Ziarul de Duminică

Summer Exibition cu un mare artist/ de Stelian Ţurlea

Mama la Vama Veche

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

13.06.2014, 00:04 79

Săptămâna trecută, la Galeria Art Yourself, la foarte scurt timp după expoziţia La Isleta, organizată tot aici, în luna mai, şi la foarte scurt timp după Retrospectiva-eveniment de la Muzeul Ţăranului Român, din aprilie, Constantin Pacea este prezent cu o expoziţie intitulată, nu se putea mai bine, Summer Exibition. Se va închide abia la 30 august.

Această apariţie „estivală”  la Art Yourself  aduce publicului câteva lucrări direct din atelierul artistului, care nu au fost expuse până acum, din perioada anilor 90.

Deşi ne-am obişnuit cu portrete care fac marcantă opera maestrului Constantin Pacea în expozitii, în Summer Exhibition întâlnim lucrări studiu ale obiectelor personale ale artistului, portretul mamei sale din anii 1965, atelierul din Rosenthal sau desene în tuş sau cărbune.

Pentru cei, sperăm puţini, care nu ştiu cine e Constantin Pacea e bine să spunem câteva cuvinte. S-a născut în 1957, este fiul lui Ion Pacea, în 1976 s-a căsătorit cu Florica Minea, în 1983 a plecat din România, a trăit o perioadă în Germania şi Suedia, în 1985 s-a stabilit la Paris. Din 1992 lucrează la Paris, Bucuresti şi Altea (Spania).

 „În pictura mea nu elaborez niciun plan, spunea el, nimic premeditat, nu intervin, aştept observând desfăşurarea evenimentelor şi, la momentul oportun, intru în acţiune când lucrurile se impun natural. Nu calculez nimic, dezvolt, fac ca lucrurile să se nască. În tot acest proces, intuiţia joacă un rol important. În ciuda unui aparent profesionalism, nu programez şi nu stăpânesc nimic. Execuţia unui tablou este desfăşurarea în timp a unui fapt pictural, în care incertitudinea joacă un rol important, făcând astfel să crească emoţia. În tot acest proces, accidentul, imprevizibilul, hazardul joacă un rol capital, şi ar fi o eroare să vrei să reproduci asta. Nu se poate copia un accident. Hazardul este natural. ”

Retrospectiva organizată în aprilie la Muzeul National al Ţăranului Român a fost considerată una de referinţă, criticii spunând că pictura sa a evoluat spectaculos. Mâna de maestru se vedea în portretele realizate prietenilor tatălui său, şi ei pictori, sau în portretele copiilor (ajunşi şi ei la maturitate) sau ale altor persoane din familie.

O parte din aceste portrete se regăsesc în Summer Exhibition, unele le reproducem şi noi în ziar, prin amabilitatea Art Yourself. Cine n-a apucat să vadă retrospectiva de la M.Ţ.R. merită să se oprească la vila din strada Nicolae Ionescu nr. 11.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO