Ziarul de Duminică

Street Delivery scoate iar lumea în stradă

Street Delivery scoate iar lumea în stradă

Fotografiile au fost realizate in 2010 de Cristina Turlea

10.06.2010, 15:51 45

S-a mai întâmplat şi anii trecuţi, dar n-a fost de ajuns. În2010, la această ieşire în stradă vor lua parte probabil mai multe,mult mai multe persoane. A cincea ediţie Street Delivery se vadesfăşura în intervalul 11-13 iunie, pe strada Arthur Verona dinBucureşti. Şi în acest an există toate secţiunile ştiute aleevenimentului: arhitectură, muzică, film, teatru, performance,expoziţii, workshop-uri, evenimente dedicate copiilor.

Demarat de Ordinul Arhitecţilor din România şi de FundaţiaCărtureşti în 2006, Street Delivery îşi propune să transformestrada Arthur Verona într-un traseu cultural-pietonal ce leagăGrădina Icoanei de Grădina Cişmigiu, după cum este prevăzut înPlanul Urbanistic Zonal "Trasee culturale: Str. Arthur Verona -Str. Icoanei", care a fost validat având la bază un regulament deurbanism.

Ca în fiecare an, timp de trei zile, strada Arthur Verona dinCapitală va fi închisă pentru maşini şi deschisă pentru oameni.Toate activităţile culturale desfăşurate pe stradă în acestinterval sunt un manifest viu prin care se atrage atenţia asupraoraşului ca responsabilitate comună a celor care îl locuiesc şi acelor care îl administrează. Street Delivery este un exerciţiualternativ de locuire a spaţiului public, o platformă de promovarepentru iniţiative civice, sociale, culturale, artistice,definitorii pentru un Bucureşti european.

Strada Arthur Verona a fost aleasă datorită bogăţieisale arhitecturale şi culturale. Atâtstrada, cât şi împrejurimile sale se bucură de o serie importantăde monumente: Şcoala Centrală, Blocul Aro, Biserica Anglicană, CasaUniversitarilor, Hotel Ambasador; opere ale unor arhitecţiimportanţi - Ion Mincu, Horia Creangă, Arghir Cullina, DuiliuMarcu, Paul Gottereau, Victor Stephănescu; teatre, săli despectacol: Cinema Patria, Teatrul Nottara, Teatrul Ion Creangă - întotal 2.300 de locuri pentru spectatori; artă monumentală,instalaţii în spaţiul public datorate unor sculptori merituoşi:bustul lui Gr. C. Cantacuzino de Ernest Dubois, basoleriefuri deIon Jalea, Mac Constantinescu la Imobilul Cugir, Grigore Călinescu(lângă blocul ONT); parcuri istorice, arbori seculari în GrădinaIcoanei, a Universitarilor, grădinile Casei Mincu şi cea a CaseiTurnescu; săli de conferinţe, spaţii pentru expoziţii: Cărtureşti,Casa Magistraţilor, Centrul de Documentare al MinisteruluiSănătăţii - 300 de locuri (200 mp); şcoli, instituţii de cultură,asociaţii profesionale: Facultatea de Litere, Uniunea Juriştilor,Ordinul Arhitecţilor din România.

Din 2006 şi până acum, Fundaţia Cărtureşti a dezvoltat o seriede proiecte care au generat argumente de creştere atât pentruconsumul cultural, cât şi pentru calitatea produsului cultural. Înafară de proiectul Street Delivery, dezvoltat în Bucureşti şi laTimişoara, care şi-a lăsat amprenta şi în mentalul colectiv, şiasupra spaţiului public - crearea pietonalei din jurul bisericiiAnglicane; statuia-cişmea Maternitate a lui VirgilScripcariu; banca din faţa Cărtureşti Verona etc. -, a organizat oserie de dezbateri în parteneriat cu Fundaţia SOROS, numiteTransfer. Urban. Antropologii pe teme de actualitatesocială; a donat cărţi către şcolile din Letea şi Maliuc şicătre o comunitate din Africa; contribuie activ în proiectulLet's Do It Romania care îşi propune să colecteze deşeurilede pe întreaga suprafaţă a ţării şi sprijină micii meşteşugariautohtoni prin organizarea unei serii de târguri de autor.

Pe parcursul celor trei zile în care se închide strada pentrumaşini, locuitorii oraşului se pot bucura de concerte, ateliere deolărit pentru copii, teatru, workshopuri, slow food, street artş.a.m.d.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO