Ziarul de Duminică

Sex Selfie: Jurnalul unei studente semivirgine/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

26.06.2015, 00:00 1053

Anastasia Dumitru

Bujor Nedelcovici

Conştiinţa de scriitor

Editura Allfa

Prefaţă de Alex. Ştefănescu. Monografia aduce în prim-plan activitatea literară complexă a lui Bujor Nedelcovici. Volumul este util celor interesaţi de literatură, de aflarea unor teme importante şi a unei viziuni inedite asupra lumii, aşa cum a fost întrezărită de către Bujor Nedelcovici, autor ce a trecut prin cele mai dure probe ale existenţei, dar care a rezistat prin lectură şi scris. Acest aspect îl remarcă de altfel şi prefaţatorul încă din primele rânduri: „Peste biografia lui Bujor Nedelcovici au trecut şenilele comunismului, dar scriitorul a rezistat moral şi şi-a păstrat demnitatea. A ţinut mereu sus steagul adevărului cu un curaj calm şi cu o candoare care îl fac comparabil cu don Quijote.”

 

Gellu Dorian, Emil Iordache

Paşii Poetului

Editura Junimea

Ediţia a V-a, definitivă. Colecţia Eminesciana. Prefaţă de Valentin Coşereanu. Cartea a apărut iniţial în 1989, cu o postfaţă de Constantin Ciopraga (postfaţă menţinută la ediţiile ulterioare) şi cu ilustraţii care surprind destule locuri pe unde a trecut poetul. A fost reeditată în 2000, la 150 de ani de la naşterea poetului, cu un plus de informaţii, după o cercetare de o lună de zile prin oraşele europene prin care se ştie cu certitudine că Eminescu a trecut. Precedentele două ediţii ale cărţii, apărute în 2009 şi în 2014, la alte edituri ieşene, au avut alte titluri, acum se revine la cel iniţial. Volumul e presărat cu nenumărate fotografii alb-negru.

 

A ta de tot, al tău de tot – file de corespondenţă Nae Ionescu, Elena-Margareta Ionescu

Editura Vremea

Cuvânt de însoţire de Doina Jela. Ediţie îngrijită de Miruna Lepuş. Traducerea scrisorilor din limbile germană şi franceză de Anca‑Irina Ionescu. Volumul a apărut luna aceasta, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la naşterea lui Nae Ionescu. „În volumul de faţă, deşi nu explică şi nu epuizează nici el tainele unui atât de puternic personaj, ne aflăm totuşi mai aproape ca oricând de intimitatea profundă a lui Nae Ionescu, fiind vorba de corespondenţa cu Elena-Margareta Fotino şi apoi Ionescu, cea alături de care va trăi vreme de patru ani un fel de prietenie amoroasă, care îi va deveni, în 1915, soţie, cu care va avea trei băieţi şi din viaţa căreia va pleca în 1930, fără a se despărţi vreodată, în ciuda legăturilor ulterioare, aparent mult mai puternice, în tot cazul mult mai spectaculare. Iar asta fiindcă, în această relaţie şi această corespondenţă, personalitatea lui se oglindeşte şi se revelează, atât cât e omeneşte posibil, în toate valenţele sale umane, completând, în chip oportun, Jurnalul soţiei sale, apărut foarte recent tot la Editura Vremea.” (Doina Jela)

 

James Patterson şi Chris Grabenstein

Roboţii din familia mea

Editura Corint junior

Volumul I din seria Roboţii. Ilustraţii de Juliana Neufeld. Traducere de Sorin Petrescu. După ce a fost bestseller nr. 1 New York Times, cartea a ajuns recomandată pe plan internaţional ca bibliografie şcolară. Sammy Hayes-Rodriguez este un copil obişnuit, exceptând faptul că… trăieşte într-o casă plină cu roboţi! Din familia lui de roboţi fac parte: Blitz (uriaşul care tunde gazonul), dl. Mop-de-Fier (majordomul maniac), McAport (un câine-robot după care nu trebuie să strângi mizeria) şi de mulţi alţii. Dar cea mai nouă achiziţie este E, cel mai enervant robot din lume. E este convins ca este fratele lui Sammy şi este hotărât să meargă cu el la şcoală. Când lucrurile scapă de sub control Sammy are de rezolvat o situaţie de urgenţă... James Patterson – cel mai bine vândut autor contemporan – peste 300 de milioane de cărţi vândute!

 

Ann Cleeves

Secretele din Strada Portului

Crime Scene Press

Traducere din limba engleză de Raluca Ştefan. La Newcastle, în junul Crăciunului, se petrece o crimă. Detectivul Joe Ashworth şi fiica sa, Jessie, se întorc acasă cu metroul. Când trenul se opreşte, Jessie observă că o femeie în vârstă nu părăseşte garnitura o dată cu restul lumii: Margaret Krukowski fusese înjunghiată mortal. Două zile zile mai târziu, o a doua femeie este ucisă. Refacând ultimii paşi ai victimelor, detectivul Vera Stanhope se trezeşte cufundată adânc în trecutul unei comunităţi în aparenţă inocente. Iar crimele din ajunul Crăciunului sunt ecoul altei crime petrecute cu decenii în urmă, care nu fusese niciodată investigată.

 

Dan-Silviu Boerescu

Sex Selfie

Jurnalul unei studente semivirgine űberobsedate şi dependente de Facebook

Editura Integral

Nu poate fi decât provocatoare o carte care începe aşa: „Himen elastic în semilună, mai precis doar jumătate de himen... Uite, eu am putut să-ţi bag două degete în vagin, fără să te dezvirginez sau ceva, ceea ce înseamnă că ai un himen foarte permisiv... este posibil să rămâi virgină toată viaţa... Felicitări!” Dar impresia primă poate fi înşelătoare. Ce au în comun cel mai elastic himen din România, unghiile pictate cu ursuleţi panda, pisica moartă din frigiderul cu tortul de aniversare, sexul în zmeuriş tulburat de apariţia erectă a ursului carpatin, citatele „filosofice” de pe Facebook şi dilemele ero(t)i-comice ale unei Bridget Jones autohtone? O poveste marca Boerescu – îl recunoşti de departe!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO