Ziarul de Duminică

Târgul de carte de la Sofia/ de Dorina Călin

Târgul de carte de la Sofia/ de Dorina Călin

Autor: Dorina Călin

12.12.2014, 00:09 44

România este ţara invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte de la Sofia, care se desfăşoară în această săptămână (9-14 decembrie), şi propune publicului bulgar un grup select de treisprezece autori contemporani, ce cuprinde mai multe generaţii literare, poeţi, prozatori, cercetători şi critici cu nume sonore, ale căror lucrări au fost traduse recent sau care urmează să fie publicate în bulgară.

Desfăşurându-se în incinta Palatului Naţional al Culturii din Sofia, sub patronajul Asociaţiei Editorilor Bulgari, manifestarea a debutat în 1968, expunând anual producţia a peste 120 de edituri naţionale şi străine, şi găzduind, de-a lungul celor şase zile, peste 20.000 de vizitatori. La deschiderea oficială a târgului, care a avut loc pe 9 decembrie, a participat şi Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei.

Scriitori români invitaţi la Târg - Mircea Cărtărescu, Matei Vişniec, Lucian Boia, Mircea Dinescu, Gabriela Adameşteanu, Petru Cimpoeşu, Ioan Groşan, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Ioana Nicolaie, Simona Popescu, Claudiu Komartin şi Adina Popescu - sunt acompaniaţi în discuţii şi prezentări de criticul literar Marius Chivu, redactor la revista Dilema Veche, şi de Ovidiu Şimonca, redactor-şef al revistei Observatorul Cultural.

Din partea ţării gazdă, la dezbateri participă scriitorii Zdrava Kamenova, Ivan Biliarski, Milen Ruskov, Gheorghi Gospodinov, Ivan Stankov, Vasilka Alexova, traducerea la evenimente fiind asigurată de Stilyan Deyanov, Lora Nenkovska şi Vanina Bojikova, prin al căror efort numeroase cărţi româneşti au apărut în limba bulgară de-a lungul ultimilor ani.

Ieri seară, joi, la Palatul Naţional al Culturii din Sofia, a avut loc un concert de jazz susţinut de Maria Răducanu şi Maxim Belciug, iar poetul Mircea Dinescu a prezentat un show poetic şi gastronomic.

Totodată, pentru a marca prezenţa la Sofia cu ocazia acestui eveniment a renumitului dramaturg, pe 13 decembrie, la Teatrul Naţional „Ivan Vazov” din Sofia se va juca spectacolul „Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, în traducerea lui Ognyan Stamboliev şi regizat de Ivaylo Hristov.

Programul integral al evenimentelor organizate la Târgul Internaţional de Carte de la Sofia este disponibil pe site-ul Ministerului Culturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO