Ziarul de Duminică

Teologie, mistică, simetrie/ de Stelian Ţurlea

Teologie, mistică, simetrie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

11.04.2011, 23:27 34

Vladimir Lossky

Teologia mistică a Bisericii de Răsărit

Editura Humanitas

Prefaţă de preot prof. dr. Dumitru Stăniloae. Studiu introductivşi traducere din franceză de preot Vasile Răducă. "La momentulapariţiei, în 1944, scrie editura, Teologia mistică a Bisericiide Răsărit se voia o mărturie a adevărului ortodox adresată cuprecădere intelectualului occidental creştin, o transpunere adogmelor fundamentale ale Bisericii de Răsărit în limbajulanalitic-riguros propriu Apusului. Devenit peste decenii carte decăpătâi a gândirii neopatristice şi un instrument de lucruindispensabil teologului ortodox, eseul lui Lossky transcende însăstatutul neutru al unui expozeu discursiv şi se aşază în liniatradiţiei de la care se revendică: aceea a legăturii indisolubiledintre dogmă şi trăire. Teologia, ştiinţă a dogmelor ca oglindiriale Adevărului revelat, şi mistica, trăirea însăşi, se unescîntr-un efort comun pe calea apofatică spre îndumnezeire -participare a persoanei umane la taina Sfintei Treimi, culme aRevelaţiei, adevăr care se refuză minţii, dar se dezvăluie fiinţeiprin Duhul Sfânt. Esenţială pentru opera lui Vladimir Lossky,cartea de faţă este o lucrare clasică în adevăratul sens alcuvântului: prin concizie şi claritate, comunică deopotrivăcititorului iniţiat şi celui profan specificul tradiţiei ortodoxe,nealterat şi viu de la Părinţii Bisericii şi până astăzi."

Ian Stewart

De ce frumuseţea este adevărul

O istorie a simetriei

Editura Humanitas

Matematician si scriitor, Ian Stewart (n. 1945) si-a facutstudiile la Cambridge si Warwick, iar in prezent este profesor dematematici la Warwick University, director al Mathematics AwarenessCentre din Warwick si profesor asociat la Royal Society. A publicatpeste 140 lucrari de cercetare matematica, carti de popularizarestiintifica si un roman science-fiction.

In cartea de fata, Ian Stewart spune povestea descopeririisimetriei şi a legăturii adânci dintre matematică şi fizică.Personajele lui sunt oameni în carne şi oase care suferă drame, seluptă în duel sau cad în patima beţiei ori a jocurilor de noroc.Ideile cele mai abstracte se întâlnesc cu viaţa cea maitumultuoasă, iar rezultatul e un pasionant roman al matematicii.Totul a început pe vremea babilonienilor, cu o problemă care azipare banală pentru orice elev de şcoală: rezolvarea ecuaţiei degradul doi. Cum însă dezvoltarea matematicii urmează căi nebănuite,încercarea de a rezolva prin radicali ecuaţia de gradul cinci acondus în secolul XIX la apariţia unei întregi noi ramuri caredescrie simetria - teoria grupurilor. S-a dovedit apoi căabstracţiunile matematicienilor nu numai că sunt utilefizicienilor, dar că ele stau la baza înţelegerii naturii. Cu altecuvinte, că structura cea mai profundă a universului nostru esimetrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO