Ziarul de Duminică

Totul despre limbajul cinematografic/ de Ziarul de duminică

Daniel Arijon

Gramatica filmului

Editura Oscar Print în colaborare cu Asociaţia Cultură şi Imagine şi IBU Publishing

 

Traducere din limba engleză de Copel Moscu.

Acest unic magnum opus de peste 600 de pagini şi 1.500 de ilustraţii al tehnicilor narative vizuale care formează limbajul cinematografic se bucură de un imens interes din partea tuturor celor implicaţi în arta filmului de pretutindeni. Acest limbaj este fundamental atât pentru deprinderea cineastului cu poziţionările şi mişcările actorilor şi ale camerelor de filmat, cât şi pentru găsirea succesiunii corecte şi a ritmului scenelor dintr-un film. Gramatica filmului nu se demodează din cauza progresului tehnologic constant, ci este un reper permanent în cea de-a şaptea artă. Esenţiale pentru scrierea şi decupajul unei scene sau secvenţe, formulele de naraţiune vizuală din lucrarea lui Arijon vor lumina drumul celor implicaţi în industria cinematografică, cât şi al celor care vor să înţeleagă în profunzime arta filmului.

„Cartea conţine informaţii legate de tehnicile şi uneltele esenţiale pentru realizarea unei producţii de cinema, dar oferă acces şi la subtilităţile care fac diferenţa între mediocritate şi excelenţă în arta filmului. Lucrarea nu este afectată de progresul tehnologic continuu, ci, dimpotrivă, asigură o structură de elemente esenţiale perene, care pot fi folosite pentru orice suport filmic, oricare ar fi natura sa.” - Prof. Univ. Dr. Copel Moscu

 

Daniel Arijon a lucrat la nivel profesionist încă din 1959, fiind pe rând editor de film, scenarist, regizor de film documentar şi de acţiune. A ţinut nenumărate conferinţe pe teme cinematografice şi a scris un volum impresionant de articole în publicaţiile de specialitate.

Cartea sa „Gramatica filmului” a fost tradusă în multe limbi de circulaţie universală, contribuind la formarea câtorva generaţii de cineaşti.

Copel Moscu a creat peste 50 de filme de scurt şi lungmetraj, în calitate de regizor şi scenarist, pentru care a obţinut peste 25 de premii naţionale şi internaţionale (Şcoala serală, Pe malul Ozanei, Şcoala mea iubită, Epoca de bronz, Va veni o zi şi Am ales libertatea). În prezent predă regie de film la UNATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti şi arte video la Universitatea de Arte, Bucureşti şi este un cunoscut consultant artistic pentru televiziune şi cinema. În anul 2010, consecvent cu viziunea sa liberală, inovatoare şi cu devotamentul său pedagogic, şi-a asumat provocarea de a oferi publicului românesc, dar mai ales studenţilor de la Film şi Arte Vizuale, primul festival de film experimental din România. 

Volumul conţine 1.500 ilustraţii (alb-negru).

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.