Ziarul de Duminică

Seară cu muzică şi autografe la Sala Radio/ de Ziarul de duminică

Seară cu muzică şi autografe la Sala Radio/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

10.12.2015, 23:44 28

Concert şi sesiune de autografe la Sala Radio

Astăzi, 11 decembrie, la ora 19.00, doi artişti români care au stârnit aprecierea deopotrivă a publicului român, cât şi a celui de peste hotare – dirijorul Cristian Măcelaru şi pianistul Horia Mihail – se întâlnesc pe scena Sălii Radio într-un eveniment în care veţi asculta şi unul dintre emoţionantele concerte semnate de compozitorul rus SergheiRachmaninov, considerat ultimul mare compozitor romantic. În ipostază solistică, alături de Orchestra Naţională Radio, Horia Mihail, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, va interpreta Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, compus de artistul rus la doar 18 ani, dar revizuit ulterior în mai multe rânduri. Dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi în Canada, Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto şi Baltimore.

Seara se va deschide cu uvertura Hebridele, creată de Mendelssohn după o vizită în arhipelagul cu acelaşi nume din nord-vestul Scoţiei. Ca urmare a aceleiaşi călătorii întreprinse iniţial în Anglia – la invitaţia Societăţii Filarmonice londoneze - şi continuată printr-o vizită în Scoţia, compozitorul a creat şi cunoscuta Simfonie nr. 3, supranumită Scoţiana. Concertul de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 7, creaţie a lui Dvořák, compusă la invitaţia Societăţii Filarmonice londoneze.

Atractivitatea serii de 11 decembrie este asigurată, pentru publicul ce va fi prezent la Sala Radio, nu numai prin calitatea interpreţilor şi a programului muzical propuse, ci şi printr-o dublă lansare-sesiune de autografe oferite de dirijorul Cristian Măcelaru şi pianistul Horia Mihail. Apărute la Editura Casa Radio, albumele prezentate sunt Orchestra Naţională Radio, dirijor: Cristian Măcelaru: Mihail Glinka – Ruslan şi Ludmila şi Nikolai Rimski-Korsakov – Şeherazada, respectiv Pianul călător. Horia Mihail – Romantic.

 

Ekaterina Valiulina la ultimul concert jmEvents

Fascinanta violonistă Ekaterina Valiulina (foto 1) la ultimul concert jmEvents din acest an, 8 decembrie/ EUROPAfest Tour. Concertul a avut loc în Sala Enescu – Hotel Ibis Nord. În program: lucrări de J.S. Bach, N.  Paganini, M. Falla, F. Kreisler, M. Ravel, E. Ysaye, F. Waxman.

Ekaterina Valiulina este astăzi una dintre cele mai versatile şi carismatice prezenţe pe scena muzicii clasice, fiind considerată de specialişti o mare speranţă a generaţiei sale. Ea reuşeşte să captiveze audienţa prin interpretări originale, unice, în care exprimarea pasională se combină cu o profundă înţelegere a muzicii şi cu dorinţa de a transmite emoţie şi a rezona cu publicul.

De origine rusă, Ekaterina Valiulina a început studiul viorii la cinci ani şi povestea sa de dragoste cu muzica a continuat prin câştigarea a numeroase distincţii şi premii în concursuri internaţionale din Germania, Croaţia, Rusia, Italia şi Romania, în 2015 fiind laureată a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. A absolvit cu onoruri Conservatorul de Stat din Moscova şi apoi şi-a continuat studiile în Elveţia la Conservatorul della Svizzera Italiana. Fiind o perfecţionistă a lucrat cu unii dintre cei mai buni profesori şi muzicieni ai timpurilor noastre precum Ida Haendel, Shlomo Mintz şi Sergej Krylov.

Stabilită în Elveţia, Ekaterina Valiulina a fost invitată în numeroase evenimente şi festivaluri din Italia, Polonia, Belgia, Coreea, Grecia, Luxemburg, Olanda, România şi Cipru, şi a concertat ca solistă alături de Orchestra Simfonică de Stat Moscova, Orchestra Simfonică de Stat Sibiu, Orchestra Tchaikovsky din Moscova, Orchestra de Cameră din Lituania, Orchestra Simfonică a Radio-Televiziunii din Croaţia şi Ansamblul „Orfarion” din Elveţia.

„Scritti veneziani”, de Nicolae Iorga, lansat la Veneţia

Volumul „Scritti veneziani”, de Nicolae Iorga, va fi lansat astăzi, 11 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Marian Papahagi a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, marcând 75 de ani de la decesul istoricului. Evenimentul are loc la 85 de ani de la înfiinţarea de către Nicolae Iorga (foto 2) a Casa Romena din Veneţia, informează Institutul Cultural Român (ICR). În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Andrei Pippidi, membru corespondent al Academiei Române, Bianca Valota Cavallotti, preşedinta onorifică a Comisiei Internaţionale pentru Istoria Slavilor din cadrul Comitetului Internaţional pentru Ştiinţele Istoriei, şi traducătoarea Corina Anton, lector universitar în cadrul Departamentului de Lingvistică Romanică, Limbi şi Literaturi Iberoromanice şi Italiană al Universităţii din Bucureşti.

Volumul, îngrijit de istoricul Andrei Pippidi şi tradus de Corina Anton, conţine capitole ce prezintă articole, studii, conferinţe, intervenţii ale istoricului Nicolae despre oraşul din lagună, despre legăturile politice ale Republicii Veneţiene cu Ţările Române de-a lungul secolelor, despre frumuseţile artistice ale oraşului, despre viaţa de zi cu zi a acestuia.

„Scritti veneziani”, de Nicolae Iorga, este o carte care conţine multă istorie,  cu obişnuita naraţiune despre relaţiile politice, diplomatice şi comerciale, dar autorul are şi tendinţa de a-şi aminti întâmplările omeneşti care îl emoţionează, spune Pippidi. „Îi place să evoce frumuseţile artistice care au rezistat peste veacuri. Cercetează mai multe documente pe care le descoperise în legendara arhivă de la Frari. Dar trăsătura cea mai caracteristică a cărţii este duioşia cu care descrie diferite scene de viaţă cotidiană la Veneţia, trăită în mijlocul oamenilor din popor”, subliniază Andrei Pippidi în introducerea volumului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO