Ziarul de Duminică

Sony World Photography Awards în Salina Turda/ de Radu Constantinescu

Cosmin Bumbuţ, Camera intimă

Autor: Radu Constantinescu

25.02.2016, 23:41 298

Cele mai bune fotografii din lume, premiate la Sony World Photography Awards (SWPA), cea mai mare competiţie de profil la nivel mondial, sunt expuse în aceste zile la Salina Turda, şi într-unul din marile molluri clujene

„Lucrările premiate sunt alese din peste 173.000 de înscrieri din 171 de ţări, ne-a declarat Cătălin Neagu, Group Product Marketing Manager Sony România. Pentru expoziţia de la Cluj-Napoca am reuşit să aducem toate lucrările expuse la manifestarea anterioară de la Londra, printre care se numără şi fotografiile celor doi fotografi români premiaţi. Este o expoziţie la care îi aşteptăm pe toţi iubitorii de fotografie şi care sperăm să îi inspire pe cei care vor să se înscrie la ediţia 2016”.

Printre fotografiile expuse se numără şi cele din seria „Camera intimă”, realizate de Cosmin Bumbuţ, câştigător al premiului „Fotograful anului” la secţiunea „Arhitectură" în cadrul SWPA 2015. Ineditul acestui grupaj foto decurge din faptul că el cuprinde imagini realizate în 35 de închisori din România. La scurt timp după câştigarea premiului, Cosmin Bumbuţ a declarat: „Premiul de la Sony World Photography este cel mai important pe care l-am câştigat până acum. Mă bucur că fotografiile din proiect au fost apreciate internaţional, mai ales că, din 2008, de când am început această serie, m-am întrebat cum va fi primită şi înţeleasă. „Camera intimă” este un spaţiu destinat dragostei şi tandreţei, dar care anulează, în acelaşi timp, ideea de intimitate.”

Cea de a doua lucrare românească premiată şi expusă este „Alesul oilor”, de  Mihaiu Auraş, câştigător al premiului România National Award, care surprinde momentul în care ciobanii îşi pregătesc oile pentru iernat. „Fotografia înseamnă pentru mine nu un simplu job, ci pasiune, stil de viaţă. Este un sentiment extraordinar să ştii că talentul şi munca în domeniul artei fotografice ajung să fie apreciate şi recunoscute. Am câştigat mai multe concursuri, dar de această dată bucuria este mai mare, pentru că este vorba despre un premiu internaţional.” a declarat Auraş.

Sony World Photography Awards este cea mai mare competiţie de fotografie din lume. La ediţia 2015, cea de a opta, a fost înregistrat un număr record de înscrieri, mai exact 173.444 din 171 de ţări, cu o creştere de 24% faţă de anul precedent şi au fost decernate 54 de premii naţionale.

Expoziţia poate fi vizitată până la 20 martie şi face parte din proiectul Photo Romania 2015, derulat de Asociaţia PhotoRomania, fiind finanţată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Auraş Mihaiu, Alesul oilor

Auraş Mihaiu, Alesul oilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO