Ziarul de Duminică

„Şi noroi şi stele...”/ de Lucian Vasilescu

„Şi noroi şi stele...”/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

12.12.2014, 00:19 280

Acum câţiva ani, nu mulţi, am poposit pentru câteva ceasuri la Mănăstirea Cotmeana, din judeţul Argeş. Ctitorită în secolul al XIV-lea, biserica de zid a mănăstirii a fost ridicată de Mircea cel Bătrân şi a fost restaurată, în secolul al XVIII-lea, de Constantin Brâncoveanu.

După 1990, în incinta mănăstirii a fost ridicată o nouă biserică-paraclis. Ei bine, în biserica cea nouă mi-a fost dat să văd ceea ce nu mai văzusem până atunci şi nici nu-mi puteam imagina că există – o „icoană” a Maicii Domnului cu Pruncul lucrată „în tehnica” tubuleţelor de neon albastru, amintind de reclamele luminoase ale cluburilor de noapte. Alimentată prin intermediul unui transformator la reţeaua de curent electric, odioasa vedenie mi-a lăcrimat ochii şi tot ceea ce se mai găseşte şi dincolo de ochi. Am tot încercat, de atunci, s-o uit, s-o şterg din memorie, s-o anulez. Fără succes, de parcă cineva tot ţinea apăsat butonul „On” al arătării.

Anul acesta mi-a fost dat să parcurg, însă, din fericire, o experienţă mântuitoare, în trei trepte. Treapta întâi am urcat-o în atelierul unde pictorul iconar încheiase lucrul la „Modelul Iconic al Martiriului Sfinţilor Mucenici Brâncoveni”. Am urcat apoi a doua treaptă când, în prezenţa artistului, am „vizitat” icoana (fusese sfinţită şi era acum vegheată de o candelă) la o anexă a Cuhniei Palatului Mogoşoaia (ridicat de Brâncoveanu), unde a fost, o vreme, expusă. A treia treaptă – şi cea care m-a lecuit de necurăţenia care mă bântuia – am suit-o recent, la Academia Română, unde pictorul iconar a susţinut o Conferinţă pe tema icoanei sale, pe care îi fusese dat să o desăvârşească la anul 300 de la Martiriul Sfinţilor Brâncoveni.

„De 2014 ani, la fiecare 15 august, sicriul sfinţeniei Maicii Domnului suie neabătut la cer. Cu o singură şi uriaşă excepţie: prin Voia Domnului şi a Maicii Sale, la 15 august 1714, sicriul sfinţeniei Maicii Domnului s-a înălţat la cer laolaltă cu încă şase sicrie sfinte! Potrivit sinaxarului sfinţilor, nimeni n-a fost vreodată martirizat pentru credinţă în ziua de 15 august, cu excepţia Sfinţilor Martiri Brâncoveni (...)

Imaginea pe care o comemorăm este cu mult mai mult decât o icoană; este modelul iconic al monolitului creştin în stare de jertfă, prima formă întrupată iconic a arhetipului originar al sfinţeniei Brâncovenilor şi al martiriului lor petrecut aievea şi fără precedent în lume (...)” – spune Maestrul Sorin Dumitrescu, „zugravul” Icoanei Sfinţilor Brâncoveni, cel căruia îi datorez (şi, dar nu numai) lecuirea de halucinaţia de la Cotmeana.

Şi, până la urmă, ce separă „icoana” de la Cotmeana de Icoana pictorului Sorin Dumitrescu? Le separă, zic, o posibilă „asemănare”: ambele sunt „animate” de ceva ce nu se poate vedea: prima de curentul electric, cea de-a doua de Duhul Sfânt. Şi le mai separă şi faptul că „arătarea” îţi lăcrimează ochii şi tot ceea ce se mai găseşte şi dincolo de ei, în schimb, după ce ai privit (şi ai văzut!) lucrarea lui Sorin Dumitrescu ochiul îţi rămâne, de Icoană, greu...

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO