Ziarul de Duminică

Senatorii sunt mai presus de lege - o carte recomandată de Ziarul de duminică

 Senatorii sunt mai presus de lege - o carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.03.2012, 12:17 88

Joyce Carol Oates, Apa neagră, Editura Polirom

"Apa neagră" de Joyce Carol Oates porneşte de la un fapt divers care a zguduit America, iar scandalul l-a declanşat Ted Kennedy, fratele mai mic al lui JFK. Povestea este simplă: tânăra Kelly Kelleher aflată la o petrecere acceptă propunerea senatorului să-l însoţească, dar băutura şi siguranţa de sine a celui de la volan provoacă tragedia: Toyota ce rulează pe un drum prost derapează şi cade în râul întunecat.

Senatorul reuşeşte să iasă din maşină, dar ea rămâne blocată acolo şi se sufocă lent.

Cartea, mai curând nuvelă sau microroman, a apărut în 1992. Probabil întâmplarea a revenit periodic în atenţia presei, pentru că frecvent s-a scris despre blestemul abătut asupra familiei Kennedy, în variate împrejurări. Accidentul care a blocat drumul lui Ted Kennedy spre Casa Albă părea că ţine de un soi de fatalitate.

Ancheta asupra accidentului a dovedit că Ted Kennedy s-a întors la petrecerea pe care o părăsise ca să-şi cheme avocatul în loc să ceară ajutorul poliţiei, grijuliu faţă de reputaţia şi cariera lui. Ancheta a stabilit şi că fata a supravieţuit un timp în apă datorită unei pungi cu aer din maşină, că ar fi putut fi salvată, dacă ar fi primit rapid ajutor.

Ted Kennedy a fost pedepsit cu două luni de închisoare cu suspendare, dar scandalul ce a urmat i-a închis calea spre funcţia de preşedinte. Dar, ca o "compensaţie", a rămas vreme de patru decenii senator american… Ce s-a petrecut în conştiinţa lui Ted Kennedy ar fi alt subiect, pe care Joyce Carol îl strecoară, perfid, în mintea cititorului, ca să-l imagineze, şi poate îl oferă altui autor ca să-l scrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO