Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Planul infinit

TRADUCERI/ Planul infinit
25.03.2010, 13:41 65
La Humanitas fiction exista seria de autor Isabel Allende,coordonata de Denisa Comanescu, in care au aparut pana acumunsprezece romane, ultimul fiind "Planul infinit"*, in traducerea,ca majoritatea celorlalte, a pasionatei si neobositei CorneliaRadulescu.
Isabel Allende este astazi o scriitoare de foarte mare succes.Nepoata a presedintelui chilian Salvador Allende, asasinat intimpul loviturii de stat din 1973, Isabel Allende s-a refugiat intimpul dictaturii lui Pinochet in Venezuela, unde a lucrat caziarista vreme de cincisprezece ani. Primul roman, publicat in1982, "Casa spiritelor", a cunoscut un succes enorm si a devenitbesteseller international. Cartea de fata dateaza din 1991 si esteprimul roman pe care Isabel Allende l-a scris si publicat dupastabilirea in Statele Unite, intr-un stil diferit de precedentele,incat pe unii cititori i-a incantat - remarcau criticii - pe altiii-a nedumerit. Dar toti au remarcat capacitatea cu care Allendetine trama in mana si reuseste sa creeze un portret fascinant alAmericii, dintr-o perspectiva anglo-hispanica.
Este istoria fiului unui predicator care strabate Vestulamerican propovaduind adevarul despre Planul Infinit alUniversului. "Purtam fiecare planul in noi, numai ca e o hartaneclara si greu de descifrat, de aceea dam atâtea ocoluri si ne maisi ratacim." Cand familia predicatorului se stabileste inCalifornia, Gregory Reeves creste in ghettoul spaniol, unde isiface prieteni care il vor insoti intrega viata. In paralel cuascensiunea lui Gregory, care invata si ajunge un avocat de succes,dar risipitor si lipsit de noroc la femei, cititorului i seinfatiseaza evolutia Americii postbelice: miscarile pentrudrepturile civile, revolutia hippy, razboiul din Vietnam, invaziadrogurilor. Eroul si cei apropiati lui trec prin toatetransformarile care cuprind America.
Nenumaratele personaje si intamplari ale cartii, una clasicain ceea ce priveste epica si stilul, transforma romanul intr-opoveste despre singuratate si iubire, tradari si infrangeri, dar siintr-o imagine extrem de vie a framantarilor imensei tari. Un romanfabulos cu personaje/caractere care se tin minte.

*) Isabel Allende, "Planul infinit", Editura Humanitas fiction,colectia Raftul Denisei. Traducere de Cornelia Radulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO