Ziarul de Duminică

Tu, Márquez, Faulkner şi Vian. Te ţin puterile?/ de Ziarul de duminică

Tu, Márquez, Faulkner şi Vian. Te ţin puterile?

Tu, Márquez, Faulkner şi Vian. Te ţin puterile?

Autor: Ziarul de Duminica

09.07.2015, 23:39 131

Concurs de manuscrise la Editura Univers

Literatura română contemporană poate sta oare alături de celelalte cărţi publicate până acum în traducere la Editura Univers în cei aproape cincizeci de ani de existenţă, alături de autori ca Márquez, Faulkner, Vian? Intenţionăm să aflăm! Autorii români care şi-ar dori să-şi vadă cărţile publicate la Univers sunt rugaţi să ne trimită manuscrisele lor, exclusiv în formă electronică, în documente scrise cu diacritice, la adresa concurs@edituraunivers.ro, până la data de 15 septembrie 2015. Cele mai bune dintre manuscrisele primite vor avea o şansă să intre în planul nostru editorial. Vom anunţa pe 15 octombrie 2015 cărţile selectate.

Pot participa cărţi care fac parte din următoarele categorii:

- Roman

- Proză scurtă

- Literatură pentru copii

De asemenea, atenţie, ilustratori!

- Carte de colorat pentru adulţi.

Pot participa autori din toată ţara, indiferent de vârstă şi CV (foto 1).

 

„Manuscrisul fanariot” în fragmente în Translation Café

Sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Irlandei a apărut Nr 147al revistei online Translation Café cu Fragmente dintr-un roman de Doina Ruşti (foto 2).

Translation Café publică în acest număr fragmente din Manuscrisul fanariot, cel mai recent roman al Doinei Ruşti. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Doina Ruşti este o remarcabilă prozatoare şi scenaristă. Operele sale au fost distinse cu numeroase premii literare şi au fost traduse în mai multe limbi străine. Doina Ruşti este profesor universitar la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion din Bucureşti.
Fragmentele din Manuscrisul fanariot au fost traduse în limba engleză de masteranzi ai programului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC). Acest număr conţine şi un interviu cu scriitoarea, luat de Bianca Zbarcea.
Translation Café  No 147 poate fi consultată şi descărcată din acest moment la adresa de internet:  http://revista.mttlc.ro/

 
 

Lumea lui Gheorghe Crăciun, în cuvinte şi imagini

Luni, 13 iulie, ora 18.00, la Librăria Pavesiana din Bucureşti (Strada Boteanu nr. 5), va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani: Gheorghe Crăciun (foto 3).

Este vorba de lansarea volumelor Acte originale/Copii legalizate şi Mecanica fluidului, cu care a debutat seria de autor pe care Editura Cartea Românească i-a dedicat-o prozatorului la finele anului 2014.

Invitaţi: Gabriela Adameşteanu, Carmen Muşat, Mara Chiriţescu, Oana Crăciun.

Cu acest prilej, va fi vernisată şi expoziţia de grafică „15 desene originale ale scriitorului Gheorghe Crăciun”, expozitie ce va putea fi vizitată până la data de 1 septembrie 2015.

Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun apare sub îngrijirea criticului literar Carmen Muşat şi a fiicei autorului, Oana Crăciun. Aceasta reuneşte atât lucrări de proză, eseistică, publicistică, teorie şi critică literară deja consacrate, cât şi volume inedite, rămase în manuscris în arhiva sa.

 „Acte originale/Copii legalizate (variaţiuni la o temă în contralumină), publicat în 1982, la Editura Cartea Românească, poate fi considerat o uvertură pentru întreaga operă a lui Gheorghe Crăciun, un volum în care autorul polemizează cu o întreagă tradiţie realistă, de care se delimitează programatic.” (Carmen Muşat)

Mecanica fluidului, cu structura ei mixtă, în care se topesc experimentul, jurnalul, povestirea scurtă, fotografia şi desenul în peniţă este una dintre cele mai fidele oglinzi ale creatorului său, o carte-obiect, în care imaginea şi textul „se-ngână şi-şi răspund”, construind acea lume visată de Crăciun, „în care fotografia să dea mâna textului, înlocuindu-l acolo unde acesta este neputincios să exprime sensul dorit, ducând povestirea sau descrierea mai departe”. (Carmen Muşat)

Acestora li se vor adăuga romanele Compunere cu paralele inegaleFrumoasa fără corp şi Pupa russa, o ediţie revizuită a volumelor de publicistică Cu garda deschisă şi Reducerea la scară, cărţile de eseuri deja publicate În căutarea referinţei şi Teatru de operaţiuni, precum şi alte lucrări inedite (Lentila sfericăOperaţii pe cărţi deschiseMono-stereo). 

Vor fi incluse în seria de autor lucrările sale de teorie şi critică literară Aisbergul poeziei moderne, „una dintre cele mai solide şi înnoitoare cărţi scrise la noi în ultimele decenii”, în opinia criticului şi teoreticianului literar Mircea Martin şi Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu şi Mircea Nedelciu. Seria va fi completată de Trupul ştie mai mult. Fals jurnal la Pupa russa (1993-2000), de volume de poezie şi proză inedite, precum şi de corespondenţa şi interviurile lui Gheorghe Crăciun. 

Fiecare volum conţine o prefaţă semnată de Carmen Muşat, o notă biobibliografică extinsă, un dosar critic pentru opera antumă şi documente inedite din Arhiva Crăciun.

 

Regizor la 17 ani

Pe 10 iulie, de la ora 18.00, Cinema Movieplex din incinta Plaza România va fi gazda premierei naţionale a scurtmetrajului „Tibi”, realizat de un grup de liceeni din Bucureşti (foto 4). Filmul regizat de Dan Iliuţă, în vârstă de 17 ani, a participat anul acesta în programul Short Film Corner al Festivalului de la Cannes.

„Tibi”, scurtmetrajul regizat de Dan Iliuţă, un elev de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, va fi proiectat pentru prima dată în România la Cinema Movieplex, pe data de 10 iulie. Aceasta este premiera naţională a scurtmetrajului, după debutul pe piaţa de filme a celui mai important eveniment de gen din lume. „Tibi” a fost înscris în secţiunea Short Film Corner, organizată în cadrul Marché du Film, piaţa de filme a Festivalului de la Cannes. Din 2004, Short Film Corner funcţionează ca un loc de întâlnire al cineaştilor, iar scopul ei este să faciliteze contactele dintre regizori, producători, distribuitori şi promotorii de scurtmetraje.

Scurtmetrajul românesc independent, realizat de o echipă ai cărei membri au între 15 şi 24 de ani, spune povestea lui Tiberiu Dinescu (interpretat de Vlad Galer), un tânăr de 21 de ani care a crescut fără tată, la fel ca regizorul filmului. După ce capătă un bilet anonim conţinând informaţii despre moartea tatălui său, Tiberiu încearcă să afle adevărul despre părintele lui şi circumstanţele misterioase ale decesului său.

Grupul de tineri a realizat acest scurtmetraj de la zero; ei s-au ocupat de fiecare aspect, de la calcularea bugetului, până la compunerea muzicii şi adăugarea efectelor digitale în postproducţie. Toţi realizatorii au lucrat pro bono la acest film. Ei vor fi prezenţi la proiecţie şi vor răspunde întrebărilor spectatorilor la final.

 

Spectatorii care doresc să participe la eveniment o pot face înscriindu-se la adresa de e-mail Infodesk.PR@anchorgrup.ro, cu subiectul Premieră „Tibi”. Accesul în sală se va face pe baza înscrierilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO