Ziarul de Duminică

Teologia, Ecologia şi Lumea: dialog despre mediu, literatură şi arte/ de Marius Vasileanu

Teologia, Ecologia şi Lumea: dialog despre mediu,...

Autor: Marius Vasileanu

19.09.2014, 00:10 151

Nu este prima oară când actualul Patriarh Ecumenic se implică activ în acţiuni ecologice, de această dată Patriarhul Bartholomeu anunţă un congres de anvergură care va fi organizat în anul 2015.

Ne amintim de expediţiile organizate de Patriarhul Ecumenic în zonele cele mai agresate din punct de vedere ecologic, a căror distrugere ar determina consecinţe imprevizibile asupra întregului Pământ – în Amazonia, în zonele nordice extreme etc. De fiecare dată PR-ul patriarhal a funcţionat impecabil, invitând la bordul unor vase de croazieră personalităţi publice mondiale a căror simpatie pentru acţiunile ecologiste a fost deja demonstrată.

Pe data de 1 septembrie anul 2014, cu prilejul debutului noului an bisericesc, Patriarhul Ecumenic Bartholomeu a difuzat un comunicat care conţine obişnuitul cuvânt pentru această sărbătoare. Dar determinarea patriarhală pentru scopurile ecologice este explicată din primele fraze:

„De multă vreme, Patriarhia Ecumenică şi noi înşine, căutând la semnele vremii, dar şi credincioşi fiind datoriei Bisericii Ortodoxe, am proclamat şi am dedicat ziua de 1 septembrie a fiecărui an, ziua de început a noului an bisericesc, drept zi de rugăciune fierbinte pentru paza făpturii zidite de Dumnezeu şi lăsate nouă moştenire: mediul înconjurător. Întru această zi, plecăm genunchii sufletului şi ai inimii, cerând de la Dumnezeu să caute cu iubire de oameni spre zidirea Sa, trecând cu vederea păcatul şi lăcomia noastră, a oamenilor, şi «deschizându-şi mâna Sa, să umple toate de bunătate», oprind curgerea cea nimicitoare a lumii.”

Comunicatul laudă progresele făcute deja în acest domeniu „îndeosebi prin constanta aducere în conştiinţa publică, prin adoptarea de măsuri preventive şi restrictive, prin crearea de programe sustenabile, prin întoarcerea la surse de energie moderate şi alte activităţi notabile şi eficiente” şi sunt amintite eforturile Bisericii Constantinopolului care „a contribuit mult la acest progres, prin cooperarea cu instituţii şi organizaţii ecologice internaţionale”.

Dar, constată Excelenţa Sa, aceste eforturi sunt insuficiente. Iată de ce este lansat un apel către întreaga Biserică Ortodoxă „dar şi întregii lumi, chemându-i pe toţi oamenii la o mai multă luare aminte, la o mai mare sensibilizare şi la mobilizarea eforturilor spre a ne întoarce la o situaţie care să reflecte – dacă nu condiţia euharistică şi doxologică absolută a strămoşilor Adam şi Eva – măcar o condiţie inspirată de harul şi mila Domnului. Exploatarea tâlhărească, fără nici o limită, a resurselor naturale ale creaţiei constituie cea dintâi pricină a distrugerii mediului înconjurător, constituind, după mărturia teologiei, a artelor şi a literaturii, consecinţa căderii omului, a neascultării de porunca Domnului şi a nesupunerii faţă de voia lui Dumnezeu”.

Sunt explicate la nivel teologic raţiunile acestui demers: „Suflarea locuind întru noi a Duhului Sfânt este cea care îndumnezeieşte pe cel care participă, unind în acelaşi timp omul cu mediul său, astfel încât să îl simtă ca pe o parte din sine şi să-l respecte ca pe ceva sfânt, fără să cadă în abuzuri ori exagerări. Hrănirea omului din cele ale lumii fizice desigur că nu poate fi înfăptuită printr-o utilizare lacomă a acesteia, ci prin respectarea ei, adică prin respectul reciproc din om şi semenul său, dintre om şi celelalte fiinţe vii, văzute şi nevăzute.”

În fine, în luna iunie 2015 este anunţată organizarea unui Congres cu tema „Teologia, Ecologia şi Lumea: dialog despre mediu, literatură şi arte”. Scopul acestuia este de „a atrage aminte – cu referiri speciale la literatură şi artă – asupra importanţei particulare şi specifice a dimensiunii etice şi spirituale a crizei ecologice şi a reîntoarcerii la «binele cel dintâi», la natură, la sacru, la sfânt, la desăvârşit, aşa cum a ieşit din mâinile Cuvântului lui Dumnezeu cel ziditor, spre desfătarea şi hrănirea noastră.”

Cu precizarea că am folosit în cele de mai sus traducerea comunicatului patriarhal existent integral pe excelentul site http://www.pemptousia.ro, vom face mai jos câteva observaţii.

Există, indubitabil, un legato între acţiunile ecologice ale Patriarhului Ecumenic – preocupare constantă care, dincolo de vectorii amintiţi mai sus (mediu, social, politic, teologic etc) implică şi o excelentă strategie de PR. Patriarhia Ecumenică se erijează, măcar la acest capitol, într-un inconstestabil lider al ortodoxie exprimată concret – o dată ce de facto întâietatea deţinută de Patriarhul Ecumenic este de ordin simbolic. Simbolică a cărei consistenţă este mai mult sau mai puţin respectată în veacurile XX şi XXI  de Bisericile Ortodoxe „surori”...

Întrucât Marele Sinod Ortodox, preconizat pentru anul 2016, pare din ce în ce mai improbabil – date fiind convulsiile recente din Ucraina generate de Rusia, sprijintă efectiv de Patriarhia Moscovei –, Congresul Ecologic amintit poate fi o ieşire din acest impas şi un demers comun de la care cu greu vreo Biserică Creştină responsabilă s-ar putea recuza.

De menţionat ampla respiraţie preconizată pentru acest Congres Ecologic care anunţă ambiţia de a reuni pe lângă mediul teologic, şi literaţi, şi artişti, actualul Patriarh Ecumenic fiind un rafinat om de cultură.

Nu în ultimul rând – chiar dacă nu este menţionat în comunicat – intuim o nouă mână întinsă spre Vatican, întrucât, se ştie, actualul Papă Francisc este la rândul său foarte determinat în implicarea sa personală (mult mai veche) şi a Bisericii Catolice în acţiuni ecologiste.

Rămâne de văzut care va fi replica Bisericii Ortodoxe Române „obligată” mai degrabă de acţiuni individuale să aibă o atitudine clară faţă de acele puncte sensibile, din perspectivă ecologică vorbind, de la noi din ţară.

Cert este că recenta iniţiativă a Patriarhului de la Constantinopol este vădit necesară, inteligentă şi cu bătaie lungă spre multiple orizonturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO