Ziarul de Duminică

Trei vernisaje/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

14.04.2016, 23:46 55

Artistul la 30 de ani

Între 12 aprilie şi 29 mai 2016, în sediul din strada Lipscani nr. 84-90, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti prezintă evenimentul Artistul la 30 de ani. Expoziţia care deschide seria evenimentelor de primăvară organizate de ARCUB este un demers monografic ce vizează comunitatea artistică a Bucureştiului. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă câte o lucrare a fiecăruia dintre cei 30 de artişti expuşi, realizată la vârsta de 30 de ani (foto 1).

Adesea, vârsta de 30 de ani este văzută drept primăvara creaţiei. Un moment spectaculos, în care inspiraţia şi puterea artistului sunt egal distribuite. La această vârstă, tensiunea inspiraţiei creşte, iar viitoarele roade creative sunt anticipate foarte clar. „Artistul la 30 de ani” face o radiografie rapidă a momentului de tip turnesol din opera fiecărui artist marcant al Capitalei, într-un gest curatorial care mută accentul de pe organizator, pe artist.

Curatorii expoziţiei sunt Dan Popescu şi Alexandru Davidian, iar artiştii expuşi sunt: Ion Ţuculescu , Ion Bitzan, Marin Gherasim, Florin Mitroi, Horia Bernea, Paul Neagu, Ion Grigorescu, Ion Barladeanu, Marian Zidaru, Mircea Roman,  Gheorghe Rasovszky, Teodor Graur, Ştefan Triffa, Anca Mureşan, Ecaterina Vrana, Nicolae Comănescu, Gili Mocanu, Bogdan Vlăduţă, Roman Tolici, Suzana Dan, Dumitru Gorzo, Florin Ciulache, Vlad Nancă, Ovidiu Feneş, Codruta Cernea, Ioana Ursa, Ştefan Ungureanu, Adrian Preda, George Anghelescu şi Lea Rasovszky.

 

„Spaţiu medial – Nu sunt acolo unde exist şi nici acolo unde gândesc”

Miercuri, 13 aprilie, s-a deschis la Galeria Galateca expoziţia „Spaţiu medial – Nu  sunt acolo unde exist şi nici acolo unde gândesc” a artistei Liliana Mercioiu Popa (foto 2). Expoziţia poate fi vizitată în perioada 12 aprilie - 3 mai 2016.

Activitatea artistică a Lilianei Mercioiu Popa reflectă o viziune divergentă, experimentală în care libertatea de transpunere a ideilor prin medii diverse ca instalaţia, obiectul sau fotografia, nu le anulează pe cele clasice, precum desenul şi pictura, care, şi acestea, devin câmpuri de investigaţii diverse, devin suportul material al unor întrebări obsedante.

Instalaţia de mari dimensiuni pe care a construit-o la Galateca duce mai departe cercetările ei legate de reprezentarea spaţială, geometriile neeuclidiene şi spaţiul multidimensional. Aşadar, spaţiul galeriei este un mediu în care va încerca să se definească în relaţie cu arta şi cu lumea, fără a omite din această construcţie multiplele faţete ale existenţei şi a căuta conexiunile dintre acestea. Titlul expoziţiei, „Spaţiu medial – Nu sunt acolo unde exist şi nici acolo unde gândesc” trebuie înţeles prin „Nu sunt acolo unde exist şi nici acolo unde gândesc, ci acolo unde mediul, spaţiul şi comunicarea dintre lucruri le face posibile”. Expresia e preluata de la filozoful contemporan Emanuele Coccia şi doreşte să sublinieze importanţa ţesutului de legătură dintre lucruri, a raportului de continuitate dintre spirit si realitate, dintre lume si psihism.

„Renunţarea la tridimensional în pictura modernă a provocat în cele din urmă perforarea bidimensionalului şi ieşirea în spaţiul real. A făcut acest lucru ca problema reprezentării spaţialităţii să nu se mai pună în pictură, sau este doar un prag dincolo de care ni se deschide o altă posibilitate de înţelegere a spaţiului?

Cercetările tot mai minuţioase din domeniul ştiinţelor naturii ne-au familiarizat cu iconografia invizibilului (de la micro-biologie la macro-cosmos) detronând modelele de reprezentare/percepţie arhicunoscute. Această extindere a privirii de la un cadru perceptibil cu ochiul liber, la unul ce începe cu nivelul micro până la cel macro înseamnă în primul rând un raport de relaţie al fiinţei umane cu lumea, dar şi o pendulare printre faţetele multiple ale realităţii, provocându-mă în a descoperi un mod de configurare spaţială care sa facă referire la toate aceste concluzii.” – Liliana Mercioiu

 

C e r a M Y K 

Tot miercuri, 13 aprilie, la Galeria Galateea Contemporary Art s-a deschis expoziţia C e r a M Y K ”, care poate fi vizitată până la 12 mai 2016 (foto 3).    Expoziţia  C e r a M Y K  reuneşte artişti ceramişti contemporani din Bucureşti, Cluj şi Târgu Mureş, care folosesc tehnicile transferului de imagine pe suport ceramic.

Odată cu era digitală şi accesul la negativele digitale s-au deschis noi posibilităţi de expresie în domeniul ceramicii. Multe dintre procedeele fotografice alternative au fost folosite pentru imprimarea pe suportul ceramic astfel devenid tehnici de transfer de imagine pentru artiştii ceramişti contemporani. Decalcomania de transfer cu laser, imprimare cu guma bicromat, serigrafia cu emulsie fotosensibilă, foto tranferul sau monoprintul sunt doar câteva dintre acestea.

Expun: Cosmin Ardelean, Adela Bonaţ, Mana Bucur, Bianca Dumitriu, Lucia Lobonţ, Bogdan Mateiaş, Mariana Cara Olteanu, Aniela Ovadiuc, Iulian Vârtopeanu.

Curator: Georgiana Cozma

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO