Ziarul de Duminică

Tonitza superstar (I)

07.12.2007, 19:27 40

Tonitza este cel mai mediatizat pictor al momentului. O lucrare a sa a devenit cea mai scumpa pictura vanduta la o licitatie de arta, prima care a trecut pragul de 100.000 de euro. In plus, in anul omagial Nicolae Grigorescu, pictorul national (oare cand se va renunta oficial la aceasta formula?) a ramas in urma in topul general al vanzarilor, fiind depasit categoric de Pallady in primavara - Nud cu esarfa galbena, si mai apoi de Tonitza, in toamna - Studiu pentru un portret.
De un an si jumatate, piata de arta si-a depasit propriile recorduri: de incasari, de calitate a lucrarilor, in topuri. In mod ciudat, Grigorescu, care a dominat practic piata ani de-a randul, nu a mai fost prezent pe piata decat cu o lucrare remarcabila. In schimb au urcat foarte mult Pallady si Tonitza, primul printr-o serie de nuduri, cel de-al doilea prin portrete. Si astfel, in salile de licitatie s-a vorbit pentru prima data de miliarde de lei vechi, de sume de peste 75.000 de euro (la Pallady) si apoi de marele prag de 100.000 de mii de euro (in cazul lui Tonitza). Acest prag a fost si nu a fost depasit. Crainicul salii nu a strigat niciodata aceasta suma, ciocanul a cazut cu o oferta mai jos, la 320.000 lei, aproape 96.000 de euro! Iar acesta este pretul care va aparea in cataloage. Dar se adauga taxele, comisionul casei, TVA pentru aceast comision, plus taxa pentru arte plastice. Socoteala finala trece de 100.000 de euro, si, evident, atat va plati colectionarul care a facut achizitia.
In acest context, Pavel Susara a revenit cu vechea sa marota, apropiindu-i pe pictorii romani de cei francezi, iar Tonitza a fost pus alaturi de Matisse. Astfel, nu numai ca un tablou de 100.000 de euro nu este deloc scump, dar ar trebui sa vorbim de milioane de dolari. Paralela poate ca a pornit si de la faptul ca, in timp ce la Bucuresti se licita Studiul pentru un portret al lui Tonitza, Christie's scotea la licitatie la New York o lucrare a lui Matisse, Armonie in galben, o compozitie cu un personaj feminin in fata unei masute cu fructe si flori, in care singura pata de galben este o lamaie. A fost un nou record pentru Matisse, licitatia a inceput de la 14, 5 milioane de dolari si s-a oprit la 33,6 milioane de dolari, iar cumparatorul a preferat sa ramana anonim.
Tot un personaj feminin a adus si succesul romanesc al lui Tonitza. Studiu pentru un portret este o pictura de mari dimensiuni, una dintre fetele pictate cu atata candoare si personalitate de Tonitza. Lucrarea a fost expusa la Salonul Oficial din 1926 si mai pastreaza inca eticheta de participant cu scrisul si semnatura artistului. Este cu siguranta una dintre picturile urmarite de negustorii cu experienta, care studiaza cataloagele Saloanelor Oficiale si cauta lucrarile din colectiile particulare care au fost cumparate de la acele expozitii de referinta.
Daca ne bazam pe unele studii privind circulatia operelor de arta si ciclicitatea vanzarilor importante, ar trebui poate sa consideram ca asistam la un al doilea val de schimbare a clasei de colectionari, dupa cel din prima parte a anilor 90. Acum, cea mai veche achizitie din topul vanzarilor este un portret al lui Andreescu, Cap de tarancuta cu tulpan galben, care a fost cumparat in decembrie 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO