Ziarul de Duminică

Rutina si improvizatie

18.11.2003, 00:00 27



Nu-i asa ca e rau sa intri intr-o rutina? Nu! Invocata, de regula, peiorativ, rutina poate fi de fapt o binecuvantare pentru cel care o practica, dar si pentru cei din jurul lui. Exista cel putin cinci avantaje certe ale rutinei.



Unu: satisface nevoia profund umana de stabilitate, de neschimbator, de absolut. Intr-o lume care se zguduie in fiecare minut, la propriu si la figurat, omul simte necesitatea ca in viata lui lucruri sa existe care nu se schimba. Sau cel putin nu cu una-cu doua. In paranteza fie spus, existenta lui Dumnezeu este reperul care raspunde cel mai bine acestei nevoi.



Doi: micsoreaza semnificativ stresul provocat de cumplita dilema a alegerii. Nimic nu este mai dificil decat sa trebuiasca sa iei o decizie, fie ea si minora, caci orice alegere inseamna cel putin o renuntare (la celelalte variante, despre care nu vei fi sigur niciodata ca n-ar fi fost mai bune). Or, acolo unde exista si se respecta o regula, o rutina, dilema este eliminata sine die.



Trei: pentru cei (multi!) care au deficit de initiativa, care sufera (direct sau - urmare a reprosurilor celorlalti - indirect) pentru ca nu au idei noi, nu fac propuneri, aceasta problema este diminuata spectaculos o data cu instaurarea rutinei. Daca, de pilda, stabilesti ca in fiecare sambata vei iesi cu sotia in oras, nu prea mai risti sa te certe ca "n-o scoti", si asta fara sa faci efortul de a-ti aminti ca n-ai facut-o de mult timp.



Patru: cel putin teoretic, mai exact atunci cand n-ai de-a face cu oameni din cale-afara de cusurgii, functionarea regulilor (de comportament, de actiune, de comunicare), stabilite, fireste, de comun acord, ar trebui sa elimine, sau macar sa minimizeze, reprosurile, neintelegerile, disputele.



Cinci: absenta rutinei provoaca un disproportionat consum de timp si de nervi.



Chiar daca, in limba romana, difera doar printr-o litera, rutina nu trebuie confundata cu rugina. Fireste ca, o data ce ai descoperit ca o regula nu mai functioneaza eficient, e cazul s-o schimbi. Nu trebuie sa fii dependent neconditionat de reguli - dar trebuie sa ai cat mai multe reguli. A avea rutina inseamna a avea o ruta, un drum, o cale de rezolvare, verificata si utila.



De ce ni se par (uneori) occidentalii scortosi, inflexibili, lipsiti de caldura sau de imaginatie? Pentru ca sunt supusi unor reguli destul de stricte, la care spiritul nostru latin-balcanic stramba din nas. De ce traiesc ei mult mai bine decat noi? Din acelasi motiv! Romanul e dominat de improvizatie. El poate fi sclipitor in materie de solutii artizanale, dar rareori reuseste sa faca acelasi lucru, de doua ori, in acelasi fel! Un efect secundar al lipsei de rutina (dar si de cultura) este "performanta" de a reinventa roata, de a consuma imaginatie, dar sI - vai - nervi si timp pentru a realiza ceva care se putea face rapid si simplu dupa reguli stravechi.



Daca in fiecare seara iti faci altfel patul, cu siguranta asa cum iti asterni, asa vei dormi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO