Ziarul de Duminică

Suspect de serviciu

29.06.2004, 00:00 21



Vineri, 4 iunie 2004, la orele 22.05, in Piata Sfintii Voievozi. Asteptam, langa fantana de piatra, printre masinile parcate, sa vina doi prieteni. Urma sa mergem la un party. La vreo zece metri de mine, asezata pe marginea fantanii, o fata manca pizza dintr-o cutie alba de carton.



In zona, destul de multa lume - 3 restaurante, caminele studentesti de la Moxa, plus statia troleibuzelor care vin de la gara. La un moment dat, a aparut o Dacie alba cu trei barbati. Cel de la volan, un tip inalt, cu parul aproape alb, dar solid, bine legat, a coborat si s-a dus la fata care manca pizza. Era un politist la vanatoare de prostituate. Fata i-a spus ca-si asteapta prietenul, el n-a crezut-o, dupa care tipul a devenit magar si violent, a luat-o brutal de cot si a inceput s-o traga-mpinga. Nu intelegeam clar ce vrea de la ea - s-o aresteze, s-o faca sa elibereze locul, sa o amendeze. Fata l-a rugat s-o lase sa-si sune prietenul sa vina, politistul i-a dat peste mana, dar l-am auzit cum zice, aratand spre mine: "Cine, ala e prietenul tau?". Fata a zis ca nu.



Dupa cateva secunde, m-am trezit langa mine cu un tip mic de statura, foarte vesel si sovaielnic in miscari. Radea, asa, ca prostul, in intuneric. A ingaimat ceva, dar in aceeasi secunda mi-a sunat telefonul. Erau prietenii mei - se aflau in apropiere, le-am spus ca sunt deja in strada. Omul din fata mea s-a suparat.



- N-ai auzit sa lasi telefonul ala?



- Nu, n-am auzit, dar cine esti dumneata? Trebuia sa astepti sa termin de vorbit, asa e politicos. Oi fi de la Politie?



A aparut un altul, la fel de beat, in dreapta mea - s-a apropiat agresiv atat de mult, incat am simtit cum ii pute gura a alcool si a mizerie. Era ceva mai inalt, slabanog si blonziu. A balmajit si el ceva din care n-am inteles decat ca vrea sa ma legitimeze.



- De ce sa ma legitimez? Am facut ceva?



- O sa vedem noi p-orma, a zis el, smechereste.



- Atata timp cat nu am facut nimic, nu cred ca am de ce sa ma legitimez.



- N-auzi, ma, sa dai buletinu'?



Blondul a devenit si mai agresiv, iar eu m-am enervat pentru ca ii putea gura foarte rau.



A scos un portofel de piele burdusit cu tot felul de chestii, l-a desfacut si mi-a bagat sub nas repede ceva ce semana cu o legitimatie.



- Haideti, fiti intelegator, a zis celalalt, ceva mai conciliant.



- Vreau sa-mi dati un motiv, am zis eu.



- Lasa ca vezi tu motiv, a sarit blondul si m-a apucat de cot, tragandu-ma spre el. Atunci m-am enervat rau si m-am smuls de era sa-l dau pe spate, noroc ca s-a sprijinit de o masina.



Am facut un rationament rapid, evaluand mai multe scenarii. Doi prosti beti, "justificati" de "exercitiul functiunii". Nu era chip sa ma inteleg cu ei, era clar. Ar fi meritat sa-i bat, sa le iau legitimatiile si apoi sa ma duc cu ele la sectia de care apartineau, sa-i fac de ras. Nici asta nu era o solutie, ca n-as mai fi ajuns la petrecere. Deci, trebuia sa le fac pe plac, ca sa scap cat mai repede.



M-am calmat, am scos cartea de identitate si am zis, ironic:



- Bine ma baieti, daca voi ma considerati suspect...



- Da, ba, esti suspect, s-a rastit blondul, apucandu-ma iar de cot, esti suspect ca ai tichia aia pe cap!



Da, aveam pe cap o tichie neagra care, impreuna cu barba mea, probabil ma facea sa arat in ochii lor ca un arab musulman - teribil de suspect zilele astea!



- Cu ce va ocupati? m-a intrebat celalalt.



- Sunt ziarist, am zis eu.



- Pai vedeti, a zis el, suntem si noi niste intelectuali ca dumneavoastra...



Era chiar simpatic asta, asa ca i-am dat lui cartea mea de indentitate, nu blondului.



- Ia-I, ma, "cenepe"-ul, a zis blondul si s-au dus amandoi mai incolo, sa scrie ceva pe capota unei masini.



Au aparut si prietenii mei cu masina. Unul dintre ei i-a intrebat ce s-a intamplat.



- Tu ce te bagi, ba? a sarit blondul.



- Pai, e prietenul nostru, e vreo problema?



- Vezi-ti de treaba!



Cei doi "agenti" au fost strigati de cineva. Era primul politist, cel cu parul alb, terminase cu fata, acum statea langa masina, parea sa fie seful lor.



- Haideti ba, odata, lasa-ti-l an pace, ca n-avem treaba cu el.



Aha, deci nu el le daduse ordin sa ma legitimeze, de fapt - se distrau si ei, ca erau bine dispusi, vineri seara.



Mi-au dat buletinul inapoi. M-am suit an masina prietenilor mei. Unul dintre politisti mi-a zis:



- Semeni cu Said din "Oz, inchisoarea federala".



- Cred c-ar trebui sa-mi cumpar si niste matanii, am zis eu.



Acum astept sa vad ce au facut cei doi "militieni" cu <cenepe>-ul meu (codul numeric personal, daca nu v-ati prins), poate primesc vreo hartie acasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO