Ziarul de Duminică

Scrisorile marii campioane/ de Ziarul de duminică

Scrisorile marii campioane/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.06.2016, 23:59 65

Scrisori de la Lia primite şi comentate de Iacint Manoliu

sau cum se câştigă o medalie olimpică de aur

Editura Vremea

Volumul cuprinde 27 de scrisori adresate de Lia Manoliu fratelui său mai mic, Iacint Manoliu, în anul 1968, an în care Lia a devenit campioană olimpică la aruncarea discului, la Jocurile Olimpice de la Mexico-City. În acel an, Iacint Manoliu se afla în Statele Unite ale Americii, plecat pentru un stagiu de cercetare şi studii, cu o bursă Fulbright.

Scrisorile, trimise de Lia Manoliu din România şi din ţările în care se afla pentru a participa la concursuri internaţionale, se constituie într-un jurnal al acelui an, în paginile căruia putem urmări gândurile, strădaniile şi succesele legendarei campioane, vestită pentru participarea ei la 6 olimpiade şi pentru câştigarea mai multor medalii olimpice, între care o medalie de aur la Mexico-City.

Textul scrisorilor este completat de comentariile lui Iacint Manoliu, de o scurtă poveste a vieţii Liei Manoliu, precum şi de gândurile Liei despre olimpism şi despre cele 6 olimpiade ale ei, mărturisite într-un interviu dat la TVR în preajma Jocurilor Olimpice din 1996 de la Atlanta, când Lia Manoliu era Preşedinte al Comitetului Olimpic Român.

Este interesant de urmărit cum diferă tonul scrisorilor Liei Manoliu, funcţie de locul din care sunt trimise: rezervat şi reţinut, cu conştiinţa faptului că scrisoarea va fi citită de Securitate, atunci când sportiva scrie din România, şi mult mai liber, cu comentarii amuzante, nereţinute, atunci când scrie din ţările în care participă la competiţii.

 

„Dragă Ţucule,

Trăiesc una dintre cele mai interesante experienţe din viaţă: sunt singură, singură în Italia. Îţi scriu de la o masă de seară, într-un mic han din Bolzano. În jur un grup de fete vesele, atletele din Verona care au binevoit să mă transporte de la Merano. Sunt după concurs şi după trei pahare de rosso, aşa că o să-mi ierţi stilul şi prostiile. Nu uit, în primul rând, rezultatul 55,32 locul I, cel mai bun rezultat al concursului. Am primit pentru el o medalie de aur adevărat cu inscripţia pe verso Il presidente de la repubblica, plus două cupe mari care îmi încurcă socotelile la transport. Şi la bilă am ieşit a doua cu 13,80 şi am primit, închipuieşte-ţi, un album enorm de piele şi o trusă stilou-creion pentru acest rezultat minunat. Stau în capul mesei ca oaspete de onoare şi toţi gravitează în jur ca şi la concurs. Pe locul II a fost Nemcova 51 m.”  Scrisoarea a XIII-a, Bolzano, 23 mai 1968

 

„Dragă Ţucule,

Iar îţi scriu după concurs, de data asta cu un rezultat mare: 57,98!!! şi locul I!! pe II nici mai mult nici mai puţin decât Westerman 57,67!!

Deplasarea este foarte scurtă. Ieri, adică sâmbătă, am plecat din Bucureşti cu un IL-14 – cursă specială – care ne-a zgâlţâit mai bine de 8 ore până la Düsseldorf. De-acolo cu maşina încă 200 km, am ajuns de-abia seara la Osnabrück. […] Azi dimineaţă ne-am fâţâit prin oraş; mi s-a rupt inima de ceea ce am putut vedea aici. Au nişte vitrine cu lucruri atât de bune şi frumoase, parcă depăşesc tot ce-am văzut noi până acum. La ora 15 a început concursul cu aruncarea discului. Pe toate afişele şi în toate vitrinele era fotografiată Liesel Westerman. Într-adevăr, anul ăsta a fost cea mai bună aruncătoare, are vreo trei concursuri peste 60 m. Chit că Spielberg (RDG) i-a bătut recordul mondial cu 61,46, ea rămâne totuşi cea mai bună. Toţi ochii erau deci pe disc. Prima aruncare eu şi începutul a fost penibil, vreo 53 m. Ea are primele trei aruncări proaste şi depăşite, eu în schimb cresc mereu: 54,60; 55,80; 57,98. Îţi poţi închipui ce m-am bucurat şi cât am ţopăit! Dintr-a patra aruncare şi ea 57,67 şi iarăşi două proaste şi concursul e gata.”

Scrisoarea a XVII-a, Osnabrück, 30 iunie 1968

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO