Ziarul de Duminică

Sandu Tudor despre ocultism/ de Marius Vasileanu

Sandu Tudor despre ocultism/ de Marius Vasileanu

Autor: Marius Vasileanu

19.09.2013, 23:51 235

În anul 1936 guvernul român condus de Gh. Tătărăscu ia o decizie interesantă: interzice practica magiei, vrăjitoriei, a ocultismului. Imediat, ziaristul Sandu Tudor scrie un editorial intitulat „Consiliul de miniştri şi ocultismul”, în jurnalul pe care-l patronează şi conduce - vezi „Credinţa” din 3 aprilie 1936, p. 3 -, în care, dovedind simţul nuanţei, ia în derâdere şi critică ferm decizia autorităţilor: „La fiecare prostie românească şi mai ales prostie oficială – căci oficialii dela noi se dovedesc, pe zi ce trece, de un cretinism strălucitor – îţi vine să strigi fără voie: vai, mare a fost Caragiale! Dela o vreme colectivitatea miniştrilor guvernului Tătărăscu, ce s-ar numi consiliul de miniştri actual, îşi dă în vileag ignoranţa sa maiestuoasă cu o lipsă de grijă înduioşătoare. (...) Aţi dori un exemplu, unul proaspăt, ca să râdeţi cu poftă? În vâlvora evenimentelor internaţionale a ceasului de faţă, în duiumul de probleme şi întrebări grave care se pun, consiliul nostru de miniştri, de acum două zile, ce problemă credeţi că şi-a pus? Problema scamatorilor şi a practicii ghicitului a preocupat de-aproape pe domnii miniştri, după care s-a dat şi un comunicat. Iată-l, textual, aşa cum a apărut în ziarele de dimineaţă: «Consiliul de miniştri a interzis reprezentaţiile, spectacolele, demonstraţiunile, şedinţele etc în legătură cu magia sau ştiinţele oculte, ca: sugestia, spiritismul, metapsichismul, telepatia, fachirismul, chiromancia, psichografia, vrăjitoria, prezicerea viitorului etc. Se interzice reprezentarea filmelor cinematografice în care se desfăşoară acţiuni de domeniul magiei, ocultismului sau stiinţifico-metapsichic, ori din domeniul fantaziei faptelor petrecute în natură. Se interzice practica în mod public a ghicitului, chiromanciei, psichografiei, vrăjitoriei, prezicerii viitorului etc. Se interzice persoanelor necalificate şi deci incompetente de a imprima şi pune în vânzare publicaţiuni (reviste, broşuri etc) relativ la magie, ocultism, spiritism, etc»”...

Nu discutăm contextul mult prea complex în care a fost luată această decizie guvernamentală. Este o evidenţă că „piaţa” era plină de şarlatani. Cu siguranţă, Biserica Ortodoxă a avut un cuvânt de spus la rândul ei, chiar dacă ea însăşi avea multiple probleme înrudite: fenomenul Maglavit explodase în primăvara lui 1935 – iar în siajul acestuia apăruseră deja mai mulţi „imitatori” ai lui Petreche Lupu.

Pe de altă parte, trebuie să spunem că ziarul „Credinţa” se dovedise foarte zgârcit în a face reclamă unor astfel de fenomene pe care astăzi le numim paranormale, acolo unde nu sunt şarlatanii de-a dreptul. Mai degrabă, încă de când apăruse (1933), 2Credinţa” incrimina diversele persoane care pretindeau a deţine cine ştie ce puteri neobişnuite, cu toate că, pe alocuri şi foarte rar (nu avem timp acum să detaliem) erau prezentaţi cu obiectivitate şi aceia care poate chiar deţineau oarece puteri paranormale. În „Credinţa”, puteai găsi, săptămânal, o pagină creştină, exemplară, inclusiv pentru lumea de astăzi, pentru faptul că se spunea lucrurilor pe nume – vezi diversele „scamatorii” de care ierarhii şi clerul nu erau străini, mai ales în planul moralei...

Directorul ziarului, Sandu Tudor, fusese deja la Sfântul Munte, era un om deja impregnat şi pasionat de valorile misticii creştin ortodoxe, avea adesea editoriale în care scria din perspectiva unui creştin practicant. De ce atunci zeflemeaua din editorialul aici discutat? Pentru că Sandu Tudor n-a căzut în capcana facilă în care problema a fost tratată de guvernul Tătărăscu, şi anume pauşal.

Una este magia, alta sunt ştiinţele oculte – subliniază Sandu Tudor: „Se amestecă cu o prostie grotescă, revoltătoare, ca într-un ghiveci tot soiul de lucruri care nu au nici o înrudire, sub denumirea aceasta de ignoranţă de copil de şcoalele primare: «se interzice tot ce e în legătură cu magia sau ştiinţele oculte». Nu e locul să facem o lecţie de informare elementară a consiliului de miniştri, să arătăm că ansamblul ştiinţelor oculte nu este magie ci, dimpotrivă, magia e o latură a aşa zisului ocultism vulgar care nu are decât un raport îndepărtat cu adevărata «ştiinţă ocultă»”...

În plus, Sandu Tudor se dovedeşte a fi la curent şi cu cercetările oamenilor de ştiinţă din epocă, fapt pentru care mai precizează: „Şi apoi, sugestia, hipnotismul, telepatia, şi chiar ceea ce se înţelege prin metapsichism, nu fac parte din ocultism, ci sunt ramuri ale celei mai autentice ştiinţe moderne, binecunoscute şi cercetate. Nu pot fi confundate cu genericele vagi fachirism, vrăjitorie, chiromancie, prezicerea viitorului lângă care sunt aşezate.”

Cu alte cuvinte avem de-a face cu o gafă a guvernului, instituţie care-şi dovedeşte crasa ignoranţă, dacă nu cumva în interiorul acesteia nu erau şi slujbaşi care mimează neştiinţa, mai ales că în comunicatul guvernului, observăm un bemol pe care Sandu Tudor fie nu-l sesizează, fie nu vrea să-l ia în seamă: „Se interzice persoanelor necalificate şi deci incompetente(subl. MV) de a imprima şi pune în vânzare publicaţiuni (reviste, broşuri etc) relativ la magie, ocultism, spiritism”.  Cu fermitatea şi nonşalanţa pe care le dovedeşte adesea în viaţa de ziarist şi mai apoi, Sandu Tudor spune lucrurilor pe nume.

Ce-ar fi fost dacă am fi avut mai încoace un duhovnic de talia şi deschiderea spirituală a lui Sandu Tudor - devenit prin călugărire monahul Agathon şi în ultimii ani de viaţă terestră liberă schimonahul Daniil? Ce-ar fi fost dacă Pr. Daniil nu ar fi fost omorât în închisoarea de la Aiud şi ar mai fi trăit câţiva ani ca stareţ la Rarău? În felul acesta înţelegem mai bine uriaşa deschidere culturală şi ştiinţifică promovată de Mişcarea Rugul Aprins al cărei întemeietor a fost.

Sandu Tudor este, astfel, un adevărat coleg de generaţie cu cei care au studiat la nivel academic subiectele discutate aici – ne gândim la Mircea Eliade şi Vasile Lovinescu, colaboratori ei înşişi la „Credinţa” şi la revista „Floarea de foc”, de asemenea întemeiată de Sandu Tudor –, să-i lăsăm aşadar ultimul cuvânt: „Ocultiştii, dincolo de ori ce şarlatanie şi farsă, sunt oameni înţelepţi, citesc, cercetează, învaţă şi călătoresc şi vă fac de pomină în lumea întreagă, domnilor miniştri. Fiţi mai prudenţi!”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO