Ziarul de Duminică

Teste de Dragoste & Sex/ de Ziarul de Duminică

Teste de Dragoste & Sex/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.08.2014, 00:06 132

Louis Janda

Douăzeci şi patru de teste

despre iubire şi sexualitate

Editura Trei

Colecţia Psihologia pentru toţi. Traducere din engleză de Alexandra Costache. Care sunt ingredientele necesare pentru formarea unui cuplu armonios? Ce fel de prejudecăţi pun în pericol împlinirea sexuală? Şi cum pot fi prezise şansele pentru o relaţie durabilă? Specialist în evaluarea şi testarea psihologică, profesorul american Louis Janda propune 24 de teste validate ştiinţific, referitoare la dragoste, sexualitate şi relaţii romantice. Atât psihologii, cât şi cuplurile vor putea măsura trăsăturile personale esenţiale pentru o relaţie de succes: de la conştientizarea sexualităţii şi abilităţile de relaţionare la timiditate, încredere interpersonală şi etica banilor. La finalul fiecărui test, autorul oferă câteva consideraţii teoretice, scurte studii de caz, precum şi sfaturi din propria experienţă de terapeut de cuplu.

„O strategie ideală pentru uzul acestei cărţi ar fi ca atât tu, cât şi partenerul tău să faceţi testele şi să comparaţi apoi rezultatele. Dacă partenerul refuză, răspunde la teste în locul lui, aşa cum crezi că ar face o el. Asta te va ajuta să ţi dai seama de posibilele aspecte problematice din relaţia voastră.” – Louis Janda
„Acele cupluri care şi-au făcut o evaluare psihologică elaborată înainte de a se logodi şi au urmat apoi sfatul psihologului şi-au mărit şansele de a rămâne împreună de la 50% la 65% sau chiar la 75%.” – Louis Janda

„Toate testele din această carte – spune autorul – sunt teste psihologice veritabile; asta înseamnă că ele au fost concepute de oameni de ştiinţă care se ocupă cu studierea compor­tamentului şi care sunt familiarizaţi cu principiile ştiinţifice de construire a testelor şi că autorii au adunat informaţii pentru a se asigura că instrumentele lor sunt fiabile şi sunt valide.

Deşi toate testele din această carte au o aplicabilitate clară în practică, majoritatea au fost concepute pentru a fi folosite mai degrabă în studiul comportamentului decât ca instrumente clinice. Asta înseamnă că, deşi rezultatele testelor pot diferenţia diverse grupuri de persoane, ele nu au fost menite pentru a oferi judecăţi absolute despre oameni. Aşa că, deşi testele pot fi folositoare în a prezice, de exemplu, ce indivizi au şanse mai mari de a avea o relaţie de lungă durată, niciunul dintre aceste teste nu a fost conceput pentru a fi folosit în formularea unor concluzii de genul: „Această per­soană nu este potrivită pentru o căsnicie”. Testele relevă diferenţe individuale între oameni, dar nu au fost făcute pentru a plasa oamenii în diferite categorii şi nici n-ar trebui folosite în acest scop.

La fiecare test vă voi oferi cinci puncte de referinţă care pot fi folosite pentru a vă da seama unde vă aflaţi în comparaţie cu alţii. Aceste puncte de referinţă sau norme, aşa cum sunt numite de psihologi, sunt scorurile reprezentate de percentilele 15, 30, 50, 70 şi 85. Scorul în percentila desemnează procentul de oameni care obţin în medie scoruri mai mici la test. Astfel, percentila 15 denotă faptul că 15% din subiecţi obţin, în general, un scor mai mic, iar percentila 70 denotă faptul că 70% din oameni obţin, în medie, scoruri mai mici la test.

Normele oferite la fiecare test ar trebui privite ca fiind nişte puncte de referinţă brute, prin intermediul cărora să vă puteţi compara cu alţii. În majoritatea cazurilor, bărbaţii şi femeile – pe baza răspunsurilor pe care s-au format normele – erau studenţi la universităţile unde preda autorul testului. Dacă eşti mai în vârstă decât studentul tipic, mai marea ta experienţă de viaţă îţi poate influenţa răspunsurile. Normele îţi vor oferi puncte de referinţă bune pentru comparaţie, dar ţine minte că scorul tău în percentile ar fi putut fi diferit dacă eşantionul normativ ar fi fost compus din oameni asemănători cu tine.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO