Ziarul de Duminică

Targul de fete

23.07.2003, 00:00 15



Imediat dupa anii '50, cand lumea estica abia isi dadea seama de cosmarul in care intrase, a inceput un fenomen social putin analizat pana in prezent, mai degraba trecut cu vederea, probabil din pudoare sau din incapacitatea de a-i determina consecintele.



Mitul barbatului salvator din Vest, care vine si te extrage din saracia si umilinta endemice, dandu-ti iubirea, adica cetatenia lui onorabila - a fascinat generatii de poloneze, unguroaice, romance si sarboaice, ma rog, toata suflarea feminina estica, gata sa dea cuvantului "fericire" o definitie noua si precisa.



Numai ca cenusaresele socialiste nu visau un tanar bogat, frumos si sensibil, caci povestea asta nu era scrisa pentru ele. Se refugiau toate in paginile altei povesti, cea cu broscoiul pe care, daca nu ti-e greata sa-l pupi, se da el pana la urma de trei ori peste cap si se face om.



Batranele romance de azi, casatorite in Occident intre cele doua razboaie, faceau casatorii firesti, pentru ca apartineau unei tari firesti, ca oricare alta. Acum, consulatele din Vest sunt inca asaltate de cupluri stranii, de bunici presupusi bogati tinand de mana nepoate-mirese, gata sa aiba grija de copiii lor din cele doua-trei casatorii anterioare, sa faca prin casa si prin jurul ei ceea ce de mult nu mai fac femeile emancipate si autonome din tara a carei cetatenie e jinduita. Ieftine, pricepute, tacute si dulci - am citat aprecierea cumparatorilor -, femeile estice sunt o permanenta amenintare pentru autohtonele occidentale, care nu sunt dispuse sa renunte la soti, dar nici sa-si recapete feminitatea.



O casatorie de acest fel il izoleaza pe curajosul mascul si uneori il si exclude din comunitate. Merita targu'?



Unguroaicele, cehoaicele, polonezele deja nu mai trebuie sa alerge dupa o alta cetatenie. Din 2006, probabil ca nici romancele. Se va reveni oare la normalitate, la afinitati reale, la firescul unei relatii bazate pe oarece sentiment? Targul de fete isi va inchide portile?



Ma tem ca nu, atata vreme cat in propria tara s-a consolidat deja fenomenul "sponsorizarii" tinerelor sarace de catre batrani cu dare de mana, gata sa ajute ca sa se ajute.



"Vreau ca tu sa fii fericita", ii zice mama adolescentei care se aranjeaza in fata oglinzii. Fata o priveste concesiv, cu un amestec de scepticism, duiosie si amaraciune, pentru ca nu e sigura ca mama ei a fost fericita vreodata. Au probabil definitii diferite ale fericirii. Si cine Dumnezeu stie care e cea adevarata?



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO