Ziarul de Duminică

Sfaturi de demult pentru casă/ de Ziarul de duminică

Sfaturi de demult pentru casă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

17.12.2015, 23:44 77

Secretele bunicii

800 de sfaturi practice

Editura Litera

Traducere din limba franceză de Anca Calangiu.

Bunicile noastre nu duceau lipsă de idei iscusite pentru a veni de hac micilor preocupări cotidiene cu ajutorul unor produse naturale şi ieftine, adevărate „minuni“ pe care le ştiau numai ele.

Graţie acestui ghid bogat ilustrat, veţi descoperi multele soluţii ale unei înţelepciuni ancestrale, uşor de pus în practică şi a căror eficienţă nu mai trebuie demonstrată.

- 16 „ingrediente neapărat necesare”: agar-agar, usturoi, argilă, bicarbonat de sodiu, clorură de magneziu, lămâie, ape florale, ulei de măsline, uleiuri esenţiale, uleiuri vegetale, lavandă, drojdie de bere, Luna, miere, urzică şi oţet.

- Peste 800 de idei şi de soluţii ingenioase pentru a veni de hac neplăcerilor zilnice, grupate pe domeniile mari ale vieţii practice:

Sănătate: vezicule, arsuri, oboseală, insomnii, înţepături de insecte, guturai, stres.

Frumuseţe: acnee, celulită, cearcăne, păr gras, păr uscat, mătreaţă, riduri.

Gospodărie: calcar, grăsimi, umezeală, detergenţi, mucegaiuri, mirosuri, pete.

Bucătărie: dulceţuri, conserve, fructe şi legume, prăjituri, sosuri.

Grădină: butăşiri, plivire, boli ale plantelor, îngrăşăminte, seminţe.

Toată înţelepciunea vieţii de ieri pentru a ne face viaţa de azi mai uşoară!

„Vă întrebaţi ce au în comun argila, oţetul, urzica, uleiurile esenţiale sau drojdia de bere? Toate aceste produse, adesea de origine naturală, au multiple întrebuinţări. Fiind polivalente, unele dintre ele se pot folosi la fel de bine în bucătărie, la menaj, la tra­tamente corporale şi, uneori, chiar în grădină.

De ce să cumpărăm agar-agar sau clorură de magneziu, la ce serveşte bicarbonatul de sodiu, ce oţet sau ce ulei de măsline să alegem, cum să folosim apele florale? Iată o serie de întrebări legitime, al căror răspuns nu figurează întotdeauna pe ambalajul produselor. De-a lungul vremii, multi­plele lor calităţi s-au estompat deseori în favoarea unei singure întrebuinţări. În sfârşit, comercializa­rea pe scară largă a născut exigenţe în ce priveşte costul, gustul şi conservarea, care sunt frecvent răspunzătoare de introducerea unor tratamente care denaturează aceste produse. Aşa se face că putem cumpăra miere golită de toate calităţile ei sau lămâi pline de pesticide.

Paginile următoare vă oferă o panoramă a proprie­tăţilor şi utilizărilor a şaisprezece produse, mai mult sau mai puţin curente, indispensabile în viaţa coti­diană, pentru a veni de hac într-o manieră naturală nenumăratelor afecţiuni şi neplăceri. Evident, uleiul de măsline, mierea, oţetul sau drojdia de bere nu au lipsit niciodată de pe rafturile magazinelor, dar ava­lanşa de oferte şi denumiri, uneori confuze, ne pune în încurcătură.

Aşadar, n-ar fi inutile câteva sfaturi de ordin prac­tic, care să vă ajute să cumpăraţi, să folosiţi şi să păstraţi cât mai bine diversele produse. Ca atare, vă oferim o cheie pentru a descifra etichetele şi a identifica informaţiile absolut necesare care trebuie să figureze pe o apă florală, pe un ulei esenţial sau pe pulberea de argilă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO