Ziarul de Duminică

Sfârşitul lumii a început

Sfârşitul lumii a început/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

23.12.2011, 00:08 1929

9, 8, 7, 6, 5, 4... Doar câteva zile, mai puţine decât degetele celor două mâini, ne mai despart de 2012. Nu, nu faptul că e un an bisect îl face cu totul special, şi nici măcar Olimpiada de vară de la Londra sau Campionatul European de Fotbal. Ceea ce face cu totul şi cu totul special anul care stă să-nceapă este faptul că e programat să aducă sfârşitul lumii.

E drept, până la încheierea definitivă a calendarului mayaş mai avem un pic de respirat, aceasta fiind anunţată abia spre finalul anului, mai exact în 21 decembrie. Spectaculoasă precizie. De mirare că lipseşte ora. Şi să fie oare o reverenţă flatantă a întregului univers faţă de revoluţia română în direct şi la o oră de vârf? Sau doar un simpatic joc de cifre - 21.12.12 - similar jocurilor de cuvinte după care ne dăm în vânt?

În schimb, inversarea polilor magnetici - orice-o însemna asta! - n-a fost fixată calendaristic, exceptând faptul că e programată tot în 2012, încât, nu-i aşa?, ne putem aştepta să se petreacă în orice clipă a Anului Nou, inclusiv înainte de ciorba de potroace a revelionului. Cum ne-o fi norocul.

Cum ne-o fi norocul cu Fukushima şi cu toate celelalte centrale nucleare, pe care acum ţările europene se bulucesc să le închidă, cum ne-o fi norocul cu exploziile solare "cele mai mari din istoria cunoscută" - aşa cum au fost şi precedentele, cu seismele, tsunami-urile, cicloanele, taifunurile, topirea gheţarilor şi-n general încălzirea globală (măcar de s-ar simţi la întreţinere, iarna!), cum ne-o fi norocul cu arsenalele nucleare, micşorate de cele două superputeri şi sporite de puterile mai micuţe, cu gripa ovină sau canină - nu ştiu care e următoarea, cum ne-o fi norocul cu bacteriile ucigaşe, boala vacii nebune şi pneumonia atipică, dar mai ales cu ucigaşii macroscopici, ăia cu AKM-ul în mână, cu bolile oamenilor nebuni de legat şi, una peste alta, cu viaţa atipică. Cât despre marea criză mondială - mondială cam de la Constanţa la Lisabona, că restul lumii se mişcă natural, bine sau rău, dar la fel ca înainte de criză -, ăsta să fie cel mai mare pericol al vieţii pe Pământ! Până la urmă hotelierul îşi va plăti datoria măcelarului, măcelarul frizerului, frizerul prostituatei, prostituata hotelierului, iar turistul îşi va lua banii înapoi, plecând, şi toată lumea o să se relaxeze.

Dar dincolo de toate astea există ceva mai important. Mai important decât sfârşitul lumii!? O!, da, mult mai important! Ştiu că sună aiurea în lumea asta apucată de streche, dar trebuie s-o spun, şi anume s-o spun ACUM: mult mai importantă decât sfârşitul lumii este iubirea. Nu mai aşteptaţi înfriguraţi sfârşitul lumii, el a început deja. ACEASTĂ lume, aşa cum este ea, îşi trăieşte ultimele clipe, slavă Domnului! La scara lui Dumnezeu - sau, dacă preferaţi - la scară cosmică, ultimele clipe pot dura luni, ani sau decenii. Cu cât mai repede, cu atât mai bine! "Voi face sau nu parte din noua lume?" este o întrebare cu un singur răspuns: Iubeşte! Iubeşte şi vei fi fericit. Iubeşte şi te vei mântui. Iubeşte şi, da, vei fi acolo.

Din fericire, chiar în zilele acestea avem numeroase şanse de a ne manifesta iubirea. Mâine seară, de pildă, în jurul bradului împodobit. E primul test pe care îl avem de trecut. Nu vă mai gândiţi că vine sfârşitul lumii, gândiţi-vă că vine Moş Crăciun! Trebuie să credeţi asta din toată fiinţa. Uitaţi-vă la cei din jurul dumneavoastră., la copii, la părinţi, la bunici, amintiţi-vă cât de mult îi iubiţi. Iubirea e mai tare decât sfârşitul lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO