Ziarul de Duminică

TOP GALERII / Roadele verii

TOP GALERII / Roadele verii
21.07.2009, 15:47 112
Intr-o tara in care e atât de greu sa fii artist, tinerii absolventi ai UNARTE, promotia 2009, ne pun in fata unor profesiuni de credinta exprimate cu un talent asa de intens, incât ne dau motive sa fim optimisti fata de viitorul lor si al artelor din in acest spatiu, mai mult prin forta lucrurilor, european.
Intre licentiatii departamentului de grafica, de la clasa lector univ. Ion Atanasiu si de la cea a conf. univ. Al. Gustea, s-au remarcat câteva voci clare, al caror demers denota maturitate de viziune, dorinta de a fi personal, de a exprima si a face vizibile lucruri, sentimente si imagini poate niciodata sau rar spuse inainte.
Un excelent portret, o linogravura alb-negru, semnat de Valeria SANDU, arata cum se pot configura trasaturile personajului intr-un context in care urma energica a daltitei nu este escamotata calofil, ci unde toate traseele ei construiesc o imagine unitara si intensa, care pune in lumina adevarul unui personaj. Tot o linogravura, intitulata "Atunci si acum", realizata pe doua registre suprapuse, trimitând la naratiunea de banda desenata, cu subiecte si personaje diferite si cu un contrast alb-negru mai dramatic, dar poate si voit mai sumbru, semneaza Maria Luisa ISFAN.
Seria portretelor incitante este continuata de o lucrare, acrilic alb-negru pe pânza, de Mihail ALEXANDRESCU. "Tipologii umane" prezinta o suita de imagini de oameni obisnuiti, asa cum privirea ii noteaza, dar ii si ignora, in itinerariile noastre citadine. Interesanta prin scoaterea in evidenta, cum numai artistii stiu, a unor realitati pe care le trecem cu vederea, cum ar fi viata semenilor nostri si curgerea ei apasatoare, lucrarea se gaseste insa intr-o proximitate ambigua, de mesaj si expresie, cu fotografia. La fel, uleiul semnat de Ciprian Dragos STROE, "Linistea dinaintea furtunii", sesizeaza un aspect fulgurant al vietii citadine, o binecunoscuta imagine din metrou, rar adusa in prim-planul constient al interesului. In imagine sunt doua personaje fata in fata, spre spectatorul plasat la exterior fiind vizibil unul singur, cu o fata pamântie. Dreptunghiul luminat al ferestrei in care se afla personajele se decupeaza pe un fundal negru, apasator, pe corpul vagonului. Nu putem sa nu ne gândim la marile teme ale expresionismului, individul, solitudinea si orasul. Am mai intâlnit aceste subiecte - portrete si contexte - ce-i drept, destul de rar, si le-am reprodus in cataloagele "Tineri Artisti Români" (in editia 2003, Mirela Craciun, pictura, si Raluca Ghideanu, sculptura). Aceasta preocupare profunda, manifesta in lucrarile tinerilor, va fi sintetizata speram curând, intr-o expozitie, de catre Fundatia Ileana.
Un portret in creion si tot o cautare de identitate propune lucrarea semnata de Ana-Maria TERZI. Un fel de diptic, imaginea juxtapune portretul unui tânar obisnuit cu o parte de scriere, ce ocupa rândul de jos, pe doua treimi din lucrare, textul fiind "I Fried My Little Brain".
Magdalena RADU abordeaza de asemenea portretul, construit ca un puzzle sau ca la pointilisti, din forme rotunde si pete colorate; o imagine anatomica ambigua la prima vedere, ce se clarifica abia aproape, incarcata de un anume tip de sexualitate viscerala, redata cu virtuozitate tehnica, face obiectul lucrarii, un tors masculin, semnate de Daniela Violeta VARLAN.

Semnalam si un alt fapt interesant si anume ca multe lucrari de licenta la sectia de grafica sunt fotografii. Foarte profesionale, incitante, temele abordate de Violina BOTEZATU sau de Mihai NICULAE se folosesc de tehnica fotografica cu reala stiinta si forta de persuasiune estetica. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO