Ziarul de Duminică

Terorism şi politică la nivel înalt/ de Stelian Ţurlea

Terorism şi politică la nivel înalt/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

18.06.2015, 23:57 260

Un roman de debut absolut remarcabil*), care anunţă un nou scriitor de romane de suspans, de spionaj internaţional, nu departe de celebrii John Le Carre, Graham Greene sau Stieg Larsson. Este suedezul Joakim Zander, născut în 1975, avocat cu doctoratul la Universitatea din Maastricht şi teza publicată la Cambrigde University Press (şi ulterior premiată), care a lucrat mai mulţi ani la Parlamentul European şi Comisia Europeană. A copilărit şi în Siria şi în Israel, unde tatăl său era detaşat ca observator militar al ONU. „Unii dintre colegii mei de şcoală – îşi amintea Zander într-un interviu – erau aduşi cu limuzina, însoţiţi de bodiguarzi înarmaţi, care şedeau neclintiţi la uşile claselor. Zvonurile spuneau că părinţii lor vindeau arme grupării Hezbollah.” Atmosfera din Orientul Apropiat şi Mijlociu l-a influenţat în acest prim roman a cărui acţiune se petrece în lumea înaltă a spionajului internaţional, care implică Occident şi Orient în egală măsură. Un roman de o acută actualitate. 

Klara Walldeen, o tânără strălucitoare care nu şi-a cunoscut părinţii şi a fost crescută de bunici pe o insulă suedeză, ajunge, după studii strălucite, să lucreze pentru un parlamentar la Bruxelles. Asistă, fără voia ei, la o crimă despre care nimeni nu trebuie să afle şi, prin urmare, e la rândul ei vânată. În ajutorul ei pleacă un bătrân spion al CIA, implicat pe vremuri în acţiuni împotriva terorişilor irakieni şi afgani, care nu şi-a pierdut nimic din calităţile de soldat din tinereţe şi care se dovedeşte a fi tatăl Klarei. („Sunt bătrânul agent de teren trimis acasă pentru că n-a mai fost în stare să ia decizii dificile, necesare în vreme de război.”) Acţiunea complicată şi care se petrece de-a lungul câtorva decenii în Orient, în Suedia, în Statele Unite şi la Consiliul European ţine cititorul cu sufletul la gură. O carte despre „maşina de război alternativă, privată, orientată spre profit”. CIA subcontratează acţiunile sale unor firme private care lucrează sub acoperire ca firme de IT, cărora li se dă mână liberă şi care recurg la acţiuni dincolo de orice limite legale imaginabile – mai precis torturează prizonierii CIA mai rău decât în Evul Mediu. Există însă înregistrări, filme şi fotografii care, dacă ar fi date publicităţii, ar stârni haos şi ar răsturna total imaginea liderilor puternici ai lumii. Într-un asemenea viespar a nimerit Klara, tatăl făcând tot ce poate, chiar cu preţul vieţii, s-o salveze. „Întotdeauna se fac greşeli şi trebuie reparate.”

Foarte lesne un asemenea subiect s-ar fi putut transforma într-un clişeu, însă Joakim Zander reuşeşte performanţa de a face o scriere echilibrată, plină de suspans, cu o desfăşurare care taie respiraţia, foarte bine scrisă, extrem de convingătoare, cu personaje puternice. Aproape greu de crezut că e un roman de debut. Dar de înţeles cum a ajuns peste noapte bestseller în Europa.

 

*) Joakim Zander – Înotătorul, Editura RAO. Traducere din limba engelză de Ionela Chirilă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO