Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA/ Nominalizatii lui Gopo

ULTIMA ORA/ Nominalizatii lui Gopo
24.02.2010, 14:32 21
"Cea mai fericită fată dinlume", lungmetraj in regia lui Radu Jude (in foto, Mediafax Foto),a primit 11 nominalizări la Premiile Gopo, printre acesteanumarandu-se cele de la categoriile "cel mai bun film", "cel maibun regizor" (Radu Jude), "cea mai bună actriţă in rol principal"(Andreea Boşneag) şi "cel mai bun scenariu" (Augustina Stanciu şiRadu Jude).
Foarte aproape a stat pelicula"Poliţist, adjectiv" a fost nominalizată la zece categorii depremii, printre care "cel mai bun film", "cel mai bun regizor"(Corneliu Porumboiu), "cel mai bun actor intr-un rol principal"(Dragoş Bucur), "cel mai bun scenariu" (Corneliu Porumboiu) şi "ceamai bună imagine" (Marius Panduru).
In topul nominalizărilor seinscrie lungmetrajul "Concertul", in regia lui Radu Mihăileanu,nominalizat la opt categorii, printre care "cel mai bun film", "celmai bun regizor" şi "cea mai bună scenografie" (CristinaNiculescu), fiind urmat de "Katalin Varga", de Peter Strickland,care a fost nominalizat la şapte categorii, printre care "cel maibun film", "cel mai bun regizor", "cea mai bună actriţă in rolprincipal" (Hilda Peter) şi "cea mai bună imagine" (MarkGyori).
Filmul omnibus "Amintiri dinEpoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, a fost nominalizat laşase categorii, printre care "cel mai bun actor in rol secundar"(Radu Iacoban), "cea mai bună muzică originală" (Hanno Hofer şiLaco Jimi) şi "cel mai bun sunet" (Dana Bunescu, CristinelŞirli).
Revelaţia acestei ediţii aPremiilor Gopo o reprezintă pelicula "Cele ce plutesc", de MirceaDaneliuc, nominalizată la categoriile "cel mai bun actor intr-unrol principal" (Valentin Popescu), "cea mai bună actriţă in rolprincipal" (Olimpia Melinte) şi "cea mai bună scenografie" (MihaiDorobanţu).
Pelicula "Pescuit sportiv", deAdrian Sitaru, a fost nominalizată la patru categorii, şi anume"cel mai bun film", "cel mai bun regizor" (Adrian Sitaru), "cel maibun actor intr-un rol principal" (Adrian Titieni) şi "cea mai bunăactriţă intr-un rol principal" (Maria Dinulescu).
Acelaşi număr de nominalizări ilare şi filmul "Cealaltă Irina", de Andrei Gruzsniscki, carecandidează, printre altele, la Premiile pentru cea mai bună imagine(Vivi Drăgan Vasile) şi cel mai bun actor intr-un rol principal(Andi Vasluianu).
Lungmetrajul "Călătoria luiGruber", de Radu Gabrea, a fost nominalizat tot la patru categorii,printre care "cel mai bun actor intr-un rol principal" (FlorinPiersic Jr.) şi "cea mai bună imagine" (Dinu Tănase).
Pelicula "Intâlniriincrucişate", de Anca Damian, a fost nominalizată la trei categoriide premii, printre care "cel mai bun scenariu" (Anca Damian), intimp ce pelicula "Francesca", debutul in lungmetraj al lui BobbyPăunescu, a fost nominalizată la două premii, printre care celpentru cea mai bună actriţă intr-un rol principal (MonicaBârlădeanu).
Lungmetrajul lui Stere Gulea"Weekend cu mama" a primit două nominalizări, şi anume lacategoriile "cel mai bun machiaj" şi "cea mai bunăcoafură".
La categoria "cel mai bunscurtmetraj" sunt nominalizate peliculele "Nunta lui Oli", de TudorJurgiu, "Renovare", de Paul Negoescu, "Inainte şi după 22/12/1989",de Andrei Cohn, şi animaţia "Zgomot Alb", de MariusPandele.
La categoria "cel mai bundocumentar" nominalizările sunt: "Australia", de Claudiu Mitcu,"Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, "Drumul păsărilor",de Klara Trencsenyi şi Vlad Naumescu, şi "Copiii Uraniului", deIulian Ghervas şi Adina Popescu.
Actriţele Andreea Boşneag, DianaCavallioti şi Olimpia Melinte şi regizorii Claudiu Mitcu şi TudorJurgiu au fost nominalizaţi la categoria "TânărăSperanţă".
La categoria "cel mai bun filmeuropean", juriul a selecţionat patru filme: "Gomorra", de MateoGarrone, "Tăcerea Lornei", de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, "Opoveste de Crăciun", de Arnaud Desplechin, şi "Te iubesc de mult",de Philippe Claudel.
La Gala Premiilor Gopo, Premiulpublicului, acordat filmului românesc cu cel mai mare număr despectatori, revine lungmetrajului "Amintiri din Epoca de Aur -Partea I: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", produs de MobraFilms.

Ediţia a patra a galei PremiilorGopo va avea loc pe 29 martie, in Sala Unirii din PalatulParlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO