Ziarul de Duminică

Solidaritate „în aşteptare”/ de Lucian Vasilescu

Solidaritate „în aşteptare”/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

22.08.2014, 00:28 259

Am aflat, de curând, de existenţa unui „gest” pe cât de simplu, pe atât de frumos. Un „gest” care a căpătat, în ultima vreme, tot mai mulţi adepţi în Occident. Voi povesti în cele ce urmează despre ce este vorba deoarece lucrul acesta frumos şi simplu ar putea prinde rădăcini şi la noi.

Iată: să zicem că ieşi în pauza de masă, împreună cu oarece colegi, comandaţi ce vreţi să mâncaţi şi plătiţi cu o ciorbă mai mult.

Sau: ieşi la o cafea, bei una şi plăteşti două. Sau mănânci un sendviş şi mai plăteşti încă unul. Lucrurile plătite în plus se cheamă că sunt „en attente” (în aşteptare, adică) şi sunt însemnate pe o tăbliţă de patronul sau angajaţii localurilor (bar, bistro, „cantină” etc.). Când apare cineva care ar bea o cafea sau ar mânca o ciorbă sau un sendviş dar nu şi le poate permite, le primeşte din partea localului, dacă ele sunt „en attente”, adică dacă au fost achitate anterior de către alţi clienţi.

Este un concept care funcţionează din ce în ce mai bine în Occident (căutaţi pe net şi veţi găsi mai multe referinţe), nu este costisitor şi este, în acelaşi timp, foarte folositor. Ba, mai mult, nici nu-l pune pe cel flămând sau însetat în situaţia penibilă de a cere „de pomană”. Produsele care i-ar putea potoli setea şi/ sau foamea îl aşteaptă, sunt menţionate pe o tăbliţă şi-i sunt oferite cu zâmbetul pe buze şi fără niciun comentariu în local. Singura regulă este că funcţionează doar legea primului venit.

Deci scenariul complet este următorul: dacă vrei să bei o cafea dar n-ai bani s-o plăteşti, intri frumuşel într-un bar, apoi în altul, şi te uiţi la tăbliţa pe care sunt însemnate lucrurile „în aşteptare”. Dacă vezi că te aşteaptă o cafea, te aşezi pur şi simplu la masă şi ceri cafeaua „en attente”. O primeşti, o bei şi pleci fără să te umileşti şi fără să se uite nimeni urât la tine.

Vi se pare complicat?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO