Ziarul de Duminică

SIMN 2011 - să auziţi ce n-aţi mai văzut/ de Oltea Şerban-Pârâu GALERIE FOTO

Barrie Webb

SIMN 2011 - să auziţi ce n-aţi mai văzut/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban

26.05.2011, 16:37 273

Opere, spectacole multimedia, feerie, cabaret, SONeerie,cantate, concerte pe canapea, performance, muzică şi poezie, muzicăşi kendo, concerte în pădure, în bucătărie, pe terasă,concerte-instalaţii, concerte în mişcare, soundpainting şi multealtele….

Cu alte cuvinte, ediţia a 21-a a Săptămânii Internaţionale aMuzicii Noi, 21-29 mai la Bucureşti, al cărei traseu poate fiurmărit şi pe www.simn2011.eu.Un festival cunoscut, un festival aşteptat, care de fiecare datăpromite noutăţi la propriu. Scenele bucureştene aparţin lasfârşitul lunii mai muzicii noi, artiştilor români preocupaţi defenomenul sonor actual, artiştilor străini invitaţi, provocărilorintelectuale.

Tema actualei ediţii a fost şi încă mai este în acest week-endspectacolul muzical. Mai precis, este vorba despre o temă dereflecţie: ce înseamnă în anul 2011 spectacolul muzical? Operătradiţională, operetă, musical, cabaret, ritual, teatruinstrumental, performance, scene lirice, artă de intervenţiepublică…

«Suntem dream designeri, life designeri, spunem poveşti, creămrealităţi şi irealităţi, locuri de joacă pentru oameni mari,preparate artistice, tărâmuri imaginare în care cu naturaleţe poţiintra… Auzim ce vedem sau nu vedem, descoperim noi genuri şi noiformaţii ce răspund nevoii de experimentare a ceea ce suntem şiputem oferi ! », aşa vede compozitoarea Irinel Anghel, director alfestivalului alături de Mihaela Vosganian, actuala ediţie a SIMN.Tot ea ne invită la «un exerciţiu de dăruire şi primire de 9 zile,pentru a ne întâlni cu Vânzătorii de vise, cu lumeaMoşilor lui Caragiale, cu cronicarii lui Urmuz, cu marioneteîn DO-MI-NO, cu Idile şi Guerille, cu Barrie şi Barbie, IleanaCosânzeana şi Făt-Frumos, cu muzica ce curge prin personajele şiîntâmplările acestei ediţii, a 21-a, dedicată spectacolului muzicalîn ipostaze variate şi originale. »

Veniţi să auziţi ce nu aţi mai văzut !

Am asistat cu surprindere la întâmplarea muzicală din faţaOperei Naţionale din deschiderea festivalului, o călătorie de douăore din stradă până în sala de spectacole, compoziţia, regia,scenografia şi interpretarea fiind semnate de Irinel Anghel, AdrianIorgulescu, Sorin Romanescu, Raluca Ghideanu şi nu numai. A fostîntr-adevăr o experienţă colectivă din care publicul intra şi ieşeatimp de peste o oră, nimeni neştiind practic ce-l aşteaptă.

Concertele "serioase" s-au petrecut şi continuă să sepetreacă la Sala Radio, unde mai puteţi auzi vineri, 27 mai patruprime audiţii cu Orchestra Naţională Radio sub bagheta lui ValentinDoni, sau sâmbătă, 28 mai, când Dan Dediu aduce Idile şiGuerile în Studioul "Mihail Jora", însoţite de un "Bestiarmitologic".

Studioul de Operă de la Universitatea Naţională de MuzicăBucureşti este o altă sală frecventată de producţiile actualeiediţii a festivalului: este vorba despre patru spectacole realizateîn colaborare cu Centrul de Muzică Electroacustică şi Multimedia,două reprezentaţii de operă, printre care spectacolul "Cică Urmuz"conceput şi pregătit de Sorin Petrescu şi opera Urmuzica de SorinLerescu. Liviu Dănceanu a adus pe scenă o tele-operă cu subtitluriincitante, Cătălin Creţu a pregătit un spectacol multimedia cupăpuşi şi tot un spectacol multimedia a propus olandezul HenryVega, alături de colaboratorii săi, Anat Spiegel şi EmmanuelFlores.

Călătorie în irealitatea imediată pe 29 mai

Închiderea Festivalului este de fapt o propunere de călătoriepentru duminică, 29 mai, la Palatul Mogoşoaia. Din Cuhnie înpădure, pe terasa lacului, în Lapidarium, în Foişor şi multe altelocuri surpriză, publicului i se deschide o poartă către basmulmuzical în varianta contemporană. Totul se anunţă extrem de relaxatşi de neconvenţional, noţiunea de limită lipsind cu desăvârşire.Între orele 14 şi 21, se găseşte câte ceva pentru fiecare.

Oferta organizatorilor ?

"Vânzători de vise, Moşi, fanfară, SONeerie,tele-operă, trăsuri, lectici, automobilul care cântă, dirijor perole, Albă-ca-Zăpada, Captain Hook, Cupidon pe bicicletă, Fantomade la Operă, d'Artagnan, Motanul Încălţat, Alice în Ţara Minunilor,Dănilă Prepeleac, King Louie, alpinişti utilitari, cadouriartdetox, poveşti fără filtru, Îngerul cu o aripă din far, albinuţacare croşetează pe trepte, Beeker, căsuţa din Hansel şi Gretel, ceamai mare cutie muzicală din lume, Penelopa, muzică corală scrisă desimfonişti, muzică de cameră scrisă de coralişti, anotimpurireinventate, concerte pe canapea, concerte în pădure, pe terase, înbucătărie, Cassandra, ani în plus şi în minus, preparate dinchitară, copacul-carusel, Barrie şi Barbie, Făt Frumos şi IleanaCosânzeana, Serenade pe teme false şi alte iluzii, menestrelelectric, voce cu corp de femeie, tinereţe fără bătrâneţe,călătorii în irealitatea imediată, sound cinema, sound theatre,sound painting, locuri de joacă pentru oameni mari, colecţia deprimavară a ideilor muzicale din 2011…" Oferta este valabilăpână duminică, 29 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO