Ziarul de Duminică

„Solidaritate”, de Gianina Cărbunariu, la Festivalul Internaţional al Francofoniilor de la Limoges/ de Dorina Călin

„Solidaritate”, de Gianina Cărbunariu, la Festivalul...

Autor: Dorina Călin

01.10.2015, 23:53 143

Spectacolul „Solitaritate”, creat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, va avea două reprezentaţii la Festivalul Internaţional al Francofoniilor, care se desfăşoară în perioada 23 septembrie - 3 octombrie, în regiunea Limousin, oraşul Limoges. Cele două spectacole vor avea loc pe 29 şi 30 septembrie, de la ora 20.30, la Centrul Cultural Municipal „Jean Moulin” din Limoges.

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional al Francofoniilor/ Les Francophonies en Limousin oferă, pe parcursul a 11 zile, o panoramă a creaţiei francofone internaţionale şi creează un dialog al culturilor şi al diferitelor limbaje artistice. Festivalul propune spectacole de teatru, muzică, dans, circ, operă, precum şi evenimente interdisciplinare. Nu lipsesc lecturile, proiecţiile de filme, expoziţiile, dezbaterile şi întâlnirile cu autorii spectacolelor. O secţiune specială este rezervată publicului tânăr, pentru ca acesta să poată intra în contact cu diversitatea lumii prin intermediul propunerilor artistice din festival.

După ce a fost prezentat în secţiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediţiei, spectacolul „Solitaritate” a mai fost prezentat, în luna ianuarie, la Teatro de la Abadia din Madrid şi la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles.

Spectacolul face o cronică vie a României actuale. În „Solitaritate”, regizoarea Gianina Cărbunariu vorbeşte despre discriminare, pierderea identităţii şi dezbinarea societăţii.

„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficţiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de şoseaua principală a oraşului şi până la marcarea din ce în ce mai radicală a diferenţelor între categorii sociale, etnii, generaţii. Sub pretextul respectării unor convenţii sociale şi al salvării cetăţeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferenţa şi să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie – văzută ca o vină a celui incapabil să fie eficient – este faptul că acesta a contaminat spaţiul public şi riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptăţită”, spune Gianina Cărbunariu.

„Solitaritate” este o coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Le Festival d’Avignon 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO