Ziarul de Duminică

Secolul XXI va fi chinezesc sau nu va fi deloc

Secolul XXI va fi chinezesc sau nu va fi deloc

Secolul XXI va fi chinezesc sau nu va fi deloc

Autor: Daniel Nicolescu

16.09.2010, 23:33 39

În ultima vreme, chinezii au intrat în atenţia negoţului cu artănu doar în calitate de artişti cu cote ameţitoare, ci şi deachizitori avizi. Galeristul Xin Dong Chen din Beijing (citat derevista "Artclair"), afirma că, în curând, este posibil să apară unFrancois Pinault (proprietarul Christie's) de origine chineză şică, în zece ani, e posibil ca Sotheby's să fie cumpărată de unchinez. "Noii colecţionari chinezi, spune acelaşi Xin Dong Chen, auîntre 40 şi 50 de ani. Au avut şansa să profite de mondializare şiau depăşit prima fază, care consta în cumpărarea unui apartament şia unei maşini." Confratele său, Hadrien de Montferrand (negustorcare a servit multă vreme drept pod de comunicare artistică întreEuropa şi China şi care şi-a deschis în capitala chineză cea dintâigalerie de artă pe hârtie) adăuga: "Cu ceva vreme în urmă, cumpărauşi stocau operele de artă ca pe nişte acţiuni. Acum, au devenitmimetici şi sunt sensibili la diferenţierea socială. Am trei saupatru colecţionari care au pus pe picioare nişte societăţi şi careau început să se arate interesaţi de artă în momentul în care s-apus problema să se căsătorească. Se impunea ca viitoarele lorneveste să vadă că au gust." Cât de solid este acest gust rămâneînsă de văzut.
Mai mult sau mai puţin pricepuţi, aceşti noi achizitori de artăcontemporană s-au năpustit, pur şi simplu, asupra caselor delicitaţie, iar unii dintre ei sunt puternic mediatizaţi de presachineză. Având iniţial sediul de afaceri la New York şi apoi făcândnaveta între America şi Beijing, Richard Chang şi-a expus colecţia(ce conţine, între altele, lucrări de Zhang Xiaogang şi Cao Fei,dar şi de Anish Kapoor şi Tony Oursler) la Ullens Center forContemporary Art din Beijing. Regele puiului fript, Budi Tek(stabilit în Indonezia) este o altă piesă grea. A achiziţionat dela Barbara Gladstone din New York o foarte scumpă şi pretenţioasăinstalaţie a lui Huang Yong Ping (foto 1 şi 2), dar şi opere alelui Nam June Paik, Stephen Balkenhol sau ale miticului Yves Klein.După ce a deschis un muzeu la Djakarta în 2008, îşi doreşteinaugurarea unuia similar la Shanghai. Mult mai discretul HeJiuxing este omul numărul 1 al Băncii Mincheng. El a pus bazeleunui fond de investiţii în artă conectat cu instituţia bancară pecare o conduce.
Zhang Lan este proprietara lanţului de restaurante South Beauty dinShanghai. În 2006, a cumpărat cu 2,7 milioane de dolari o pânzăsemnată de Liu Xiaodong (pe care a instalat-o în Clubul Lan, foto3). Foarte mediatizatul cuplu Wang Lei/ Liu Yi Qian a cumpărat anultrecut un papirus pictat în epoca Ming cu suma de 24,7 milioane dedolari (la o licitaţie la Ullens) şi un fotoliu chinezesctradiţional cu suma de 11 milioane de dolari (la Christie's).
În China, însă, lucrurile merg ca la noi. Afacerile sunt fragile şipoţi dispărea de azi pe mâine. E cazul omului de afaceri Zhang Rui,care şi-a construit la 20 de kilometri de Beijing, în localitateaBi Shui, o casă a cărei scară centrală este inspirată de aceea aMuzeului Guggenheim din New York. Între 2003 şi 2008, aachiziţionat 500 de piese ale unor artişti chinezi şi a devenitpasionat de nume ca Angelo Filomeno şi Kendell Geers. Între timp,"protectorul" său politic a ajuns după gratii, iar Yhang l-a urmatîn decembrie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO