Ziarul de Duminică

Tonitza - un nou record

Tonitza - un nou record

Nicolae Tonitza - Fetita cu fular, ulei/lemn, semnat, estimat 62.000 lei, adjudecat 150.000 lei plus taxe

05.10.2007, 22:47 156

Un nou portret semnat Tonitza, Fetita cu fular, un nou record. Este cel de-al saselea chip feminin al pictorului care se vinde la Casa Monavissa. Iar in afara de un ulei, care a fost retars inainte de sedinta de licitatie, toate au fost cumparate la preturi remarcabile. In locul portretului retras a aparut un altul, care s-a vandut fara probleme.
De aceasta data, pictura licitata a fost indelung studiata. Pe internet, cateva saptamani, precum si in expunerea ce a precedat ziua vanzarii, ca de obicei, dar chiar si in timpul sedintei de licitatie. Avand in vedere ca fiecare dintre portretele realizate de Tonitza si scoase la licitatie a fost intens disputat de colectionari, este clar ca exista inca multi doritori. De aceasta data, pretul de pornire a fost de 62.000 lei, o suma sub vanzarile anterioare, dar peste majoritatea preturilor de la care au pornit alte picturi ale lui Tonitza. Interesant este si faptul ca Fetita cu fular este singura pictura pe panza din seria portretelor. Uleiurile lui Tonitza scoase in ultimii ani la licitatie au fost pictate pe suport de carton. In 2005, au fost vandute trei picturi, toate portrete; in 2006, un singur portret a incheiat seria celor cinci lucrari licitate, iar in acest an au fost deja cumparate 5 Tonitza, dintre care patru sunt portrete!
Topurile au fost modificate de la o vanzare la alta. Nu la varful piramidei, ci in partea a doua. Cele mai importate modificari au fost in topul Casei Monavissa, unde Tonitza ocupa trei locuri, 2,4 si 8, cu trei portrete. Acum topul se modifica din nou, pentru ca locul doi va fi ocupat de Fetita cu fular cumparata cu 150.000 lei plus taxe (peste 45.450 de euro). Pe locul trei trece Portret de femeie, primul portret din seria Tonitza de la Monavissa, care inseamna, in bani, 40.000 de euro (21 mai 2006). Din top nu iese niciunul dintre celelalte portrete, ci un Peisaj din Balcic, realizat de Samuel Mutzner si vandut cu aproape 20.000 de euro in mai 2007.
In topul general insa, niciuna dintre picturile seriei de portrete nu urca peste o lucrare cu adevarat exceptionala, Nud vazut din spate, care ramane din septembrie 2004 cea mai scumpa pictura Tonitza vanduta pe piata oficiala: 51.980 de euro, plus taxe.
Merita remarcat faptul ca recentul record Tonitza a fost realizat la o licitatie cu multe ispite: Theodor Aman - In fata sevaletului, o lucrare in ulei pe lemn foarte interesanta, adjudecata cu 90.000 lei (pornire 38.000 lei), regretatul Florin Niculiu a avut panza Glastra cu garoafe uscate, cumparata cu 3.200 lei, plus seria peisagistilor, Stefan Popescu - Peisaj cu manastire, Ion Theodorescu Sion - Femeie in gradina, Vasile Popescu - Cimitir, Nicolae Vermont - Femeie langa stanca, Cecilia Cutescu Storck - Peisaj la Balcic, cumparate cu sume intre 18.000 si 45.000 lei.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO