Ziarul de Duminică

SPIRITUALIA/ "Flacara violet” sau magia second-hand

SPIRITUALIA/ "Flacara violet” sau magia second-hand
03.02.2010, 14:40 68
Isteria declansata de asa-numita "flacara violet" si deipotetica folosire a diferitelor forme de influente extrasenzorialein recenta campanie electorala m-a determinat sa ma intorcmelancolic la dulcele stil clasic. Adica la cei care au scris cevamai coerent despre magie - caci despre asta vorbim, chiar dacaastazi aceasta poarta numele de "parapsihologie" sau "psihotronica"si isi cauta, fara sa fi gasit inca, explicatii in stiinte. Nu amcalitatea sa vorbesc (si nici nu este cazul aici) despre uriasulavânt pe care l-a luat cercetarea acestui domeniu in foarteserioase laboratoare mai mult sau mai putin discrete ori desprefolosirea copioasa - reala sau inchipuita, in scop de manipulare& intimidare - a acestor "puteri psy" in societateaactuala.
Am preferat sa apelez la una dintre cartile care ar merita omai mare atentie in astfel de discutii: "Fundamentele filosoficeale magiei" (Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2000), care-l are ca autor petalentatul eseist, scriitor si filosof Vianu Muresan. Astaziconferentiar universitar, profesorul si doctorul in filosofie - cuo foarte complexa si rafinata teza: "Heterologie. Introducere inetica lui Levinas" (Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2005) - Vianu Muresanar trebui sa fie mai des consultat in astfel de discutii fiindcademonstreaza ca este printre putinii capabili de o expertizacoerenta.
Practic, lucrarea lui Vianu Muresan se ocupa de una dintreconstantele istoriei omenirii. Caci, demonstreaza autorul, magia siidentitatea acesteia cu erosul pot fi regasite pe toatemeridianele, in toate epocile - de la orfici si Platon orineoplatonicieni pâna la Marsilio Ficino sau Ioan Petru Culianu, casa exemplificam doar din spatiul civilizatiei europene.
"Intrega putere a magiei este totuna cu iubirea. Putereamagiei este atractia reciproca a lucrurilor unele spre altele prinasemanarile ce sunt in natura lor. Partile acestei lumi atârnatoate, ca partile unei singure fiinte, de o singura Iubire; astfelele se unesc intre ele prin natura lor comuna (…), partile acesteimari fiinte, adica toate corpurile Lumii inlantuite intre ele isicer unele altora si isi imprumuta reciproc naturile lor. Dinaceasta inrudire a tuturor se naste iubirea tuturor; din aceastaiubire se naste atractia tuturor intre ele si aceasta esteadevarata magie", citeaza autorul din Marsilio Ficino ("Asupraiubirii, comentariu la Banchetul lui Platon", Editura de Vest,Timisoara, 1992, p. 201-202). Cu alte cuvinte, "unitatea cosmicatrebuie structurata ca un organism viu, insufletit, sa aiba partireciproc corespondente, analogice, intre care sa fie posibilaatractia erotica sau parti non-corespondente care sa favorizezerepulsia. Analogia si disanalogia hotarasc locul partilor inunitatea relationala" (p. 180), subliniaza Vianu Muresan. Se spariegândul la ideea nastrusnica a posibilitatii ca astfel de cestiunigrave sa fie dezbatute pe la talk-show-uri de vreun politiciancontemporan…
Putina lume stie ca unul din ultimile proiecte ramase in eterin urma mortii lui Ioan Petru Culianu era si o mare enciclopedie amagiei din toate timpurile. N-a fost sa fie. Insa discipoli românicare-si onoreaza magistrul se mai gasesc, precum autorul cartii defata, Vianu Muresan, cercetator de forta care gaseste abilitatea dea dansa pe taisul de sabie ce desparte filosofia de ocultismulminor. Adica acolo unde reintâlnim "stiintele" hermetice siesoterismul de buna calitate. Iar instrumentul sau principal estetot cel al ratiunii si intuitiei filosofice - fapt pentru caredecriptarea pe care o face aforismelor trismegistului constituiesarea si piperul cartii. Dar aceasta nu este o laudatio tardiva, ciun apel la o abordare decenta a unui domeniu al cunoasterii preaadesea parazitat de inchipuiri si prostie. Vianu Muresan opereza cuun exemplar bun-simt, nu departe de taiosenia stilului cioranian:"Cu cât iti revendici mai zelos apartenenta la vesnicie, cu atâtpare mai nostim sa-ti recunosti originea natural-umila; cu cât teflatezi arogându-ti calificatii transcendentale, cu atât tesustragi lumii imediate pe care-o consideri nevrednica deaprecierea ta si improprie pentru orice valoare/calitate" (p. 324).In fine, autorul identifica o intreaga turma de relationari gratiecarora magul avizat (citeste initiat) considera ca poate operaintervenind astfel in metabolismul cosmic. Caci afirma HermesTrismegistul: "provenind de la acelasi principiu si ajungând laacelasi final, pasiunea si senzatia sunt deopotriva produsulenergiilor" (vezi Hermes Mercurius Trismegistus, "Filosofiahermetica", Ed. Univers enciclopedic, Bucuresti, p. 186). Ceea ceil determina pe autor sa rezume: "energia ne permitecomuniunea/fiintarea impreuna cu alteritatea, lasând chiar liberaposibilitatea suspendarii dihotomiei blânde eu-altul,identic-diferit. Impresiile ca moduri continuu reactive ne mentinin totalitate ca si corp; ne permit sa functionam in aparentaexterioritate, sa fim intregul onto-cosmic." (p. 328).
Nu sustin prin spicuirea celor de mai sus ca un spiritrational prin excelenta le va putea accepta. Nici macar teoriilerecente inspirate de fizica cuantica nu sunt in masura sa convingaun rationalist. Ceea ce vreau sa spun este altceva: cea mai tonicasi, totodata, pragmatica modalitate de a rezona fundamental cu oasemenea problematica este recurgerea la sursele prime. Initiereadevine sine qua non. Iar a promova teorii ieftine pe toate canalelemedia este o boala care nu face decât sa contribuie la entropiacunoasterii oneste. Din fericire, Vianu Muresan ne ofera o altaperspectiva prin aceasta lucrare, care trebuie trecuta in speciastudiilor lui Culianu precum "Eros si Magie in Renastere. 1484"(Nemira, 1994 si Polirom, 2003). Chiar daca stilistic se situeazaundeva intre Blaga si Cioran, cum indreptatit subliniaza in prefataAurel Codoban.
In fine, iata inca un exemplu referitor la ultimul principiucare leaga si face posibile toate operatiunile de ordin magic,"pneuma": "Ea este fundamentul a tot ceea ce apare intr-un mod saualtul, intr-o dimensiune sau alta, intr-un timp sau altul, ceea cese constituie ca lume si se pierde, ceea ce se reprezinta si seretrage in absenta. Asa cum nu vedem vântul dar ii simtim puterea,ii auzim susotelile printre frunze, il banuim agitând valurilemarii si suflând norii lenesi si avem certitudinea ca e acolo, totastfel nu experimentam pneuma, dar vedem nascându-se stele,galaxii, lumi, fiinte vii, fenomene ordonate si le vedem apoidisparând si fiind inlocuite, intelegem ca o fiinta unicaatotprezenta si stapâna le face si desface pe toate, tese pânzacosmica si o destrama cu aceeasi solemna indiferenta cu care ziuaurmeaza noptii si noaptea zilei" (p. 346).
Personal, prefer astfel de exegeze ale hermetismului sinicidecum vulgarizarile mediatice ale noilor mame Omida deghizatein oameni politici. In lumina spiritualitatii autentice, a spune caisteria "flacarii violet" tine de magia second-hand este deja oapreciere generoasa.

MARIUS VASILEANU (n. 14 apr. 1964 la GuraHumorului, Bucovina) are o licenta in filosofie (UniversitateaBucuresti) si un master in antropologia spatiului sacru(Universitatea de Arhitectura ''Ion Mincu''). Este doctorand alUniversitatii Bucuresti, Facultatea de Litere, cu o temainterdisciplinara in care continua studiile de antropologie areligiei. A fost director al Editurii Muzicale si profesor deistorie a religiilor in invatamantul preuniversitar. A sustinut obogata activitate in presa: studii, articole, eseuri, recenzii,proza scurta, editoriale, interviuri - in jurnale, revisteculturale si cu profil spiritual -, producator si realizator deemisiuni radio, numeroase colaborari la principalele televiziunicentrale. In ultimii ani a fost editorialist si editor coordonator(departamentul cultura-religie) la ziarul ''Adevarul'' siredactor-sef al revistei ''Adevarul literar si artistic''; ulteriora fost senior editor la agentia de presa ''NewsIn'', coordonanddepartamentele de cultura-religie si media-publicitate. Actualmentesemneaza o rubrica saptamanala in suplimentul ''Aldine'' alziarului ''Romania libera'' si preda istoria religiilor laUniversitatea Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO