Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA / Neamul Noica se dezvaluie

ULTIMA ORA / Neamul Noica se dezvaluie

1. Coperta cartii; 2. Stramosul Iacovache Noica a avut 13 copii; 3. Copiii Alexandrinei Noica, prima fiica din a doua casatorie a lui Iacovache Noica, in 1905. Vremuri in care familiile aveau foarte multi copii; 4. Filosoful Constantin Noica la Paltinis. Fotografie de Dinu Lazar; 5. Andrei I. Noica avea un „mare talent de calaret de obstacole"; 6. Prof. dr. Dumitru Noica, seful Serviciului de Neurologie al Spitalului Militar din Bucuresti; 7. Dr Stefan Noica, medic-sef chirurg la Spitalul din Rosiorii de Vede, impreuna cu colegii; 8. Prof. dr. Nicolae I. Noica (dreapta) a facut sa renasca chirurgia urologica „pandurista"

23.06.2009, 16:13 792

In urma cu o suta de ani, Emanuel Vacareanu, un descendent al Noiculestilor, intocmea primul arbore genealogic al familiei. Acesta a ramas in manuscris vreme de un secol. Astazi, Nicolae St. Noica il descopera si il completeaza, aduna fotografii rarisime si amintiri ale membrilor numeroasei familii si intocmeste o carte-album* extrem de incitanta.

 
O familie care a dat, intre multe nume sonore, un filosof, un urolog, un neurolog, un ministru, mai multi oameni politici... „Eu socotesc ca forta Romaniei o fac familiile de genul Ottescu si Noica, una o familie de profesori, cealalta de agricultori", spunea Nicolae Titulescu. „Mitul familiei poate fi si pura vanitate. (...) Lectura cartii lui Nicolae Noica are, insa, un cu totul alt efect. Ea documenteaza o idee care ar trebui sa ne preocupe pe toti si, mai ales, pe cei care ne guverneaza: o natiune si o tara nu se pot constitui prin decret, prin <<reglementari>> birocratice, prin discursuri despre reforma. O tara si o natiune au nevoie de <<materia prima>> a unei <<clase de mijloc>>, alcatuite din oameni cinstiti si intreprinzatori". (Andrei Plesu, in Cuvantul insotitor)
Cel caruia cei din familia Noica ii datoreaza, generatii la rand, bunastarea, modul de a fi si a se comporta – spune autorul – a fost Iacovache Noica (1828-1890). Un portret al proprietarului funciar, agricultorului si deputatului care a fost il putem incropi cu ceva efort din documente. (...) Macar o parte dintre insusirile stramosului meu s-au transmis, peste generatii, in neamul-familie Noica: seriozitatea, corectitudinea, spiritul intreprinzator. Caci cum altfel am putea caracteriza ceea ce au facut multi dintre urmasii lui precum: profesorul doctor Dumitru Noica, Paraschiv Noica, Grigore Noica, Andrei Noica, filosoful Constantin Noica, Dan Noica, doctorul Stefan Noica, Mircea Noica, profesorul doctor Nicolae A. Noica si altii." Nicolae St. Noica revine in finalul cartii la o idee pe care a sustinut-o constant in tot ce a scris pana acum: nevoia de modele.
„(Copiii nostri) sper sa inteleaga astfel ca astazi, cand avem atata nevoie de modele pentru a reface societatea noastra atat de zdruncinata, nu trebuie sa le caute prea departe, caci multe le gasesc in familie. Calcand pe urmele lor, nu-si vor implini decat datoria si le vor aduce un meritat omagiu." 
 
 
*) Nicolae St. Noica - Neamul Noica, cuvant insotitor de Andrei Plesu, Editura Cadmos


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO