Ziarul de Duminică

Bariere, ziduri, oprelişti/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

16.08.2013, 00:03 101

Margaret Atwood

Alias Grace

Editura Leda

Traducere din limba engleză şi note de Nicoleta şi Florin Irimia. În centrul acestui roman captivant, Margaret Atwood a plasat-o pe una dintre cele mai enigmatice şi faimoase femei ale anilor 1840. Grace a fost închisă, la vârsta de şaisprezece ani, pentru uciderea cu sânge rece a stăpânului ei, domnul Thomas Kinnear, şi a menajerei/concubinei sale, Nancy Montgomery. Presupusul ei complice la crime, James McDermott, a primit pedeapsa capitală fiind spânzurat pe 21 noiembrie 1843. Dar, cum au existat voci care să susţină nevinovăţia lui Grace, condamnarea ei a fost comutată în închisoare pe viaţă. După un interval de timp petrecut la Azilul de nebuni, autorităţile decid că Grace nu este nici nebună, nici periculoasă, cu toate că acum ea pretinde să nu-şi amintească nimic despre crime.

Daniela Crăsnaru

Bariera de dincolo de zid

Editura Paralela 45

„Sa umbli pe strazile unui oras si sa nu mai stii numele lui – scrie Daniela Crăsnaru. Sa deschizi fereastra si sa vezi, din vreme in vreme, o alta priveliste. Sa te intrebi in gand, fara sa marturisesti nimanui, unde mai e pentru tine acasa. Nicaieri si peste tot. Nu am vrut noi sa calatorim, sa vedem lumea? Personajele mele cred ca pot calatori in spatiu si, cand colo, calatoresc doar in timp, fara sa stie. A cazut Zidul Berlinului si aproape nu ne mai aducem aminte, ca si cand am fi trait o scena dintr-o piesa de teatru unde nu suntem nici regizori, nici scenografi si nici macar actori. Sunt vietile altora, la care privim de dincolo de bariera. Caci bariera a ramas. Cel putin pentru generatia mea. O bariera morala, sociala, psihologica.”

 

Carmen Gavrilă

Revolta Orientului

Editura Polirom

Cuvânt-înainte de Bogdan Aurescu. Carmen Gavrilă a absolvit Facultatea de Limbi Straine, sectia Limba Persana si Studii Americane, la Universitatea din Bucuresti. Din 1998 este jurnalist specializat in afaceri externe, europene si problematica spatiului islamic, iar din 2004 este si corespondent in Iran si state arabe din Orientul Mijlociu pentru Radio Romania Actualitati. „In calitate de corespondent, Carmen Gavrila ne poarta intr-o calatorie prin zonele fierbinti ale spatiului islamic, povestita intr-un stil pasionant si incisiv. Relatarile detaliate de la fata locului sint insotite de descrieri ale contextului, analize ale evenimentelor si interviuri atit cu protestatari din strada, cit si cu jurnalisti locali. Nu lipsesc interviurile cu diferiti lideri ai unor miscari islamiste si nici cele cu oficiali importanti din Orientul Mijlociu. Cititorul intelege astfel mai bine istoria contemporana si fortele motrice ale unei lumi care prezinta interes si pentru politica externa si securitatea Romaniei.”

 

Eugen Ruge

Vremea luminii care păleşte

Romanul unei familii

Editura Curtea veche

Traducere din limba germană şi note de Oana-Nora Căpăţână. „Romanul suprapune vocile a patru generaţii pentru a spune nu atât istoria unei familii, cât istoria unei societăţi, profund marcate de contextul social-politic din ultimii cincizeci de ani. Romanul îşi poartă cititorul înainte şi înapoi în timp, relatând evenimentele marcante din istoria unei familii ruso-germane de intelectuali comunişti din fosta RDG”.

Jussi Adler Olsen

Camera groazei

Seria Departamentul Q

Editura Rao

Primul dintr-o serie care are şanse să devină cea mai îndrăgită din literatura scandinavă. „În centrul romanului se află Departamentul Q, locul unde se investighează cele mai vechi crime nerezolvate, condus de leneşul, oarecum excentricul, dar foarte intuitivul detectiv Carl Mørck şi care e populat în întregime de personaje misterioase şi ciudate.” Cărţile scriitorului s-au vândut în 36 de ţări, iar în Germania acesta s-a bucurat de un real succes devenind cel mai popular scriitor al anului 2012 cu 5 titluri aflate pe lista cu cele mai bune 10 cărţi thriller vândute de pe Amazon în acelaşi an.

 

Jane Austen

Mândrie şi prejudecată

Editura Corint

O nouă ediţie din traducerea din limba engleză a Ancăi Florea. Prefaţă de Dan Grigorescu. „Astăzi nimeni nu o poate ignora pe domnişoara Austen. Ea este mai înfloritoare ca oricând. Cărţile ei figurează pe listele de bestselleruri, ecranizări ale romanelor sale nu contenesc să apară pe micul sau marele ecran, într-un vârtej de baluri, călătorii cu trăsura, plimbări prin păduri primitoare. Ea provoacă simpatii feministe, identificări romantice, nostalgia parcurilor tematice, reînsufleţiri ale spiritului epocii georgiene, aprecierea conservatorilor, aprobarea marxiştilor, omagii literare, abordări critice deconstructiviste.” - Malcolm Bradbury

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO