Ziarulde Duminică, România literară, Observatorcultural, Suplimentul de cultură, Radio RomâniaCultural, TIUK!, Agenţia de Carte, Editurile Polirom, CarteaRomânească, Vremea şi Charmides, Facultatea de Litere aUniversităţii din Bucureşti. Programul include "Ora de lectură"(live şi video), documentare (Gellu Naum, Cristian Popescu, NichitaStănescu), "cartea ediţiei", lansări şi retrolansări, "Personalliterar auxiliar". Vă veţi intâlni cu Daniel Bănulescu, IoanaNicolaie, Nora Iuga, Ioan Es. Pop (video), Doina Ioanid, AndreeaRăsuceanu, Gabriel Chifu, George Ardeleanu (video), Doina Ruşti,Ion Zubaşcu, Lucian Vasilescu, Ion Cucu, Dan Coman (video), MihailVakulovski, Moni Stănilă, Marin Mălaicu-Hondrari, Horia Gârbea,Teodor Dună (video), Cosmin Perţa, Răzvan Ţupa, Stoian G. Bogdan,dar şi cu gruparea Celebrul Animal din Arad şi cu "povestea"editurilor Cartea Românească, Vremea şi Charmides. Desenele ediţieiportă semnătura lui Dan Perjovschi, iar echipa este formată dinOana Tinca, Alina Ţârcoman, Laura Husti-Răduleţ Paul Radu, PetreApostol, Nicu Rotaru şi un cristian. Manifestul, programul şiprezentările invitaţilor, se regăsesc pe blogul
http://2010tac.blogspot.com/.(un cristian)
"Medalie de onoare" pentruKarlovy Vary
Lungmetrajul "Medalia deonoare", de Călin Netzer, va fi proiectat la Festivalul de Film dela Karlovy Vary (Cehia), care se va desfăşura in perioada 2-10iulie, in secţiunea Variety's Critics Choice. Din selecţia de zecepelicule destinate secţiunii fac parte, pe lângă pelicula luiNetzer, documentarul "Garbo: The Spy", de Edmon Roch, şilungmetrajele de ficţiune "The Be All and End All", de Bruce Webb,"Reverse", de Borys Lankosz, "Snap", de Carmel Winter, "TheHedgehog", de Mona Achache, "Miss Kicki", de Hakon Liu,"Friendship!", de Marcus Goller, "Men in Rut", de Robert Sedlacek,şi "Will You Marry Us?", de Micha Lewinsky. Pelicula "Medalia deonoare" a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii laFestivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care celpentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (TudorVoican), Premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şiPremiul publicului la Festivalul de Film de la Torino.
Un alt fel de a ieşi instradă
Street Delivery (foto 1) adeschis sesiunea de proiecte pentru ediţia a cincea, care se vadesfăşura in intervalul 11-13 iunie, pe strada Arthur Verona dinBucureşti. Proiectele pot fi inscrise până pe data de 1 iunie, pesite-ulwww.streetdelivery.ro, completând formularul online. Ele trebuie să seincadreze in una dintre secţiunile evenimentului: arhitectură,muzică, film, teatru, performance, expoziţii, workshop-uri,evenimente dedicate copiilor. Demarat de Ordinul Arhitecţilor dinRomânia şi de Fundaţia Cărtureşti in 2006, Street Delivery işipropune să transforme strada Arthur Verona intr-un traseucultural-pietonal ce leagă Grădina Icoanei de Grădina Cişmigiu,după cum este prevăzut in Planul Urbanistic Zonal "Traseeculturale: Str. Arthur Verona - Str. Icoanei", care a fost validatavând la bază un regulament de urbanism. Ca in fiecare an, timp detrei zile, strada Arthur Verona din Capitală va fi inchisă pentrumaşini şi deschisă pentru oameni. Toate activitaţile culturaledesfăşurate pe stradă in acest interval sunt un manifest viu princare se atrage atenţia asupra oraşului ca responsabilitate comună acelor care il locuiesc şi a celor care iladministrează.
Gulliver se pregăteşte pentruanul 2012
Teatrul Naţional "Radu Stanca"din Sibiu va produce un spectacol după "Călătoriile lui Gulliver",care urmează să fie regizat de Silviu Purcărete şi va fi prezentatin premieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din2012.Spectacolul urmeaza să aibă premiera la FestivalulInternaţional de Teatru de la Sibiu in 2012, după care va fiprezentat la festivalurile de teatru de la Edinburgh, Dublin şiBelfast.De numele lui Silviu Purcărete se leagă unul dintre celemai importante momente ale teatrului românesc recent. In 2009,spectacolul său "Faust" a fost prezentat la FestivalulInternaţional de Teatru de la Edinburgh, unde actriţa Ofelia Popiia fost premiată pentru prestaţia sa.
Welcome toLiveland
Mai putin de 30 de zile nedespart de Liveland Festival, cel mai nou festival muzical, cuimpact negativ minim asupra mediului, ce va avea loc in Bucurestiintre 17 si 20 iunie, la E-Uranus si The Ark. Aflat la primaeditie, Liveland Festival isi propune sa prezinte publicului oselectie valoroasa de artisti ilustand cele mai noi tendinte inpeisajul muzical actual. Timp de trei zile, de joi pana sambata, pescena festivalului vor urca formatii in voga in Europa si StateleUnite, de la trupe din noul val indie si electro pop de la Berlinsi Londra (The Whitest Boy Alive, Fenech Soler), pana la veteraniai art-rock-ului experimental (Xiu Xiu, Hugo Race & TrueSpirit). Pe langa muzica, la festival vor fi si proiectii de filmecu tematica ecologica, showroom-uri de tehnologii si practicialternative, slow-food si agricultura organica, iar deseurilecolectate in urma festivalului vor fi reciclate. Biletele sunt innumar limitat si pot fi achizitionate online pewww.myticket.rosiwww.eventim.ro, sau din reteaua Diverta, librariile Carturestisi Humanitas, magazinele Orange, Germanos si Vodafone din intreagatara, si la FRONT (Calea Rahovei, 196A). Mai multe detalii desprefestival sunt disponibile pewww.livelandfestival.ro.
Premiul Zilelor FilmuluiRomânesc
Mediafax, cel mai mare furnizorde informaţie generală şi de afaceri din România, va acorda PremiulZilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj laFestivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF 2010, care areloc intre 28 mai şi 6 iunie. Câştigătorul va fi desemnat de unjuriu format din cineastul croat Goran Odvorčić, regizoarea bulgarăSevda Kozareva şi regizoarea şi scenarista Stanca Radu,câştigătoarea de anul trecut a Premiului pentru cel mai bunscurtmetraj românesc de la TIFF. Secţiunea Zilele Filmului Românescde la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2010 esteprezentată de Mediafax şi coorganizată de Institutul CulturalRomân.
9 porţideschise

Festivalul Internaţional Ceh şiEvreiesc "9 Gates", iniţiat in Cehia, se află in desfăşurare, pânăpe 29 mai, la Centrul Ceh şi Teatrul Evreiesc de Stat dinBucureşti. Festivalul constituie un mix de muzică, film, literaturaşi expoziţii specifice perioadei de dinaintea celui de-al DoileaRăzboi Mondial. Expoziţiile prezentate sunt "Vecinii care audispărut", un proiect in cadrul căruia tineri cu vârste cuprinseintre 12 şi 21 de ani au realizat broşuri şi colecţii cu poze defamilie sau alte documente despre cei dispăruţi in timpul celuide-al Doilea Război Mondial, şi "Un tribut adus victimelorHolocaustului - copiii", o continuare a primului proiect. Acestorali se adaugă proiecţia peliculelor "Short Long Journey" (2009,Cehia) şi "Diamonds of the Night" (1964, Cehoslovacia), precum şiconcertul de muzică klezmer al trupei Naches. Programul complet alfestivalului poate fi consultat pe site-ul Centrului Ceh,www.czech-it.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO