Ziarul de Duminică

Salvarea poporului român/ de Tudor Călin Zarojanu

Salvarea poporului român/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

06.11.2015, 00:08 831

Poporul român – mi-a semnalat soţia mea într-o bună dimineaţă – este convins că îşi poate asigura devenirea, spirituală şi materială deopotrivă, exclusiv pe bază de matematică.

Pare evident asta, de vreme ce matematica – deşi urâtă de mai toată lumea şi considerată a fi egală în complexitate cu ştiinţa rachetelor – este singura disciplină şcolară luată în serios şi pentru care părinţii au ajuns să pună meditatori copiilor începând cu clasa a II-a (nu glumesc).

Toate celelalte materii sunt fie contestate, fie neglijate. Religia este ţinta a numeroase şi consistente atacuri: „Afară cu religia din şcoală, îndoctrinează copiii!” Educaţia sexuală e reuşit performanţa să fie desfiinţată înainte de-a fi înfiinţată: „Ce mai e şi porcăria asta, îi învăţăm pe micuţi să şi-o pună!?” Drăguţ e că o parte dintre cei care acuză „obscurantismul religios” sunt porniţi şi împotriva „decadenţei sexologice”.

Şi, pe bune, aţi auzit dvs. de vreun părinte care să-şi certe copilul că a luat o notă mică la Geografie? Sau la Biologie sau la Istorie sau la Sport sau la Muzică sau la Desen?

Cât despre Română, cum majoritatea românilor spun „maşina care am văzut-o”, „eu, ca şi inginer” şi „n-am decât 10 lei”, sigur nu-i preocupă grija faţă de gramatică, iar literatura... hai să fim serioşi un pic! Sunt totuşi atenţi la notele luate de odraslele lor la această materie inutilă din unicul motiv că „se dă la bac”. Dacă ai trecut bac-ul, indiferent cum, de-a doua zi nu mai vine vorba despre Română niciodată în viaţa ta!

Matematica însă depăşeşte această motivaţie cu termen, pentru că – fir-ar! – se face în foarte multe facultăţi şi e necesară în destule meserii, inclusiv din alea care aduc bani: IT, contabilitate, bănci.

Un inspector şcolar bucureştean (profesor de matematică, de altfel!) îmi povestea că, după introducerea sistemului materiilor opţionale, unele şcoli s-au chinuit să organizeze cursuri atractive, de genul Astronomie sau chiar ştiinţe de frontieră – dar s-au trezit cu părinţii peste ei: „Ce-i prostia asta!? Băgaţi matematică şi la orele opţionale!!” O atitudine mai mult decât drăguţă, ţinând cont că majoritatea părinţilor nu înţeleg matematica peste nivelul clasei a III-a. Probabil de-aia o şi respectă aşa.

Cam atât despre devenirea poporului român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO