Ziarul de Duminică

Turnee ale Teatrului Ţăndărică/ de Ziarul de duminică

Turnee ale Teatrului Ţăndărică/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.04.2012, 00:02 35

Prima deplasare importantă este la Craiova, la Festivalul Internaţional Shakespeare, manifestare de mare prestigiu, aflată la cea de a VII-a ediţie şi care va reuni la start trupe prestigioase din întreaga lume. Teatrul Ţăndărică participă cu spectacolul "Play Shakespeare", montat de Cristian Pepino şi care a obţinut o serie de premii importante. "Play Shakespeare" este un spectacol nonverbal, o parabolă ce reinterpretează într-o cheie modernă mitul lui Hamlet şi binecunoscuta poveste a lui Romeo şi a Julietei sale. Pe parcursul spectacolului presărat cu gaguri ce amintesc de filmul mut se pot intâlni şi unele personaje celebre din viaţa noastră reală care "se joacă de-a râsu-plânsu", amintindu-ne că Shakespeare este contemporanul nostru, că personajele sale se pot recompune tot timpul, rămânând viabile, credibile.

Pentru a doua oară, Teatrul de Animaţie Ţăndărică va fi prezent la cea de a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de păpuşi de la Istanbul (Turcia), de data aceasta cu spectacolul pentru adulţi "Candid". Festivalul independent de la Istanbul îşi propune să familiarizeze publicul turc şi mai ales pe cei mici, cu o gamă largă de spectacole vizuale care să promoveze diverse stiluri de mânuire - de la cele tradiţionale la cele mai moderne. Anul acesta, alături de România, vor participa trupe din Franţa, Spania, Cehia, Peru, Chile, Olanda, Italia, China şi Singapore. "Candid", regizat de acelaşi maestru al teatrului de animaţie, Cristian Pepino, a adunat şi el o serie de premii atât în ţară cât şi peste hotare şi este un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, folosind un limbaj amalgamat, lucru care dă o deosebită savoare şi care, pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei, foloseşte tehnica proiecţiei digitale. Nuvela lui Voltaire este "citită" cu inventivitate şi umor de regizor, iar esenţa fiecărei întâmplări sintetizează de fapt ideile umaniste despre putere, libertate, iubire, război.

Festivalul internaţional pentru teatre de copii de la Subotica (Serbia) a ajuns la ediţia cu numărul XIX, iar Teatrul Ţăndărică a fost invitat de mai multe ori ca participant. Festivalul de la Subotica este unul dintre cele mai prestigioase şi mai vechi din Europa, este competitiv şi oferă o panoramă a tendinţelor din domeniu, selecţia fiind destul de riguroasă. Anul acesta vom participa cu "Play Shakespeare".

La ediţia din 2012, a XIII -a, a Festivalului internaţional de arta animaţiei Euro Marionete de la Arad, Teatrul Ţăndărică va prezenta spectacolul "Capra cu trei iezi", adaptare după Ion Creangă, în regia lui Gabriel Apostol. Este vorba despre o lectură modernă a cunoscutei şi îndrăgitei poveşti scrise de bardul de la Humuleşti, tratată în cheie parodică, plină de umor şi cu multă muzică.

Ultima parte a lunii mai va găsi trupa de la Ţăndărică la Chişinău, unde se va afla în turneu cu spectacolul "Motanul încălţat". Deplasarea este organizată de Asociaţia Obştească "Sens muzical", care din 2009 organizează Festivalul "Familia", ce are ca scop promovarea valorilor familiei (dragostea, non violenţa, respectul reciproc, educarea copiilor acasă şi la şcoală, etc). Spectacolul regizat de Cristian Pepino este unul dintre succesele constante şi de cursă lungă ale teatrului.

Tot în sistem de turneu, teatrul va prezenta la Constanţa trei spectacole cu "Alice în ţara minunilor", în regia lui Alice Barb. Despre acest "debut" al regizoarei Alice Barb în teatrul de animaţie, criticul Ion Parhon scria: "Decorul concis, menit să configureze limpede itinerariul eroilor, îngemănrea cromatică expresivă, de la albul imaculat al Povestitorului şi al mânuitorilor la paleta exuberantă încredinţată păpuşilor, în tonuri de roşu, negru, verde sau galben, dar şi mirifica ilustraţie muzicală izvorâtă din Anotimpurile lui Vivaldi sunt doar câteva dintre componentele acestui demers artistic."

Participarea Teatrului Ţăndărică la Festivalul "Păpuşile vii" de la Târgovişte, manifestare în aer liber, este de tradiţie iar anul acesta se va concretiza cu prezentarea spectacolului "Păcală", în regia lui Ionuţ Brancu. Pus în cheie parodică, spectacolul este plin de haz, antrenant şi aduce în prim-plan lumea satului românesc. Scenografia contribuie la crearea unui spaţiu scenic caracteristic atmosferei rurale. Păpuşile şi personajele sunt astfel create încât se pliază perfect intenţiilor regizorale. Iar muzica te îndeamnă să intri alături de eroii poveştii într-o horă românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO