Ziarul de Duminică

Targ de carte la nisip romanesc

10.09.2004, 00:00 31



Pornit prin 1991, spre vara, atunci cand gheseftul blugilor turcesti era in floare, iar cartea era Ileana Cosanzeana comertului, nascut pur si simplu din iubire, Targul Estival de Carte de la Mangalia a ajuns in acest an la a noua editie.



Fiind un targ de carte de-a dreptul particular, s-a mai sarit peste ani, caci totul s-a facut cu arginti care nu prea ne-au ajuns mereu, iar, intre timp, Ileana Cosanzeana a devenit o Cenusareasa care, desi nu s-a aratat a fi top model, a ramas in raftul cel mai de sus al credintei in carte.



Au fost cinci editii cand edituri de-a valma au participat cu sarg la scrierea unei pagini de cultura pe malul marii, dar parca mirosul de alge si scoici n-a fost cel mai potrivit cu putinta si atunci, intr-o noapte cu luna, plina de varcolaci, am inventat cartea la nisip si-n loc de edituri am invitat scriitorii adevarati ai literelor romanesti actuale.



Dintr-o data, noptile s-au luminat si parfumul marii a prins izul delicat al fecioarei cu cartea in maini.



Si uite-asa, in anul de gratie 2004, s-a ajuns la a noua editie, iar floarea scrisului romanesc, fie ea poezie, proza sau critica literara, a acceptat invitatia noastra de a fi impreuna, intr-un inceput si mijloc de august cu miros de nisip incins, pe malul marii, la Mangalia.



Au venit cu dragoste Emil Brumaru, Mircea Dinescu, Nichita Danilov, Ioan Es. Pop, Cristina Carstea, Mircea Cartarescu, Alex Stefanescu, Octavian Paler, Georgeta Dimisianu, Marin Mincu, Ioan Grosan, Stefan Popa Popa's, Domnita Stefanescu, Bujor Nedelcovici, Cristiana Eso, Ioana Nicolaie, Eugen Serbanescu, Radu Paraschivescu, Grigore Vieru, Daniel Dumitru Ionascu, Aurelia Lapusan, Stefania Mincu, Vartan Arachelian.



L-am lasat intentionat la urma pe Alexandru Condeescu, care duce pe crestet dulcea povara a Muzeului National al Literaturii Romane si care de anul acesta a pus umarul cu adevarat la ceea ce am facut. El a adus la malul marii o minunata expozitie documentara "Nichita Stanescu - 70", cu prilejul lansarii celor patru numere ale revistei "Manuscriptum" dedicate ineditelor marelui poet, si a muncit seara de seara, cot la cot cu mine, pentru bunul mers al Targului.



Chiar daca, uneori, orgoliile literare sunt firesti, scanteia lor a fost lasata acasa si aici, la malul marii, cuvantul a fost curat ca o lacrima. A trecut o editie plina, cu cititori cand mai putini, cand puhoi, dar de fiecare data iubirea lor s-a simtit adevarata si calda.



Faptul ca unii dintre cei mai importanti scriitori ai literaturii romane contemporane au semnat pe cartea de nisip a Targului, in prag de seara, cand Soarele dospeste mai aprig cuvantul, ma face sa cred, in calitate de proprietar de targ de carte, ca, iata, am reusit cate ceva in vremelnicia noastra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO