Ziarul de Duminică

Seară 3 în 1 – teatru şi carte/ de Alexandru Ciolan

Seară 3 în 1 – teatru şi carte/ de Alexandru Ciolan

Autor: Alexandru Ciolan

13.04.2012, 00:01 145

Seară de miercuri, săptămâna a şasea a Postului Mare, Teatrul de pe Lipscani. Publicul care a umplut ponosita sală numită până mai ieri Rapsodia (publicul obişnuit al chilipirurilor culturale marca Dan Puric) nu ar fi ştiut să spună, dacă l-ai fi luat la întrebări, pentru care dintre produsele din oferta "3 în 1" venise mai ales: pentru cele două cărţi despre oroarea închisorilor comuniste româneşti care aveau să fie lansate sau pentru premiera spectacolului "Testament" (foto 1-3), realizat de Fineta Grigorescu "sub tutela spirituală a artistului Dan Puric"?

Au urcat pe scenă, în deschiderea evenimentului (pentru că un eveniment rotund a fost), meşterul Dan Puric, care a prezentat cărţile, a făcut introducerea la spectacol şi a înmânat "Premiul pentru Demnitate Românească" (acordat de Fundaţia Aiud, al cărei preşedinte este) lui Gheorghe Jijie, românul încă verde la cei aproape 93 de ani ai săi, care îşi exprima, cu modestie, uimirea că este aplaudat, Doina Iovănel Spineanu, autoarea "romanului" "Teofan. Remember!", mărturisitoare, fără floricele şi ocolişuri, a credinţei şi nădăjduitoare în puterea României profunde, scriitorul Răzvan Codrescu, editorul volumului "Cumplite încercări, Doamne!", şi autorul acestuia, "dom' profesor" Marcel Petrişor, cald, calm, optimist şi iertător ca întotdeauna, ca majoritatea foştilor deţinuţi politici.

Şi a bătut gongul, şi s-au stins luminile şi a început slujba teatrală de cinstire a memoriei românilor ridicaţi, prin chinurile îndurate în închisorile comuniste, la rangul, nerecunoscut oficial, de martiri ai neamului.

Cu economia de mijloace specifică şcolii de teatru a lui Dan Puric (o sărăcie voită, care obligă la virtuozitate şi la imaginaţie creatoare), mişcarea trupurilor, lumina reflectoarelor, armoniile enesciene sau tânguirea Baladei lui Ciprian Porumbescu (ieşită, într-un colţ întunecat de scenă, de sub arcuşul Valentinei Coţofană), declamările sau recitările de poezie carcerală (versuri de Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Andrei Ciurunga, Virgil Maxim, Aurel Dragodan, Petru Baciu, Mihai Văleanu, Demostene Andronescu, Corneliu Coposu şi Mihai Eminescu), vocea de soprană a Oanei Berbec, glasul de stentor al lui Silviu Oltean rostind "Scrisoarea tatii" a lui Radu Gyr ori, dimpotrivă, fragilitatea adolescentină a lui Vasile Parascovei, câţiva paşi de dans ai Leliei Marcu plus câteva proiecţii foto-video sunt de ajuns pentru a reconstitui lumea ororilor anticreştine şi antiromâneşti instituită, după războiul al doilea, de "eliberatorii" de la răsărit, ajutaţi, ce-i drept, de oportunişti autohtoni (dulăii din spectacol, interpretaţi de Toni Dumitrescu şi Bogdan Durlicioiu, ţinuţi strâns în lesă de o tovarăşă Nataşă întruchipată de Ilona Hrestic). Din suferinţele impuse celor care refuzau pactul cu diavolul s-a născut o nouă elită românească: aceea a rezistenţilor, a celor care în frigul, foamea, muncile istovitoare, bătăile şi batjocurile din lagăre şi închisori nu au abjurat, nu s-au îndoit, ci au scos din trupurile lor şubrezite de nevoinţe şi de boli puterea de a-şi mărturisi, în versuri, credinţa şi iubirea de neam.

Tonul general al spectacolului este de o gravitate solemnă, aproape liturgică. Aplauzele cu care sunt răsplătiţi, la sfârşit, cei 23 de "protagonişti" (cum li se spune actorilor în programul spectacolului) sună frivol, publicul aplaudă cu strângere de inimă, conştient de nepotrivirea gestului. Este, totuşi, unica modalitate de manifestare a preţuirii într-o sală de teatru.

La ieşirea din sală participanţii la actul de omagiere primesc un sul de hârtie cu fragmente din poezia lui Andrei Ciurunga "Simplitate":

"Nimeni nu va plânge pe gropile noastre

cum nu plângi iarba mieilor în lunci

sau infinitul zărilor albastre,

căci prea vom fi ai tuturor atunci."

Să nu-i plângem, aşadar, pe mucenicii noştri anticomunişti, să-i pomenim, cu imensă iubire şi recunoştinţă, aşa cum o face Fineta Grigorescu în acest spectacol mărturisitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO