Ziarul de Duminică

Terapie cognitivă/ de Ziarul de duminică

Terapie cognitivă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.09.2016, 23:49 37

Jean-Louis Vullierme

O oglindă a Occidentului

Nazismul şi civilizaţia occidentală

Editura RAO

Traducere din limba franceză de Vasile Savin.

Nazismul există încă şi nu este o noutate. Dar răspândirea lui fantastică în întreaga civilizaţie occidentală şi la nivelul întregii planete este de neimaginat. Cartea „O oglindă a occidentului”, de Jean Louis Vullierme propune o terapie cognitivă şi umanistă pentru a ieşi din această ideologie a exterminării. În lucrarea lui Vullierme avem de-a face cu o analiză sistematică a fenomenului nazist, produsul unor ideologii deja occidentale şi bine identificate. Tema cărţii constă în stabilirea rădăcinilor evenimentului cel mai distructiv din istoria modernă. Vullierme tratează nazismul ca pe o maladie socială distructivă având la origine un genom format din mai multe componente ideologice, prezente atât înainte de apariţia lui, cât şi după dispariţia sa la nivelul întregii planete.  

Editura: „Această imensă intenţie exterminatoare (a nazismului – n.n.), care nu se reduce nici la regăsirea orgoliului după umilinţa de la Versailles, nici la extirparea populaţiilor evreieşti de pe suprafaţa pământului, nu este un cuvânt unicat al epocii, o realitate izolată, produs al unei generaţii spontane, iar pentru a o împiedica să se reproducă, ar fi suficient îndepărtarea celor două surse admise, cea a ideologiei antisemite şi rasiale şi cea a tratatelor revanşarde. Mi-e teamă însă că naziştii nu au inventat nimic, în afară doar de un modus operandi industrial. Izvoarele sunt vaste şi profunde. Dacă îi asculţi pe nazişti, le poţi identifica. Suni prezente în inima civilizaţiei occidentale.

Scopul acestei cărţi este de a înţelege intenţiile nazismului, de a descrie rădăcinile culturale care l-au făcut posibil şi atât de greu de combătut, măsurând partea lui – redusa după cum vom vedea – de invenţii. Nu este vorba de a nega că sinteza  izvoarelor sale care îl precedă este unică, sau că tipul de implementare pe care îl efectuează este original, ci de a constata ca elementele esenţiale care îl consti­tuie sunt prezente înainte de naşterea lui şi că, în marea lor majori­tate, sunt trainice.

Nu este un tratat de istorie, ci un eseu de filosofie cognitivă a istoriei. Niciun fapt prezentat nu este ignorat de specialiştii respec­tivi. Relatările sunt proporţionate cu rolul jucat în formarea ideo­logică a nazismului sau cu valoarea lor exemplară, iar aspectele factuale nu sunt disociate de analiza conceptelor politice. Partea întâi expune ideologia exterminării şi izvoarele sale. Cea de-a doua, mai scurtă, se străduieşte să prezinte o metodologie cognitivă vizând să contribuie, chiar şi în mod limitat, la restrângerea renaş­terii unor fenomene analoage.”

Cartea este atât de densă, încât din cele peste 375 de pagini, 125 sunt de note!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO