Ziarul de Duminică

Sapienţia cu Vasile Andru/ de Stelian Ţurlea

Sapienţia cu Vasile Andru/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.10.2010, 23:49 113

Sapientia este o colecţie coordonată la Editura Paralela 45 deVasile Andru în care, de cativa ani, au apărut cărţi care se ocupăde filosofie, religie, antropologie. Adică, în general, cărţi deînţelepciune şi spiritualitate. Au publicat, între alţii, MarinMarina-Balaşa, Fabian Anton, Silviu Lupaşcu, Constantin Dogaru,Lidia Slesar, Ion Buga, Ioan Pintea, Sergiu Al. George, IrenaTalaban, Radu Comănescu - cărţi despre credinţă, psihanaliză,miracole, raporturile unor oameni importanţi ai culturii cuspiritualitatea. Mai multe titluri ale colecţiei sunt semnate chiarde coordonatorul ei, Vasile Andru, cum sunt şi ultimele douăapariţii.

Vasile Andru - "Psihoterapie isihastă. Practici şi modelefilocalice pentru restabilirea sănătăţii". Ediţie revăzută şiadăugită. Autorul se explică: "Atat Filosofia, cat si Filocalia(dragoste de frumos duhovnicesc) pot deveni instrumente depsihoterapie. Se configureaza astfel o disciplina pe care amnumit-o Psihoterapie isihasta. Acest termen l-am propus si l-amfolosit de prin 1990-1991. Este o terapie vizand echilibrul psihicsi rezolvarea unor focare patogene, bazata pe traditia filocalica,pe practica isihasta noera proseuche si pe vindecari sacerdotale.In traditia isihasta se conturase o disciplina a imbunatatiriiumane, a vindecarii bolilor egoului, a corectarii unor trasaturi depersonalitate. Am extras de acolo experiente si cazuistica privindrestabilirea echilibrului psiho-emotional. Asadar domeniul estevechi, numai termenul si structurarea materiei sunt noi, ca sirelansarea sa ca obiect medical si adaugarea sa la psihoterapiilecomportamentale, umanist existentiale, sau la terapiile cognitivesi transpersonala.
In cartea aceasta este vorba atat de conturarea unui obiectdistinct, cat si de indemnarea psihoterapeutilor clasici sprespiritualizarea actului medical."

Vasile Andru - "Surâd, deci exist". Cartea de fata incepeastfel: revenit in patrie dupa un ocol al lumii, scriitorul VasileAndru este indemnat de reporterul si etno-prozatorul DumitruBradatan (Dumi Brad, aici) sa dezvaluie lumea vazuta, dar si pe ceanevazuta, atat cat este ingaduit. Autorul ia pulsul mileniului IIIsi al veacului care "isi arata coltii", si al generatiei "palide siscindate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO