Ziarul de Duminică

Sibiul în flăcări/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

18.06.2015, 23:40 52

subREAL

Joi, 18 iunie, a avut loc lansarea publicaţiei monografice subREAL (foto 1, 2) la librăria Cărtureşti Verona, în grădină, în prezenţa lui Călin Dan şi a lui Iosif Kiraly (membri ai grupului subREAL). Invitaţi – profesor doctor Anca Oroveanu, Director Ştiinţific, Colegiul Noua Europă; arhitect Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România; Igor Mocanu, critic de artă, redactor revista Arta.
 
subREAL este un volum de text şi imagine, editat de către Magda Radu, cu eseuri semnate de: Zoran Eric, Cristian Nae, Anca Oroveanu, Sven Spieker, şi un cuvânt înainte al editorului. Catalog raisonne Magda Predescu.
Cartea a fost produsă în legătură cu expoziţia subREAL Retrospect (Muzeul Naţional de Artă Contemporană, MNAC Bucureşti, 2012; SALT Beyoğlu, Istanbul, 2013), curator Raluca Velisar.
 
Editori: Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Verlag für moderne Kunst (VfmK), Nürnberg
Distribuţia în România este asigurată de editura Vellant.

 
 

O poveste de Sânziene la Muzeul Theodor Pallady

Muzeul Naţional de Artă al României invită tinerii cu vârste între 13 şi 19 ani să descopere O poveste de Sânziene la Muzeul Theodor Pallady, miercuri, 24 iunie 2015, în intervalul orar 18.00 - 22.00 (foto 3, 4, 5). Acesta este un proiect iniţiat în cadrul programului de voluntariat Consiliul Adolescenţilor (CADO), din care fac parte 16 elevi din mai multe licee din Bucureşti. 

Participarea se face în grupuri de maxim 6 persoane, doar pe baza programării prin e-mail la adolescent@art.museum.ro şi în limita locurilor disponibile.  Intrarea se face din 30 în 30 de minute, ultima fiind la orele 20.30. Durata unei vizite este de 45 de minute. Accesul este gratuit.

Membrii CADO vor intra în rolul Sânzienelor şi al Ielelor, ademenindu-i şi îndrumându-i pe adolescenţi, alături de grupul lor de prieteni şi colegi, într-un tur inedit al Muzeului Theodor Pallady. Odată cu lăsarea serii se va dezvălui o alta faţetă a muzeului, un tărâm al tradiţiilor şi superstiţiilor româneşti.

Vizita este una interactivă în care tinerii nu vor fi simpli spectatori, ci vor rezolva puzzle-uri şi vor cauta indicii. Astfel, scopul programului O poveste de Sânziene este să ofere protagoniştilor şansa de  a-şi crea propria poveste în muzeu, prin intermediul teatrului, al tehnicilor de storytelling şi al jocurilor inspirate din vânătorile de comori.

La finalul serii, participanţii pot savura un pahar de limonadă sau de ceai alături de voluntarii muzeului în frumoasă curte a muzeului Theodor Pallady (Str. Spătarului, nr. 22).

Cunoscut şi sub numele de Casa Melik, Muzeul Theodor Pallady adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, în cadrul căreia se evidenţiază câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi un fond important de peste 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român. Alături de aceste lucrări, colecţia include şi pictură europeană din secolele XVI-XIX, sculptură antică greco-romană, egipteană, indiană, dar şi sculptură renascentistă italiană şi franceză, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorativă.

Clădirea în care funcţionează muzeul este una dintre cele mai vechi şi frumoase din Bucureşti, datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Caracteristică pentru arhitectura civilă tradiţională românească prin cerdacul de la etaj, închis cu geamuri, scara interioară din lemn sau acoperişul cu streaşină lată, casa poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, cel care s-a ocupat de renovarea casei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrându-i stilul original.

 

Noaptea Institutelor Culturale la Bucureşti - a IX-a ediţie

Astăzi, 19 iunie 2015, institutele şi centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC Bucureşti şi partenerii lor vă dau întâlnire la cea de-a noua ediţie a Nopţii Institutelor Culturale la Bucureşti (foto 6).

Va fi o noapte lungă care va anima centrul oraşului şi va încânta publicul prin experienţe culturale interesante şi variate. Programul cuprinde filme, muzică, teatru, spectacole de dans, poezie, ateliere de creaţie, concursuri, jocuri, lecturi, cursuri de limbă, expoziţii, evenimente alternative şi interactive, performance, degustări şi târguri de bunătăţuri şi produse hand-made.

Harta şi programul Nopţii Institutelor Culturale la Bucureşti sunt disponibile pe site-urile organizatorilor şi pe pagina: facebook.com/NoapteaInstitutelorCulturale.

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC Bucureşti (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), coordonat în 2015 de Institutul Francez din Bucureşti şi organizat de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură şi Institutul Polonez din România, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România. 

 

Crispus şi Cobzality sărbătoresc Ziua Universală a Iei la Muzeul Astra din Sibiu

Sâmbătă, 20 iunie, începând cu ora 22,00, Muzeul Astra din Sibiu va găzdui un spectacol extraordinar de foc şi muzică live (foto 7-11).

Foc şi tradiţie este un concept unic, ce porneşte de la tradiţiile şi ritualurile străvechi, aduse în contemporan prin muzica celor de la Cobzality şi efectele pirotehnice pe care trupa Crispus – the Art of Fire  le aduce pe scenă. Dans, foc, apă, artificii, muzică tradiţională, toate pe o singură scenă. Focurile de Sânziene se aprind în lumea magică a basmului, în ceruri şi pe pământ, într-o sărbătoare a iubirii ce marchează începutul verii.

Special pentru acest eveniment, Muzeul Astra va fi deschis până la miezul nopţii. Spectatorii avea ocazia  unică de a trăi experienţa unor noi începuturi, o reîntoarcere la rădăcinile autentice, în faţa unor artişti de renume international. Efectele speciale vor fi asigurate de Pyro Events.

„Pornind de la basmele româneşti, trupele Crispus şi Cobzality construiesc un univers în  care fiinţele fantastice coexistă. Zmeii, balaurii, Feţii Frumoşi împreună cu Ilene Cosânzene se întâlnesc într-un dans iniţiatic, care rupe bariera dintre cele două lumi: cea a basmului şi cea a realităţii de zi cu zi. Este dansul focului în care fiecare îşi arată puterile fabuloase. Trecerea se face cu ajutorul muzicii, melodii străvechi, preluate din tradiţia ancestrală românească, reinterpretate într-o manieră modernă. Trupele Crispus şi Cobzality creează împreună acest spectacol de dans cu foc şi muzică live. Ambele sunt inspirate de ritualurile româneşti străvechi, pe care le dezvoltă în forme artistice modern”, spun organizatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO